自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

其實,我覺得真係會越黎越多人選擇唔結婚,有固定既伴侶,唔使結婚都冇問題

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

MeowMuiMui123 發表於 18-11-12 12:13
大把。我有朋友自己搵sperm bank 加 ivf 生咗個仔仔。完全唔介意小孩無爸爸。
...

我表姐一直搵唔到啱既結婚對象,拍下散拖,hea下時間。己有層樓收租,再想買多層。
我媽就係叫佢不如自己生返個,將來冇男人,都有後代照顧自己。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

Jasmine-4711 發表於 18-11-12 15:22
唔好為结婚而结婚,唔好為生b而生b.

结左亦未必幸福,生左亦未必聽話聽教,可能好激心添....

咁樣先令到d優質女人乖乖地屈就向下嫁

因為呢d 高收入女性,搵得多,陪養下一代既質素亦都好好多

大陸就係不斷發呢d言論,影響d女性,生小朋友先會不斷制造消費,增加勞動人口,保持社會既運作

所以上左年紀女人好慘⋯⋯尤其是大陸既女人,周圍既氣氛不斷迫佢地結婚生仔,其實佢地只不過只工具

tamacat89    發表於 18-11-13 10:45

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

tester5 發表於 18-11-12 16:22
我表姐一直搵唔到啱既結婚對象,拍下散拖,hea下時間。己有層樓收租,再想買多層。
我媽就係叫佢不如自己 ...

你媽果隻養兒防老

現代唔work架啦,一生就要大量資源陪育,仲要儲埋首期⋯⋯

反而唔生,買樓,第時可以靠租金養老,仲可靠

禁止訪問

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

越來越多單身,冇拍拖!

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bbc2018 發表於 18-11-12 11:29
身邊越來越多30幾歳女性都末结婚。
前來有2 pair 悔婚,都是女的。

去到邊個moment悔

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

我都識D阿媽係叫個女生番過做單親, 而有親戚真係實行咗. 婆婆級見慣世面, 反而仲開明

男爵府

我結左婚,生左仔,我對老公感情一般,但都愛仔仔的,不過有時會諗其實唔結都無咩損失,仲幾自由添

珍珠宮

SASA滾 發表於 18-11-12 16:39
唔可以冒認親屬簽名,就算病人無事,追究起上嚟就出事,萬一死埋,親屬追究起上來連醫院都好麻煩。
唔想結 ...

初識既男女友就係既, 但同居多年既, 相信追究機會唔大啦, 應該雙方家人都見過面啦

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

珍珠宮

買多層唔洗比15% ?

男爵府

如果勉強嫁人, 真係寧願單身
身邊好多女仔朋友到左廿尾拍左幾年拖開始急急結婚
但眼見佢地老公唔係話對佢地好好
有D結婚前後已經日嘈夜嘈
如果係咁, 結黎為乜呢?

我家姐都係單身女強人Type, 一年去好多旅行, 生活自由
我不知幾羨慕添

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我覺得迫仔女單親有點自私

珊瑚宮

小詠 發表於 18-11-12 16:03
有親友搵到錢有物業, 打份優差工, 快60, 仍單身, 口話朋友多活動忙, 但夜欄人靜一個人在家, 猶其是大時大 ...

睇人, 我有朋友, 拍拖無所謂, 男友一講結婚生子, 就人的係佢,佢唔想被兒女債束縛。

珍珠宮

回覆樓主

有人選擇結婚,有人選擇不結,自己清楚自己想要乜就得

珍珠宮

cbeyond 發表於 18-11-12 16:52
睇人, 我有朋友, 拍拖無所謂, 男友一講結婚生子, 就人的係佢,佢唔想被兒女債束縛。
我玩都幾多野, 精油是 ...

你講出個重點, 女人係需要人鍚, 需要人愛自己, 寵愛自己, 點解唔簽紙結婚, 理由一個, 覺得對方比唔到安全感, 和愛比得唔夠

所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

翡翠宮

Jnam 發表於 18-11-12 16:47
我都識D阿媽係叫個女生番過做單親, 而有親戚真係實行咗. 婆婆級見慣世面, 反而仲開明
...

因為佢地人生路走得遠,考慮既野會比我地多。
記得當時,我都唔明點解我媽咁都唸得出,但佢係也有佢既道理。
Anyway,表姐最後都選擇唔生,自己安排好退生活。百年歸老應該會靠表妹既子女幫下手,財產也應該比佢地。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

人各有志

翡翠宮

good_pig 發表於 18-11-12 16:52
我覺得迫仔女單親有點自私
唔係迫,問題係表姐拍極都唔啱,一直散拖。
係啱既結到婚,就唔會唸要仔唔要公啦。
而且,佢絕對有權選擇生或是唔生,唔向迫既。

首頁
12345...8

尾頁

跳至