懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

先讓各位看看濕疹時間表:
第一天只有一小塊紅疹;
第二天整個肚子有紅疹及小疹丘;
第三天頸至下爬也有小疹丘;産檢醫生表示這是妊娠濕疹,給了我一枝止痕藥膏。
第四天兩雙手的前臂及手指滿佈小疹丘;用羅馬洋甘菊花水敷於患處後再擦上印加油+金盞花油,止痕作用只有一小時;
第五天整塊面也有紅疹,眼皮也有,耳朵及耳背也有,痕養難當;中醫表示胎毒問題,清了便好。但夜晚按耐不住便哭了,怕自己好不了,還好有我家少爺在旁安慰;
第六天問題持續,繼續在家發瘋,想抓癢又不能抓,無計可施,去找了數年前一位德芳的芳療師,她給我一枝油及一set沐浴用品、爽膚水及gel,短時間內能止痕;
第七天跑去看家庭科醫生,她怕我的紅疹會進入喉嚨之內,紅腫,繼而封喉,所以給我一封轉介信,直入急症室;
第九天轉了看另一位中醫,妊娠濕疹開始有轉機;幾天後看了皮膚科,開了類固醇,一盒藥膏用了五天,好了8~9成。

還未到最嚴重的時候,嚴重時是看不到正常皮膚的。
臉也是如此,手腳較好,大範圍的點狀丘疹。

好了8~9成,但晚上還是較痕癢...

-------------------------------------------------------------------------------
#5有update

別墅

bunny_sze 發表於 18-11-11 00:07
先讓各位看看濕疹時間表:
第一天只有一小塊紅疹;
第二天整個肚子有紅疹及小疹丘;

好偉大喔媽媽好勇敢
仲有好短時間就出尼架喇
唔好氣餒
我地一齊加油

回覆 bunny_sze 的帖子

Hi bunny_sze ,濕疹已經有改善 妊娠濕疹主要因為媽媽身體荷爾蒙轉變而誘發出來,係比較常見孕婦皮膚問題,通常出現係肚、大脾、手腳位置,一般都會係BB出世後幾星期自己好返,用溫和沐浴露、溫水沖涼、沖涼時間唔好太耐,搽返成份天然lotion、凡士林、橄欖油、椰子油形成屏障作用,穿著鬆身棉質衣服,避免穿羊毛質地或過緊衣服。幾時預產期呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

暫時而家好返好多,但個肚無論查幾多cream都好似好乾咁...

別墅

update下而家情況:紅疹退左9成,但手、頸、肚仲有啲印。
冇乜再出新嘅紅疹,但個肚有時都會有,所以醫生開嘅類固醇我變左一日查一次,淨係查肚。
夜晚最痕,但都已好好多。不過都係瞓得唔好。

戒口:
得返豬肉同魚肉可以食,中醫話雞都唔食得多。
keep住食下芝麻糊、綠豆沙、腐竹白果糖水
蛋冇乜點食,因為太高蛋白質嘅野都好易發濕疹,可能最多一星期一次蒸水蛋
奶更加冇飲,同埋有見過話孕婦奶粉都好易引發濕疹

有一次唔小心食左辣野(買果陣唔見佢有寫辣,所以照買)。辣到係譚仔10小辣
果晚即刻又痕到痴線....

戒口好重要...

首頁

尾頁

跳至