論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

想請教媽媽們, 近呢一個月多,工人冇同我地講早晨同good night, 甚至星期日放假返屋企,只係同小朋友同bb講hello/叫佢地個名/寒暄2句先返入房。
你地覺得我應唔應該話佢? 我有hard feeling,覺得佢不分莊閒,因為係掉番轉我同佢hello

老公叫我出糧話佢,但我忍左好耐,仲要等多半個月 !?
另一方面,佢又幫我睇細路。。。唉

水晶宮

回覆樓主:

我阿姐都冇早晨、goodnite, 我由得佢!

大宅

birdbird 發表於 18-11-11 22:40
我阿姐都冇早晨、goodnite, 我由得佢!

一開始都冇叫?
我個由day 1開始叫,做到10個月就唔叫,真係唔明

別墅

我工人都係咁,不過佢又冇咩其他大問題,所以我決定忍。我試過提佢話要做小朋友的榜樣,有禮貌講早晨,因為小朋友會學大人,可是只能維持一段時間。
你們那些唔講早晨的是菲定印,我嗰個是菲。

男爵府

回覆樓主:

係唔係菲姐比較無禮貌?
我果個係印姐, 佢從未試過唔講早晨/早抖。(雖然試過黑面)

大宅

jessssie 發表於 18-11-11 23:49
我工人都係咁,不過佢又冇咩其他大問題,所以我決定忍。我試過提佢話要做小朋友的榜樣,有禮貌講早晨,因為 ...

咁即係都講到明要叫我

我呢個又係冇乜大問題,只係有時冇sense,試下你底線咁。

佢係菲呀!

大宅

Solarflare 發表於 18-11-11 23:53
係唔係菲姐比較無禮貌?
我果個係印姐, 佢從未試過唔講早晨/早抖。(雖然試過黑面)
...

可能比例上較多,佢地太自我喇
我果個話佢又驚佢唔like, 以前都試過黑面

大宅

im跳跳豬 發表於 18-11-12 00:15
可能比例上較多,佢地太自我喇
我果個話佢又驚佢唔like, 以前都試過黑面
...

我個工人都無講,我覺得小事。

大宅

月亮BB 發表於 18-11-12 00:23
我個工人都無講,我覺得小事。

兜口兜面見到都唔叫唔會好怪咩?

我成日唸,你返工見到老闆都會叫早晨老闆啦

大宅

im跳跳豬 發表於 18-11-12 00:26
兜口兜面見到都唔叫唔會好怪咩?

我成日唸,你返工見到老闆都會叫早晨老闆啦

我見到老闆不一定會打招呼,有時會點頭就馬上走開。因為打完招呼,老闆又會捉住傾計。

大宅

月亮BB 發表於 18-11-12 00:35
我見到老闆不一定會打招呼,有時會點頭就馬上走開。因為打完招呼,老闆又會捉住傾計。
...

哈哈有啲又係嘅

大宅

我個都係菲,佢又係唔講架!但係有同小朋友講,可能我朝早起身個樣比較目木表情,佢唔敢同我講嘢

水晶宮

im跳跳豬 發表於 18-11-11 23:23
一開始都冇叫?
我個由day 1開始叫,做到10個月就唔叫,真係唔明

我屋企的習慣, 大人在早上唔會互相講早晨, 訓前亦不會講 goodnite. 在此前题下, 工人唔講早晨、goodnite, 我不覺是問题。

你唔可以將職場果套全套用在外傭身上, 畢竟香港打工仔不用跟老闆、同事同住。

別墅

回覆樓主:

我之前一個菲入職時我同過佢講要同我及Sir講Good morning, 我解釋 if we hv a good morning and we feel good then you will have a good day too! (宜家諗返好似兇佢咁

所以佢日日都有講,都有同我小朋友講。到佢完約前一個月左右就無講早晨了,不過我都無同佢講早晨。

wcpcelia    發表於 18-11-13 10:32

子爵府

im跳跳豬 發表於 18-11-11 22:27
想請教媽媽們, 近呢一個月多,工人冇同我地講早晨同good night, 甚至星期日放假返屋企,只係同小朋友同bb ...

你想佢講就直接同佢講啦。或者你試先同佢講good morning and good night... 佢會唔會回你?
有時又好難分邊個講先。我返工老闆有時都會先同我地講早晨, 無特別分先後的。

大宅

whocareaboutme 發表於 18-11-12 01:15
我個都係菲,佢又係唔講架!但係有同小朋友講,可能我朝早起身個樣比較目木表情,佢唔敢同我講嘢
...

我今朝笑住都唔講,我都唔想同佢講喇

大宅

birdbird 發表於 18-11-12 08:04
我屋企的習慣, 大人在早上唔會互相講早晨, 訓前亦不會講 goodnite. 在此前题下, 工人唔講早晨、goodnite, ...

我地家庭之間有互相講架,唔知點解久而久之佢乜都唔講,今朝老公碌大對眼望住佢,佢先勁蚊之到聽唔到咁滯講good morning

但基本禮貌呀 莫講話老闆,同事都講早晨吧

大宅

Harriethung 發表於 18-11-12 09:08
我之前一個菲入職時我同過佢講要同我及Sir講Good morning, 我解釋 if we hv a good morning and we feel go ...

岩丫 其實基本嘢唔洗教都曉講啦

大宅

AWma 發表於 18-11-12 11:47
你想佢講就直接同佢講啦。或者你試先同佢講good morning and good night... 佢會唔會回你?
有時又好難分邊 ...

仲有1年多要忍 ,我唸黎緊出糧同佢講啦

水晶宮

im跳跳豬 發表於 18-11-12 12:42
我地家庭之間有互相講架,唔知點解久而久之佢乜都唔講,今朝老公碌大對眼望住佢,佢先勁蚊之到聽唔到咁滯 ...

"基本禮貌" 在自己屋企、長老屋企、朋友場合, office 總會有d 分别
eg. 在家, 早上我唔會同老公講早晨, 但返到 office 我會叫同事早晨;
eg. 開飯, 我一家三口唔會要個仔叫 "阿爸阿媽食飯", 但去長老屋企或在外就會。
所以, 在家唔互相叫早晨, 我唔覺得 冇 "基本禮貌"; 但如我同工人講早晨, 工人冇反應, 我就覺得工人冇禮貌。

首頁

尾頁

跳至