自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

報到先!大仔2019 DSE, 細仔2020 DSE 。細仔同阿哥上年一樣,仍然係打機、打機、打機。大仔9月開學後就明顯勤力好多,又報了好多雞精班,晚晚有補習。老公下令大仔回家後夜晚廳電視唔開得(話會嘈住大仔),我要匿入房戴耳機睇電視……。

水晶宮

BK2002 發表於 18-11-9 15:42
謝謝你同其他JM指點...
22號學校會有講座, 到時要聽多D。
不過我仔都話學校好低估佢, predict全部 ...

仲有, 你講開學校. 真心放榜後, 唔好100% 聽晒學校講.
因為18-20分果組, 學校係神係鬼都叫學生選ASSO. 後黎我同好耐冇見朋友食開飯吹水, 2018 DSE 19分 (仲要有理科係手), 一開始學校老點佢讀ASSO. 反而我女同學18分, 起碼都叫有city u 讀下. 真係暈......

伯爵府

Kittymummy 發表於 18-11-9 15:35
好開心見到2019DSE post.
各位同學,家長加油哦 話咁快又一年,我地2018 果堆已經year 1, 岩岩 ...

真係好有用, 我都困惑左好耐, 點解而家填, 填完又比人改, 咁點解要咁早填, 原來只可以改5choice

我地學校無講座, 問親個個都話唔知, 無理, 仔女自己搞, 又唔想問太多亞仔, 真係好無助

sonet    發表於 18-11-9 17:30

公爵府

到,最近應付學校考試都溫到好夜,小出左街,多左去補習,C6話佢肯補當埋條底褲都比佢補,我會買定多d佢鐘意既零食,等佢溫習可以輕鬆下

男爵府

AAmother 發表於 18-11-9 12:21
我仔成績都是好飄忽,
呢2年打機打到深夜才做功課!望佢S6 會生性追下成績,又是失望!
無時無刻對住部機 ...
我仔今年中五, 情況一樣

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

bmuimami 發表於 18-11-9 15:12
終於見2019了!各位子女加油!父母加油!
我女係2018,有個舊post 係kittymum開㗎,有時間去睇吓舊年我哋嘅 ...

…………

水晶宮

hoganmama 發表於 18-11-9 15:47
真係好有用, 我都困惑左好耐, 點解而家填, 填完又比人改, 咁點解要咁早填, 原來只可以改5個choice 我地學校 ...

我話你知, 好多學校老師廢到一個點 !!!
當日出黎比PG 低左3分, 我幾慘呀. 最後放榜到final modification, 果兩晚我差不多冇訓過. 不停做sorting, 不停睇每科要讀D 咩, 岩唔岩佢讀, 能力讀唔讀到. 睇MD, 睇LQ, 睇the lowest, 計加權.......最後只改5個choices.

伯爵府

BK2002 發表於 18-11-9 15:34
見佢捱係心痛,見佢唔捱想樁佢...

, 見佢好努力真係好心痛, 我唔係擔心佢考唔考到, 條條大路出羅馬, 佢已經讀得書多過我, 佢中六, 我得中五, 哈哈

但佢話佢得, 我心中有數, 對佢黎講, 中文拎到3真係有D渺茫

我仔都話如果中文衰左, RETAKE中文

象牙宮

2024年龍年勳章

amychoi 發表於 18-11-9 11:33
報到!

阿女學校測試壓力係單位數, 個個同學都係2x分, 大家都好擔心入唔到心儀大學, 我問女佢話因自己唔知 ...

加油,Amy 女!

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

各位同學,家長加油哦 話咁快又一年,我地2018 果堆已經year 1, 岩岩 ...

…………

伯爵府

Kittymummy,
多謝你貼心的教路!
咁快就到我啦!上年見你們我都緊張,
我想個仔一鑊

大宅

amychoi 發表於 18-11-9 14:50
我地係跟學校提供資料去報, 記憶中大約每科都唔過500的。
是否現在有得報?抑或已過報名期?

水晶宮

再講多少少我既經濟 ( 唔好怪我長氣).
除左jupas 排位要有兩手準備, 唔好比之前收生既分厄到. 特別係工科, 理科. 你看似收得好低分17-19都有. 但每個學科要求, 加權比率係不一. 例如A 同學best 5 得18分, 佢食正大學要求的phy , M1/2 呢D 科目佢有lv 5 以上, 其他科得3. 但加權乘出黎後, 係高分過22分食唔正weighting 的同學B.

另外, 根據亞女year 1 呢幾個月既經驗. 如果本身冇修讀過指明科目, eg: phy, M1/2, 上到大學眼見同學讀得好辛苦. 因為sem 1 係要追返晒高中3年既野. 大學教授suppose 係你已有知識, 教完係唔會好似中學咁列條formula 比你, 係要學生自己思考返條formula 出黎. 已經有大學同學準備quit U.

水晶宮

親子王國15週年勳章

Sumyeema1 發表於 18-11-9 15:56
加油,Amy 女!

多謝妳!

[

男爵府

KK20010609 發表於 18-11-9 15:20
有冇完全冇補習架 ??? 我仔冇
我仔也冇, 現中五

水晶宮

wawaliluk 發表於 18-11-9 15:49
舊POST我都有追過, 好多謝前一屆JM提供好多資料,

睇你地的POST時, 仲可以冷靜地睇, 但現時自己個心時常忐 ...

非常明白會有忐忑,邊行邊睇資料吧
18入八大各科分數已經出咗,可以去了解下先,再同子女商量
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

wawaliluk 發表於 18-11-9 15:49
舊POST我都有追過, 好多謝前一屆JM提供好多資料,

睇你地的POST時, 仲可以冷靜地睇, 但現時自己個心時常忐 ...
請問舊 post 名是什麼?等我都追番嚟睇。或者可否 post 條link 上來。
萬分謝謝。

水晶宮

親子王國15週年勳章

smile930 發表於 18-11-9 16:03
是否現在有得報?抑或已過報名期?

我唔太清楚, 因我都係收到學校通告就報名交錢的。
[

水晶宮

wawaliluk 發表於 18-11-9 15:57
你好! Kittymum

20 choices 改5個的意思是, 即係在20 choices 改動位置? 或是在原先的選擇內 加5 choices ...

新加減只可以5個。
如果本身係20個choices 內係冇影響。(當時太亂,有錯請各位更正我,謝謝)

珍珠宮

2024年龍年勳章

Kittymummy 發表於 18-11-9 15:47
仲有, 你講開學校. 真心放榜後, 唔好100% 聽晒學校講.
因為18-20分果組, 學校係神係鬼都叫學生選ASSO. 後 ...
係~我仔小學升中填表時已經俾班主任漏夜打電話來問長問短, 話我太進取, 機會好微...
但其實我都係參照番佢哋學校公佈歷屆派位結果來做個統計, 無高攀, 唔低估, 卒之第一志願。
都明佢間小學可能抱住低估穩入首三來保名聲, 但中學點解又係咁???

我仔話補習老師都唔建議佢哋讀ASSO...

首頁

尾頁

跳至