懷孕前後

跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

我第一胎 bb今年7月3出世~
40weeks2 順產出世 bb全人奶喂哺~
見好多媽媽有疑問 睇下答唔答到你~
例如-走佬袋,有咩止痛方法,產後有咩做

別墅

西瓜MAMA 發表於 18-11-12 09:39

笑氣係唔係一開始痛就會俾你聞?有咩作用呀?
我依家31週,有時個肚會好硬,點解會咁?

大宅

蔡小姐0712 發表於 18-11-12 12:12
笑氣係唔係一開始痛就會俾你聞?有咩作用呀?
我依家31週,有時個肚會好硬,點解會咁?
...

聽講笑氣聞完會好high 無咁痛~
我聽過有人聞到嘔/聞到自己迷迷糊糊,
個時佢問我 你痛1-10分 依家幾痛?
個時我6分痛左右傳就比我聞
但我完全唔識掌控個節奏同埋好膠好臭~
我個是32週同35週都有肚硬,個時有規律地10分鐘硬
健康院擔心我早產 我入過2次院~最後bb竟然逾期
但陣痛個種硬我可以話完全2回事

別墅

西瓜MAMA 發表於 18-11-12 09:39

我個B個頭依家都仲未轉落泥, 今日35W1D, 一陣約左去私家診所產檢, 聽日又去健康院, 私家診所話, 如果聽日健康院CHECK過都仲未轉, 可能佢地會要我返聯合再CHECK...有機會開刀, 但其實我想順產, 如真係開刀, 通常幾多W就要開?

大宅

Jessica.C124 發表於 18-11-12 12:34
我個B個頭依家都仲未轉落泥, 今日35W1D, 一陣約左去私家診所產檢, 聽日又去健康院, 私家診所話, 如果聽日 ...

因為我係順產 所以唔清楚阿,我個時頭仔轉左落去 但遲遲唔落盤~到生個日先落 一切順其自然。不過我對面床38週 胎位唔正 約期入院開。其實如果早d知要開刀 有唒心理準備會好好多,起碼唔洗催生唔知等幾耐 仲要有機會食全餐

複式洋房

我想問 網褲準備咗2條夠唔夠?紙尿片你準備咗幾包?你生完幾耐先洗頭沖涼?每次去完廁所 都要用沖洗壺洗 甘可唔可以用女性潔膚液?同埋 生完 幾耐先上奶?如同姑娘講餵人奶,住院期間 未上奶 點算?
好多問題,唔好意思

大宅

nicolasoo 發表於 18-11-12 13:05
我想問 網褲準備咗2條夠唔夠?紙尿片你準備咗幾包?你生完幾耐先洗頭沖涼?每次去完廁所 都要用沖洗壺洗 甘 ...

我網褲用左3條,你預每日換一條~
尿片我帶左30片 用左20塊
每次用沖洗瓶洗其實都夠 因為下面有傷口 我唔會咁快用潔膚液
我第3日已經係後奶 姐係奶白色個d,埋多d身食多d飯同飲多d炒米茶就好快上
其實bb頭2日胃仔好細 啜係想要安全感,相信自己 如果真係過輕 你可以要求補水奶。但胃口好快撐大!
你要預頭3日真係變人肉奶咀~~~我出院個陣2邊損唒

大宅

nicolasoo 發表於 18-11-12 13:05
我想問 網褲準備咗2條夠唔夠?紙尿片你準備咗幾包?你生完幾耐先洗頭沖涼?每次去完廁所 都要用沖洗壺洗 甘 ...

我第三日番屋企沖涼 係醫院完全無時間無力去沖 12朝先再洗頭

複式洋房

你好,請問走佬袋要帶d咩?生完當日定第幾日bb會向你隔離床到訓?系米要自己尿換片?

大宅

cyk28 發表於 18-11-12 13:50
你好,請問走佬袋要帶d咩?生完當日定第幾日bb會向你隔離床到訓?系米要自己尿換片? ...

聯合走佬袋個d我全部執齊 但有d係多餘左既 你參考下~大人先-(emoji)(emoji)
牙刷毛巾就必需架啦,但沖涼液個d 除非你好肯定產後你會有精神有時間沖 如果唔係其實個3日都係抹身為主((生完長時間睇住個b,難聽d講屎都無時間屙)),沖洗瓶((唔好懶 次次去廁所一定要沖 傷口無咁易發炎架,但記得用暖水沖下面))!有扣衛生巾2包((呢個簡直係消耗品,聯合係教去完廁所用沖洗瓶沖完再用一塊全新衛生巾印乾下面,佢地唔建議用紙巾的)),網褲(我買左一包有6條個d 但只用左2條定3條),拖鞋我直接著住入院,仲有帶外置充電器。

大宅

你好,請問走佬袋要帶d咩?生完當日定第幾日bb會向你隔離床到訓?系米要自己尿換片? ...

bb個袋
2盒紙巾(到時一盒交比姑娘放係bb床,一盒自己用 但自己帶一盒個d 3日好難用唒 我覺得可以帶便攜式個d 無咁阻位),尿片我帶左一包30塊(我個女勁多屎尿最後用剩10埋左右),濕紙巾我建議帶80片裝 因為我帶左40片唔夠用。

大宅

番到房就會推bb黎skin to skin 一小時,之後姑娘就推bb走~之後8小時一定要好好休息 因為接住落黎3日bb會一直係隔離 除非姑娘見你頂唔順幫你凑一個鐘要自己換片 唔識姑娘會教~開頭d胎糞會會好痴patpat 醫院會比每個bb一小盒凡士林 教你用

複式洋房

回覆 西瓜MAMA 的帖子

感謝你詳細分享。

大宅

cyk28 發表於 18-11-12 14:09

感謝你詳細分享。

希望幫到你

複式洋房

多謝解答

大宅

nicolasoo 發表於 18-11-12 15:25

多謝解答

希望幫到你

複式洋房

回覆樓主:

你好呀,我想問下關於聯合驗血糖既問題,
因為我收到張紙佢叫我二點幾至四點幾去到抽血血,但無需禁食,我唔知個日佢到底要唔要我飲糖水,我前一晚係咪要空腹好多個鐘?

大宅

sallytsang0422 發表於 18-11-12 17:48
你好呀,我想問下關於聯合驗血糖既問題,
因為我收到張紙佢叫我二點幾至四點幾去到抽血血,但無需禁食,我 ...

禁食會有張紙叫你唔準食野~~~如果唔洗禁食 應該唔洗飲,我之前要12:00後禁食8:15要到個邊抽血飲糖水 再等2個鐘再抽 餓到暈~其他醫院可能全部孕婦都要飲 但聯合一般唔係高危/有家族病史/過重 都唔會刻意叫你番去飲糖水~~~~

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

多謝分享資訊,你都要注意休息喇。

大宅

haha748494 發表於 18-11-13 15:08
多謝分享資訊,你都要注意休息喇。

首頁
12345...10

尾頁

跳至