自由講場

跳至

首頁
12345...28

尾頁

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我聽到呢句都覺得你好扮嘢
勁銀耳 快快同你朋友道歉啦

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

ivycwl 發表於 18-11-9 22:42
一行四人食飯,我同另一個朋友已生咗,一個未結婚,一個大肚中。

大肚朋友已有一個小朋友,係政府生,今胎 ...

冇野可以做,道謙又顯得做作,講既都係你覺得是事實才講。
呢個故事教訓我地,禍從口出,唔好亂講野。

你比人地沈澱下吧,唔好再騷擾人地了。佢大方既會冇件事,否則嬲你都係正常。
算吧,你改變不了。

公爵府

畀面勳章

一行四人食飯,我同另一個朋友已生咗,一個未結婚,一個大肚中。

咁你句說話又真係幾難聽。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

言者無心,聽者有意~

妳祗有同她道歉吧~

侯爵府

回覆樓主:

我响私家生,但如果我朋友話辛苦,我會關心佢點樣辛苦同埋會諗下點樣响佢情況下令佢辛苦少d,又或者我會傾向點樣安慰佢。

如果我唔當佢係朋友或者討厭佢,我會揀唔出聲又或者串下佢

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

坦白講你呢句我覺得係串人,人地嬲你都正常,同人地say 返 sorry 啦

侯爵府

你講既係事實

我私家政府都試過
私家真係舒服好多好多

珍珠宮

環保接龍勳章

我2胎正苦生, 如果有人咁同我講, 真心我會覺得佢串我囉!!

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

ivycwl 發表於 18-11-9 23:02
咁我都試過,話唔食海膽,有電油味,朋友話因爲你未食過貴嘢。咁我又ok喎,不過本身我唔鍾意食海膽:wahaha ...

如果朋友咁講,我會話: 係呀我冇錢呀, 下次你請我試下囉 ~

真係冇咩人能夠激嬲我的~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

回覆樓主

女人都係小氣,其實好小事,我最怕同檯食飯諸多揣測,講句嘢都要想前想後,證明你哋根本唔係咁friend,如果係好朋友會知道你為人,唔會覺得係特意令佢落唔到檯。

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

各有各好囉!
私家 BB 成日喺 BB 房,隔玻璃睇!
公家 BB 除 BB 澡涼外,全時間同媽咪一齊!
果時我一知陀B,都聽到朋友唔同「經驗」!
有D住私家就話住果幾日好舒服,但返到屋企成日對住BB,想死!要好長時間先調節到自己長時間對同BB一齊!
公家生果D,喺醫院果幾日,日日對住BB,出院時已慣晒,好快適應到!
結果,我決定公家生!

子爵府

jojojojom 發表於 18-11-9 22:56
真人真事,我同朋友講唔喜歡食鮑魚,佢話你因為未食過靚鮑魚,到今時今日我仲記得
...

其實正面睇係無咩嘢,可以答對方,平時係邊到買靚鮑魚,要點整先好味,係唔係好多工序,簡單化解尷尬,仲可以大家互相分享。

禁止訪問

禁止訪問

大宅

我明你,因為我都係實話實說,直腸直肚的人。
你朋友問大肚婆點解唔喺私家生,都有啲唔識做,唔通要人答你:冇錢囉!

認同其他JM 講法,咁都嬲你,其實係大肚婆玻璃心

珍珠宮

回覆樓主:

你果句說話真係好難解釋到你唔係串緊人。人哋問有咩分別,咁你咪講私家有咩你覺得好就算啦!講咩『你未試過』呢?

老實講,你估個個都一定有錢樣樣都試到咩?依家講咩都無用,希望時間可以沖淡啦!再者佢又無鬧你,唔出聲應該唔只因為你,而係因為你哋。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

mwsiipb2 發表於 18-11-9 23:23
我老婆啱啱8月嘅時候生咗,但我作為一個公務員但用唔到公務員嘅福利,因為我老婆揀咗喺私家醫院開刀。 而 ...
公務員家屬,可優先使用政府醫院既私家床位,1人房、2人房都有,又平又正。。。點解唔試下呀~~

珍珠宮

elim0_0 發表於 18-11-9 22:56
其實有d人自己玻璃心,自卑心作祟真係幫佢唔到

我小朋友細個時有一次去健康院,見到附近d bb差唔多大,大 ...

通常言者無心聽者有意!

伯爵府

Kettlechips 發表於 18-11-9 23:27
我明你,因為我都係實話實說,直腸直肚的人。
你朋友問大肚婆點解唔喺私家生,都有啲唔識做,唔通要人答你 ...

咁又唔一定既,有d人有錢都去公家生。有d人冇錢都去私家生。我真係識兩公婆做i banker去公立生。因為要享受下福利。

首頁
12345...28

尾頁

跳至