自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

ChanBi 發表於 18-11-12 17:27
回覆 candice0088 的帖子

我最後都敗走咗,但又怕比個仔覺得明明對方唔啱點解最後係我哋要走,好難處理T_T ...

呢個世界唔係非黑即白既,
走都可以係保護既一種,事後解釋都好緊要

珍珠宮

Chowying 發表於 18-11-12 17:30
洗味等佢家長,推我小朋友我直接鬧佢喇

X2
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

男爵府

試過2、3歲已反幼稚園的小朋友用個波砸我bb個頭,我阻止話唔可以,個小朋友仲同我好大聲可以!可以!個姐姐根本望都唔望!其實我都唔想幫人教仔,有時真係火滾!

大宅

去公園真係要小心,上次帶啊仔去公園玩,佢啱啱行到滑梯到(有類似攀登石果D)想爬上去,突然有個女仔,由上面跳咗落黎,啱啱好跳到我仔身上,嚇到我如果唔好彩坐到個頭上面,后果真係唔敢想

子爵府

唔使激氣咁耐掛,尼d事經常發生,慢慢就會知道點樣處理

別墅

birdbird 發表於 18-11-12 18:36
請問係咩玩樂設施??

係體驗館入面比唔同質感小朋友接觸嘅工作枱

別墅

huiwo太太 發表於 18-11-12 18:33
試過比b6插隊,我都係囝面前同d B6講唔好打尖,但d b6真係被人鬧慣,我唯有出聲同佢地講明佢地唔岩串兩句咁 ...

噤又唔會爆粗嘅我諗...wahahaa

別墅

mike89 發表於 18-11-12 18:36
呢個世界唔係非黑即白既,
走都可以係保護既一種,事後解釋都好緊要

我諗呢part 真係好重要,唔可以抱走話玩其他就算,感覺自己做得唔夠好

珊瑚宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 開心吸收勳章

ChanBi 發表於 18-11-12 17:15
如果去公眾地方玩,遇到無禮貌小朋友不斷推撞自己個仔,明明係排緊隊都要插入嚟,已經好聲好氣麻煩佢小心啲 ...

叫佢老母出嚟

別墅

lam133 發表於 18-11-12 19:04
叫佢老母出嚟

就喺後面齋望,差在咪叫個仔加油hahaaa

伯爵府

試過
問佢讀邊間學校教到你咁
佢即刻排隊

別墅

CC雪 發表於 18-11-12 18:52
去公園真係要小心,上次帶啊仔去公園玩,佢啱啱行到滑梯到(有類似攀登石果D)想爬上去,突然有個女仔,由 ...

公園真係好危險,唯有睇緊啲,如果自己果個係女可能仲憂心

珍珠宮

四眼雞丁 發表於 18-11-12 17:40
呢年代太亂,客氣方法真係未必有效.令原我大聲講一一好似前幾日我見完醫生,返屋企時俾四大G i F 神沖我度 ...

gif 神有次比我當面單打, 佢無家教at 都唔敢at

好多人係無面皮, 係要比人話先縮,唔識留餘地

一開口就話人恰佢歧視佢, 有無自重先?

當然我初時會笑住,客氣傾再黎發現未開化, 直立式蓄生包括中學同學, 照斷路

珍珠宮

lam133 發表於 18-11-12 19:04
叫佢老母出嚟

佢老母未必講人話, 有次銀行排隊支柱變左玩具

職員叫危險唔好玩, 跌落黎壓到你(小朋友3-4歲)

人地老母即時唔講電話hold 住條線剷職再傾

子爵府

CC雪 發表於 18-11-12 18:52
去公園真係要小心,上次帶啊仔去公園玩,佢啱啱行到滑梯到(有類似攀登石果D)想爬上去,突然有個女仔,由 ...

我都遇過,佢地跳落黎係唔係望下下面有冇人,好聲好氣提下佢地咁樣會整親人,唔理你,唯有我企係我仔附近,佢地先唔係我附近跳,事後同返個仔講,下次見到呢d人就離開,自己受左傷,追究都無補於事,保護自己最緊要,今次唔玩,下次玩,受左傷就有排冇得玩。

子爵府

sjnl43 發表於 18-11-12 19:19
佢老母未必講人話, 有次銀行排隊支柱變左玩具

職員叫危險唔好玩, 跌落黎壓到你(小朋友3-4歲)

細路係張白紙,冇家教嘅細路,係由無家教嘅父母教出黎,代代相傳

男爵府

我都試過咁,我話你係哥哥/姐姐黎,bb都識排隊你唔識?學校老師無教你既咩.....然後佢唔出聲就乖乖地排隊

男爵府

szetop 發表於 18-11-12 17:45
呢個方法係好
但有d唔講理
佢真係采你有味
都系架!的細佬本性決定好多嘢

男爵府

回覆樓主:

可以試下比個仔自己解決.... 家長少 d 插手,其實都會幫到小朋友成長

水晶宮

我會問佢小朋友你幾歲?你大個仔小心d唔好整到BB,通常佢地都會斯文d

首頁
12345...6

尾頁

跳至