0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB兩個幾月大, 日頭飲人奶, 臨訓前同凌晨嗰兩餐就補奶粉(超級能恩), 一直飲奶量都偏少, 日頭有一兩餐飲到150ml, 其他都係90-120ml, 每日飲5至6餐, 總奶量都係得大約650ml.

健康院姑娘就話無問題, 但BB本身係大隻B, 生長線重量由出世75%一路跌到而家得25%, 始終有啲擔心, 點樣可以令佢飲多啲奶? 轉下奶粉會唔會好啲? 最近仲好似有啲消化不良, 便便有陣酸臭味, 同有泡和水.

各位有冇咩建議? 謝謝!!

複式洋房

wkong 發表於 18-11-12 07:23
BB兩個幾月大, 日頭飲人奶, 臨訓前同凌晨嗰兩餐就補奶粉(超級能恩), 一直飲奶量都偏少, 日頭有一兩餐飲到15 ...

BB係男定女?我個仔1個半月人仔飲緊150ml, 一日5餐。如果便便有泡,最好影相俾醫生睇下喎

侯爵府

如果你想BB 重多D , 可以食多D 奶粉, 奶粉會肥BB 多D

我仔由出世到而家4個幾月,一半人奶一半奶粉, 食ILLUMA, 佢由出世25%到而家條生長線係接近90%, 佢有厭奶, 一日都係食到720 ML 左右咋

別墅

或者如果你夠人奶,儲起前奶,另外搵容器放後奶,主力餵後奶睇下會唔會好啲?健康院教架。佢哋話加固先食返前奶或者用黎沖涼

禁止訪問

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

睇你描述,便便好似唔系幾靚咁,如果繼續咁既話,你不如試下轉奶粉

大宅

回覆樓主:

盡量多餵人奶,人奶先係最肥b,當然你自己要多食飯飲湯多休息,make sure d奶營養質素好

禁止訪問

複式洋房

回覆 Yanyanyannn 的帖子

係BB仔呀

複式洋房

兩個幾月食唔食得猴棗散調理下腸胃?

睇多兩日便便仲有酸臭味, 係咪有需要睇醫生?

男爵府

BB兩個幾月大, 日頭飲人奶, 臨訓前同凌晨嗰兩餐就補奶粉(超級能恩), 一直飲奶量都偏少, 日頭有一兩餐飲到15 ...

你bb便便既問題問兒科醫生好d 最好拎埋新鮮屎片比醫生睇,好難解答到你,因為我仔係食人奶,便便都好水好稀,有d白色顆粒,係酸酸臭臭咁,一日有5~6次不等,但我唔覺有咩問題,仲一直keep係生長線無跌
我知食能恩既屎係會偏深色同臭,好多媽媽有講過
我個仔由細到大都細食,唔會餐餐好乖咁飲到奶,兩個月大時,有時飲60,有時飲90,最叻都係似120ml,但離奇仲係條生長線嫁…
你喂奶泵奶後要清空乳房既後奶,後奶係多脂肪d會飽肚d,我用泵機泵完會手擠到無奶柱

伯爵府

人奶夠,不如全人奶,咁樣吸收比較好

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至