1-3歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿B 15個月,但都未係好有意識咁叫我地papa mama,最可以發的音係見到狗時叫wowoowo。佢有時會自己講mama papa mimi 99....但你叫佢講佢又唔講,
N班面試問佢叫咩名...佢當然講唔到
bye bye 果D當然唔識講
係咪有發展障礙

大宅

回覆樓主

我仔20個月淨係oh oh oh 咋我都好擔心

別墅

Poo得好勳章

sakurawings85 發表於 18-11-12 17:33
我仔20個月淨係oh oh oh 咋我都好擔心

同我仔一樣 成日OhOh唱歌咁 或尖叫

大宅

我個講口都係麻麻地,唔流利,我都好擔心。

大宅

語言遲緩通常有幾個特徵
-口肌發展,睇下食野好吾好,識吾識咀嚼食物
_智力認知,bb吾講,但識吾識聽指令

如果以上兩點都冇問題,好大機會係需求主動性出左問題,即係平時冇咩野推動到佢學講野發音,咁佢咪吾願學講。平時少同佢講野,或者大人幫佢做曬,服侍周到,佢冇咩機會要去講先得到想要的野

伯爵府

happywongbb 發表於 18-11-12 17:11
阿B 15個月,但都未係好有意識咁叫我地papa mama,最可以發的音係見到狗時叫wowoowo。佢有時會自己講mama p ...

我女女都係,岩開始好擔心,依家講的唔係好清,但係把口無停

複式洋房

回覆樓主:

唔駛咁擔心嘅, 我女兩歲前都仲未講好多野, 歲半去健康院姑娘仲叫我地兩歲返去再睇, 點知到差唔多兩歲時爆哂出黎, 而家兩歲四個月咩都識講, 大人講野要小心d添呀, 學得好鬼快!

複式洋房

回覆樓主:

仲有, 揀啱好嘅playgroup上下, 老師會小朋友不停嘗試講野, 會學得快d咖

水晶宮

回覆樓主:

我女 18 個月先講爸爸媽媽, 而家兩歲半停唔到口, 會full sentence 會唱歌 (會自己作歌詞)會駁咀 會自言自語或同公仔講野。舊年佢 in N 班時都未識講野,都係指。

大宅

回覆 kunn 的帖子

完全冇你果2個pt的問題我地平時已成日同佢講野,見到乜都同佢講,又播歌又盛,不過可能佢係屬於冇乜需要講掛……始終係全屋大人對住佢一個bb

首頁

尾頁

跳至