嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問下各位媽媽會唔會帶bb打流感針?bb依家16個月 舊年流感好勁 阿仔6個月多啲 醫生話唔係成日出街 就唔使捱多針 但今年大左會成日出街 睇下其他媽媽會唔會都幫bb打?

回覆 yuenng30 的帖子

Hi yuenng30, 接種流感疫苗可以能預防季節性流感同併發症,減低小朋友因為流感而需要入院留醫,一般係接種疫苗後兩星期,接種人體內會產生抗體,減低感染流感機會。疫苗好安全,一般無嚴重副作用,但亦有部分人士接種後6-12小時内可能出現發燒、疲倦等症狀,大約2日內會減退,媽媽唔需要太擔心呀!
為左鼓勵6個月至未滿12歲小朋友接種季節性流感疫苗,政府亦資助架,媽媽可以到以下網址參考
: http://www.chp.gov.hk/tc/view_content/46107.html

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

yuenng30 發表於 18-11-12 15:04
想問下各位媽媽會唔會帶bb打流感針?bb依家16個月 舊年流感好勁 阿仔6個月多啲 醫生話唔係成日出街 就唔使 ...

我有打

大宅

yuenng30 發表於 18-11-12 15:04
想問下各位媽媽會唔會帶bb打流感針?bb依家16個月 舊年流感好勁 阿仔6個月多啲 醫生話唔係成日出街 就唔使 ...

一個月前打左

首頁

尾頁

跳至