自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

如果你老公肯定係個家既香薰令佢暈低既話,

我相信好大可能係佢地用既係化學合成而唔係天然香薰油, 當中如含有樟腦既話, 高溫焚燒令樟腦快速釋出

珍珠宮

Icy28078380 發表於 18-11-12 18:16
係好濃烈,加上長期吸入,其實臭丸唔用得,都係指聞。

我知呀,我有兩個蠶豆仔,我自己湊嘅。
所以,我都好肯定答你,除非焗在不流通的地方有較長時間,如一兩小時,才會有機會溶血。 講緊嬰兒喎,大人應該捱到更耐。

anyway,多謝你的提醒 你也注意一下會否是食物調味料問題。
這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

伯爵府

Icy28078380 發表於 18-11-12 13:39
要驗邊樣可以肯定?

其實佢驗咗好多樣嘢,醫生都有問佢有冇接觸到會影響啲嘢,但開頭冇諗過係香薰,而且 ...

應該係驗紅血球數量,溶血即係紅血球被破壞,正常好易驗得出係咪G6PD反應。
溶血反應可以從尿液顏色,面色去判斷,如果去到休克/昏迷,應該係非常嚴重,要輸血救命個隻。

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

E_gold8806 發表於 18-11-12 14:45
我覺得你用香薰油同g6pd掛勾好像唔太科學, 其實聞到香薰頭暈出現唔舒服都是好常見。有些人聞到香水都一樣會 ...

唔好玩啦,臭丸都係得陣味,咪又係唔得
香薰油係有d咩成份都未知,好大機會

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

謝謝提醒

子爵府

謝謝提醒!
另外有jm講薄何無問題,其實都係盡量避免,阿仔小時候已經問定家庭醫生,吾太details記得點解,依稀記得薄何和樟腦成分有關連,如低成份當然無事,所以我個仔從來吾用白花油之類嘅嘢,就算買消腫止痛膏或貼,高薄何成份都吾用得!

大宅

我屋企人都有,有時行過聞到,真係會即刻頭暈,有時仲要即刻坐底抖下先得

我的心中每天開出一朵花。

子爵府

Icy28078380 發表於 18-11-12 13:24
我都去問下先,真係嚇死。

有樟腦成份的精油會誘發,可能間鋪用呢d, 但一般用來薰香吸客又好少用咁刺鼻的,都奇怪

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

大宅

Mary媽咪 發表於 18-11-12 13:11
我唔係G6PD
但真係每次行過呢d 鋪頭都會聞到頭暈頭痛
太濃味啦

我都喺,次次聞到都好唔舒服

首頁

尾頁

跳至