懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

繼上回12點檢查後 開左2度
我知第一胎度數會開好慢 所以我叫老公落去食飯先
因為無咁快同埋我地黎之前咩都無食,本身佢唔肯走 我都係鬧一鬧佢 佢先肯行
而我一個人係房到keep住咁痛 仲頂到,但12-1探訪時間
奶奶竟然黎左...我開始痛到搵野捉~~
佢又係咁拉住我隻手 我無理由鍊佢隻手架嘛 之後又不斷講野 係搞到我仲炆
同埋咁狼狽既樣 當刻係唔想有人係到。。(老公們好好勸家屬 生左先好黎。。)

-
4:30pm 6度
眨下眼 到檢查時間 開始有d痛到癲左既感覺
之後姑娘宮探 我見到佢手上有血,佢話 媽媽好叻 開到6度啦~1個鐘開1度算快,下一次檢查8:30! 之後d羊水都係一陣一陣咁流出黎

-
7:30pm 痛到以為生得
係呢段時間 我係有好幾次痾屎既感覺,
痛到連呼吸亂唒 搞到bb心跳一齊亂 之後姑娘比氧氣我聞。
因為不斷鼻吸口呼 我痛一次飲一啖水 係開頭都有放盤比我小便
但到後段真係痛到我以為痾尿會痾埋個b出黎 所以去到生完之前 姑娘幫我插喉放尿(生完痾尿會陰陰痛),
我有幾下痛到叫左出黎 叫姑娘幫我睇 點知係咁叫我等8:30

-
8:20pm 開唒!生得
成班姑娘助產仕檢查 終於開唒 之後佢地極速準備 叫埋老公著衫

8:25正式開始
姑娘就話:痛就試下用力,忍住度氣 推第一次
第一次推見到少少 但我嗌左一下 搞到入番去,(呢個時候真係要跟住指示做 咁就會好順利),
第二次都係失敗左 之後姑娘本身話幫我唔知打咩針
咁岩第三次陣痛黎 試多一次 用力 之後出左少少
姑娘就立即話:bb出左少少 依家幫你剪少少。
一剪 用多少少力就sir左出黎 最後係用15分鐘出左黎 一出黎bb身上好少血/唔係好濕
之後姑娘放左係我心口 軟綿綿細細粒既 因爲剪左下面要鏠針 所以就叫左我老公出去,
姑娘就叫我聞笑氣 我就話唔要 因為想嘔 。之後佢就叫我攬住bb 就開始鏠
鏠之前就打左2枝針係下面 之後一直撩我下面 推d血出黎(過程仲痛過生)但姑娘話一定要推 忍一下 如果唔係鏠完會有瘀血積聚 容易發炎,
我一直問鏠幾針 姑娘一直答 我地一針過 所以無分架
佢一邊仔細鏠一邊教隔離個個 然後隔離個個實習生不停安撫我 仲有1-2針咋 好快
最後半個鐘左右搞掂 之後姑娘推bb出去比老公影張相

-
10:00pm
生完要留係產房1個鐘觀察,無事就由姐姐推上房後房 要自己過床 好似條蟲咁慢慢躝過去
一開產房門 老公幫我打比媽咪,生完個刻都無喊 但呢一刻終於忍唔住喊出黎
上到房 好餓 叫老公買飯比我食,(雖然過左探訪時間 但係可以叫屋企人買上黎放底比姑娘拎入房,所以生完餓 即管放心叫人買飯 幾點都食得)。

-
11:00 bb番黎第一次獨處
產後8小時唔可以落床 所以bb駁完機就推過黎床邊,
終於可以仔細望到呢個小朋友 之後要親餵 姑娘就教打側身訓比佢吸啜,
唔啜都比佢訓係你身邊貼住你❤餵完就會推走 2個鐘後番黎再餵,
我就把握時間食飯 因為我知道要食飽飲夠先有奶!

-
好啦 希望黎緊準備生既媽咪都一樣順利 記得乖乖跟指示同練習下呼吸

別墅

西瓜MAMA 發表於 18-11-12 10:17
繼上回12點檢查後 開左2度
我知第一胎度數會開好慢 所以我叫老公落去食飯先
因為無咁快同埋我地黎之前咩都 ...

睇到你話喊出黎個下我都忍唔住喊咗做媽媽真係唔容易呀。
恭喜你咁順利生咗bb,我都希望好似你咁堅強

大宅

蔡小姐0712 發表於 18-11-12 12:10
睇到你話喊出黎個下我都忍唔住喊咗做媽媽真係唔容易呀。
恭喜你咁順利生咗bb,我都希望好似你咁堅強 ...

