自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

有,試過。因為未捨得放棄,自己拖拉了一段日子。 突然,有一日,心思清明,發現根本回不了從前,就大哭一場。
那種哭,是眼淚不由自主地不停落下。當晚,不停回想不停哭...然後,就看開了,接受了 ,就放下了。

你還在猶豫,還在糾結,是因為還未放下; 不用急,也不用急做決定。 終有一天,心會告訴你該怎樣做。

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

伯爵府

如果個朋友一直都系咁性格,鍾意管人嘢,買乜,做乜, 都要加D意見,以前已經覺得有D煩,而家更甚要點面對,又唔想無咗呢個fd?!

用戶要求終止服務

pinky-peach 發表於 18-11-9 22:18
有,中學到宜家fd左十年,每個月都食飯,但呢年覺得同佢地好悶(last咁耐係因為無咩特別大事而斷),直到前 ...

一樣
興趣不一
除了舊事都唔知有咩話題
仲有有個又成日用啲好深嘅英文回應人
都唔知佢想點
(我有上外國人開嘅facebook group,外國人都唔會打啲咁深咁嚴肅嘅用字啦!)

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

隨緣

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

panyeung 發表於 18-11-9 21:00
莫講話朋友,對住個C6都會

Yeah~~~~ Give me five~~~~

男爵府

回覆樓主:

接觸太多,慢慢發現有啲煩,
之後選擇左疏遠,依家連面都少見。

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

試過,其實朋友都可以"因了解而分開"

公爵府

貓頭雀 發表於 18-11-9 22:25
有,試過。因為未捨得放棄,自己拖拉了一段日子。 突然,有一日,心思清明,發現根本回不了從前,就大哭一 ...

樓主文筆好好,
認同.
當去到話不投機半句多時,就明白已經變了.

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

有個朋友,自已一直視為best frd, 以為人地都當自已係,不過後尾發現其實佢只當我同其他大圍朋友一樣...之前自己日日都搵佢message傾下計,但係而家醒覺左原來一直都係我主動搵佢佢先會同我傾,而佢其實冇主動搵過我
所以最近叫自己睇開啲,暫時唔主動搵佢,咁佢又真係唔會搵我,會有啲唔開心,但一廂情願又覺得自己好傻

伯爵府

貓頭雀 發表於 18-11-9 22:25
有,試過。因為未捨得放棄,自己拖拉了一段日子。 突然,有一日,心思清明,發現根本回不了從前,就大哭一 ...

放下真係好難(emoji)

別墅

caa 發表於 18-11-9 20:59
如題,因越來越對佢一d方面接受不到,但又不想失去這個朋友,應如何?

咁對方係咩事先?要睇嚴重性同情況

子爵府

回覆樓主:

有,唔知係自己多心定係點,成日覺得佢唔多尊重我咁,例如食食下飯,突然望住你話:唔,你老左丫,啲皺紋咁勁嘅? 再唔係約好左幾時食飯,打比佢confirm先話果日唔得,而原因佢一早就知,但要等我打黎先講。 宜家少左見面,但耐左都會掛住,然後又中個頭埋去,無限循環。

大宅

有,有一個勁八卦,成日出去食飯留意我著乜用乜,好似發現新大陸咁同一齊食飯班 friend 講,但其實另外d fd唔好牌子嘢,成日同我講佢老公送d乜比佢,問我最近有冇買乜買物,之後唔多應佢機

大宅

有,因為我覺得唔公平,經常係我未講完野既情況下就閘停我要我聽佢講野,日夜係判若兩人,見面時冇機會講野所以我打一段長文字講返同佢之間可能出現既誤會但佢就會話我好煩,人人都話任何關係都要包容但我問心我真係做到的,只可惜別人做唔到時會令我覺得好心痛,但我同佢係好朋友,係多年既好朋友,所以先令我咁心痛!

珍珠宮

caa 發表於 18-11-9 22:01
就是有時接觸多了越看清一個人,完全接受不批判真難,有時覺得交朋友比夫妻相處更難 ...

我都想因了解而分手,可惜分唔到,有幾個 group 都有佢。識咗好多年,曾經以為好 friend,慢慢發現價值觀好唔同,眼裏只有錢同利益,而家直情有 d 嘢唔會同佢講

複式洋房

有,一直覺得佢好自我自大,之前相處都比較就佢,但實在頂唔順!

大宅

回覆樓主:

我都面對個呢個局面 不過我係被生厭
我覺得如何大家覺得唔啱傾 又或者覺得面對對方太攰 咁咪疏遠的
我朋友對我個方法係 少搵少傾 食飯心不在焉 我感覺到既 初初我都好懷緬我地最fd個陣既時光 但當佢越來越冷落我既時候 我就明白 好多野根本無得返轉頭
只可以講 越勉強維繫 其實感情只會越差

大宅

回覆樓主:

有!
因為佢對朋友要求太多!
好煩

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

carrie_piglet 發表於 18-11-9 23:42
有個朋友,自已一直視為best frd, 以為人地都當自已係,不過後尾發現其實佢只當我同其他大圍朋友一樣...之前 ...

我都有一個類似你咁嘅朋友, 我已經放開咗佢兩年, 原來一直都係自己主動, 佢根本冇重視過我。 如果佢真係重視我, 就唔會我唔主動兩年, 佢都唔會搵我 或者whatsapp我。 有時我都會覺得可惜, 但係我覺得而家放低咗, 好舒服好自在。
新的一天...希望真的有新的希望吧...

伯爵府

小c子 發表於 18-11-10 03:51
我都面對個呢個局面 不過我係被生厭
我覺得如何大家覺得唔啱傾 又或者覺得面對對方太攰 咁咪疏遠的
我朋友 ...
你知唔知點解佢對你生厭?係咪現在不再是朋友?

首頁
12345...8

尾頁

跳至