家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

本人在20年前買了一份富通「(利多保)20年繳費終身壽險計劃」,這份保單,經紀說我只供20年,可取回供款的本金,而紅利可以在戶口繼續滾存,所以我才購買。保單已期滿,所以本人打算取回供款的本金,而紅利就繼續放在戶口可以繼續滾存。但原來同經紀說的相反,只可攞紅利,不可攞供款的本金。這樣的計劃我點會買。這個經紀已無做,是孤兒單。如果取消保單只可攞供款的一半,起碼唔見六萬。我真係唔知點做好!職員話擺多八年可能可以攞返供款的價值,但佢話未必保証!有無人可以教吓我點做啊!感謝!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

光棍佬呃你十年八年,保險佬呃足你20年~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

無嘢可以做,因白紙黑字寫明,而且妳簽了名~

上咗賊船20年,维有再坐多8年(可能)才攞得返~

禁止訪問

洋房

份保單係咪有份推算表,列明保費、現金價值、保額等等? 

別墅

人壽從來都只可以當比家人既保障, 如果你單身既不如抽番出黎買危疾醫療OR其他投資仲好, 如果有家人既就唔好郁好過,反正供斷

大宅

hkgary2001 發表於 18-11-12 17:24
份保單係咪有份推算表,列明保費、現金價值、保額等等? 

有啊!佢還用螢光筆highlight 屆時可取幾多錢。當初買的時候,剛出來社會做嘢,真係無諗住份單原來攞唔到錢。
:-? :-x :-x :verycold: :wink:

子爵府

富通轉過幾多次手?

大宅

新人物 發表於 18-11-12 20:34
富通轉過幾多次手?

我記憶起碼有四次,不過我無諗個自己供的款項,唔可以取。
:-? :-x :-x :verycold: :wink:

公爵府

保險是最不可靠的.

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

melanieng 發表於 18-11-12 20:48
我記憶起碼有四次,不過我無諗個自己供的款項,唔可以取。

有些經紀更離譜,告訴客人只供三年,其實單是30年,因頭三年供款大部分是佣金,之後才知被騙便血本無歸~

試過有個年紀大的苦主, 一次過比了幾十萬, 之後才知是頭三年供款,原來還有27年要供~

男爵府

回覆 大力大力 的帖子

拉佢坐牢就岩,無法無天

水晶宮

美之選468 發表於 18-11-12 22:00
保險是最不可靠的.
對!基金同炒股一樣!都是騙人錢!我只信樓,至少是實物有用。

大宅

賣你份保險俾經纪,有D肯收,幾多折就睇你地點傾

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

bedwinfi 發表於 18-11-15 01:49
賣你份保險俾經纪,有D肯收,幾多折就睇你地點傾

賣給騙子,等佢赚多D~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

畀面勳章

melanieng 發表於 18-11-12 14:40
本人在20年前買了一份富通「(利多保)20年繳費終身壽險計劃」,這份保單,經紀說我只供20年,可取回供款的 ...

純好奇問下,20年前每年交幾多保費?保額有幾大?

大宅

melanieng 發表於 18-11-12 18:29
有啊!佢還用螢光筆highlight 屆時可取幾多錢。當初買的時候,剛出來社會做嘢,真係無諗住份單原來攞唔到 ...

me2
我覺得好吃力要每年供4万
有無解救?
thx

子爵府

Agnes_wcm 發表於 18-11-15 09:48
me2
我覺得好吃力要每年供4万
有無解救?

可以減到最低保額keep住供!

大宅

新人物 發表於 18-11-15 11:57
可以減到最低保額keep住供!

之前供果d會否蝕左?

子爵府

Agnes_wcm 發表於 18-11-15 11:59
之前供果d會否蝕左?

會當部份退保,你可以叫agent整理d資料比你睇下,有什麼影響。

首頁

尾頁

跳至