見到bb個下係覺得 終於痾完但個下一聽到媽咪電話係完全忍唔住 好想話佢知 原來生bb一d都唔簡單~捱過左個地獄震痛 生個下都無陣痛咁就辛苦

別墅

西瓜MAMA 發表於 18-11-12 12:15
見到bb個下係覺得 終於痾完但個下一聽到媽咪電話係完全忍唔住 好想話佢知 原來生bb一d都唔簡單~捱 ...

捱過咗就好
做咗媽媽先知道自己媽媽係幾咁辛苦

大宅

我3年前係聯合生第一胎,又入產房到產後房的姑娘真係好好,所以我第二胎就黎生都是選擇聯合

大宅

蔡小姐0712 發表於 18-11-12 12:17
捱過咗就好
做咗媽媽先知道自己媽媽係幾咁辛苦

所以你都要比心機

大宅

Cat8888 發表於 18-11-12 13:52
我3年前係聯合生第一胎,又入產房到產後房的姑娘真係好好,所以我第二胎就黎生都是選擇聯合
...

產後個d真係好好人第二胎加油阿 聽人講會痛d但好快開

別墅

回覆 西瓜MAMA 的帖子

睇文字都覺得好感動呀. 恭喜曬~~~另一方面, 睇文字都FEEL 到好痛...好鬼死驚... 聽你講生完之後縫針推血仲痛... 就仲驚~
雖然我仲有排都未預產期, 林起都打冷震,愈近預產期我應該會愈近黎愈瘋...好鬼死緊張...

dada

大宅

DADACHUN 發表於 18-11-12 16:51

睇文字都覺得好感動呀. 恭喜曬~~~另一方面, 睇文字都FEEL 到好痛...好鬼死 ...

推血個個真係好x痛縫針d人話無感覺係呃人架....剪同縫係有感覺架

子爵府

多謝分享, 好詳細,
你好叻,
媽媽真係好偉大

大宅

mint2014 發表於 18-11-12 17:28
多謝分享, 好詳細,
你好叻,
媽媽真係好偉大

雖然個日痛左12個鐘,但依家隔左4個月 見到佢健康成長 個種痛已經忘記得7788

別墅

我都係聽人講唔痛... 兒家有定個心理準備都好既...
dada

大宅

DADACHUN 發表於 18-11-12 18:30

我都係聽人講唔痛... 兒家有定個心理準備都好既... ...

無陣痛咁痛(我係個d m痛都會痛成日試過完全無力 要食止痛藥既人)~~但會有感覺地痛唔好比人呃

大宅

想問生果陣呼吸要點架?

大宅

goodbabi 發表於 18-11-12 23:34
想問生果陣呼吸要點架?

你上網搵拉梅茲呼吸法
最簡單鼻吸口呼 一痛就吸大力d 但唔好亂~

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

你真系好勁吖,好順利,辛苦晒,我個人覺得順產好叻。好可惜我兩胎都系開刀。

大宅

haha748494 發表於 18-11-13 14:57
你真系好勁吖,好順利,辛苦晒,我個人覺得順產好叻。好可惜我兩胎都系開刀。 ...

你都好叻
開刀後期康復好辛苦 食錯少少野條疤就麻煩
同埋開過一次刀傷口會好痛

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

多謝晒。我陀第二胎去產檢,醫生叫我可以試順產,C6話我系唔會忍痛,直接開刀就OK。C6話我訓一覺出黎就多左個囝囝。(雖然系講笑,但就唔知生產辛苦,好在只要過黎先明白個中苦楚。)大家一齊加油喇。

大宅

haha748494 發表於 18-11-13 15:19

多謝晒。我陀第二胎去產檢,醫生叫我可以試順產,C6話我系唔會忍痛,直接開刀就OK。 ...

開刀同順產,奶粉同人奶 呢2樣野
永遠都會有人比較~我反而無呢個勇氣訓上手術床
個個都話一刀劏唔洗煩,但當媽媽自己訓係到打麻醉針既時候 係好無助 呢種感覺唔係個個都明~唔一定經歷10級痛先係好媽媽!我地都係一樣都辛苦懷胎10月過加油加油

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

Agree!你講得好啱!媽媽都系偉大嘅。

首頁

尾頁

跳至