自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

good_pig 發表於 18-11-11 12:23
公司廁所好在有支漂白水,我去之前要抹下先....但我唔明點解我要做埋佢果份
...

我見到咁恐怖,我會真係嘔出嚟㗎
不要從別人的嘴裡去認識我

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

sf013hk 發表於 18-11-11 12:22
回覆 good_pig 的帖子

WD40 係無顏色架。再講,你搵紙巾抹一層生油係踏腳個位 (有鞋印個位),你會睇到?

我意思係,清潔阿姐會抹走左的...我唔係仲要比錢買支wd40呀

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

咩都唔識 發表於 18-11-11 10:53
請各同事注意:
請勿踏在廁板上如廁
沖水要沖得徹底乾淨

Childhood is journey, not a race.

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

crystal媽咪 發表於 18-11-11 12:24
我見到咁恐怖,我會真係嘔出嚟㗎

但我一日9個鐘,難免要去廁所

男爵府

幸福花 發表於 18-11-11 11:17
邊個扎馬功咁勁?有得坐係都要踎!:

睇公共厠所啲厠板地上報滿大小便就知道。我覺得香港女厠既使用方式最唔文明,根本未去到坐厠級,只適合用踎厠。

寶石宮

florapang0426 發表於 18-11-11 12:22
有次有個同學家長話佢都係教個仔踏上廁板,我真係O咀,太自私

踏完...如果佢不留鞋印...我當唔知就算

男爵府

sf013hk 發表於 18-11-11 12:22
回覆 good_pig 的帖子

WD40 係無顏色架。再講,你搵紙巾抹一層生油係踏腳個位 (有鞋印個位),你會睇到?

唔好試,如果佢真係跌親,甚至跌落黎時整爛馬桶受傷,公司會好麻煩。

寶石宮

星人mama 發表於 18-11-11 12:25
睇公共厠所啲厠板地上報滿大小便就知道。我覺得香港女厠既使用方式最唔文明,根本未去到坐厠級,只適合用 ...

公司廁所,來來去去都自己人,佢如果響屋企都咁樣去廁所,我送個馬桶比佢

寶石宮

waynewon 發表於 18-11-11 12:25
唔好試,如果佢真係跌親,甚至跌落黎時整爛馬桶受傷,公司會好麻煩。

我只需要佢保持清潔,唔需要佢pk

翡翠宮

減齡達人勳章

good_pig 發表於 18-11-11 12:25
踏完...如果佢不留鞋印...我當唔知就算

佢話佢都會抹返嘅,但我都覺得咁教小朋友唔係太好囉

男爵府

good_pig 發表於 18-11-11 12:26
我只需要佢保持清潔,唔需要佢pk

冇辦法,有d人真係改唔到,只有炒。

男爵府

good_pig 發表於 18-11-11 12:26
公司廁所,來來去去都自己人,佢如果響屋企都咁樣去廁所,我送個馬桶比佢
...

我而家間公司,我新入職時,真係有大小便漬,我抹乾淨就同成班女同事講,睇用厠所方式就睇得出一個人有無文化,有無道德教養,之後呢幾年,厠所都超乾淨,而家仲換埋電厠板,去厠所係一種享受

公爵府

good_pig 發表於 18-11-11 11:49
咪係,係咪要我對鞋印...一係順手抹返,當冇事發生過

我公司真係嬲到出email,如再有發現有鞋腳印响厠塔上,全公司同事即時對鞋印。

我都世古唔到今時今日仲有人企上塔上疴屎,我以為大6人先有呢個習慣,但原來香港人都興……

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

good_pig 發表於 18-11-11 12:24
但我一日9個鐘,難免要去廁所

應該有幾格廁所去,第二架得唔得?? 遇着冇品嘅同事真係老土,快啲轉工

子爵府

回覆 waynewon 的帖子

岩,我真的太陰毒了,善哉,善哉。

寶石宮

crystal媽咪 發表於 18-11-11 12:35
應該有幾格廁所去,第二架得唔得?? 遇着冇品嘅同事真係老土,快啲轉工
...

得2格咋....

侯爵府

我以前喺日本公司做,成棟廠廈都係自己公司的,有一次裝修完將踎廁改成坐廁,咁其中一個廁所只有董事長秘書(日本人),同我哋部門嗰三個女仔用。有一日大秘書好鄭重咁同我哋講話知道我哋香港人鍾意踩上座廁,叫我地千祈唔好咁樣做。我聽到真係扯火,唔係嬲個秘書,係嬲街外有啲香港人唔知醜,影衰哂。我自己係嗰D廁板俾沖廁嘅水彈到都會抹乾淨先出廁格嘅人,真心唔明點解有啲人可以整污糟左廁所抹都唔抹,就大模廝樣咁走出廁格,真係唔驚俾人鄙視嘅咩。

寶石宮

good_pig 發表於 18-11-11 13:19
得2格咋....

oh poor. 如我經常都要清潔,我一定大爆特爆。 大前題當然唔係老細上司整污糟先

珍珠宮

回覆樓主:

寫「新同事注意:請勿踏上厠板和m巾沖厠」

寶石宮

crystal媽咪 發表於 18-11-11 13:27
oh poor. 如我經常都要清潔,我一定大爆特爆。 大前題當然唔係老細上司整污糟先
...

即係咁,以前有少量便便跡響馬桶內,都隻眼開隻眼閉啦,但踏上馬桶就一定唔可能

首頁
23456...8

尾頁

跳至