0-6個月

跳至

首頁

尾頁

男爵府

黃豆嗎 發表於 18-11-13 01:23
阿B55日 從出世到宜家一路都有嘔奶同噴奶既狀況 17日大既時候有睇左醫生 仲照超聲波 報告話無事 一路體重各 ...

佢係咪用奶樽?樽孔太細會有影響

複式洋房

doris628 發表於 18-11-20 18:45
我對孖仔都係咁,餐餐都要回咁啲奶出黎先安樂,去健康院都係叫密啲掃風、少食多餐、側睡,但學你話齋一餐奶 ...

系囖 個個話大大下就好 不過真係好煩

珍珠宮

cookingbaby 發表於 18-11-21 16:29
回覆 RubyYu07 的帖子

係呀,第一次見到個陣嚇到我喊呀,即刻打俾我媽媽叫佢過嚟。 ...

就係試過一次,之後分兩次餵,中間掃下風就唔會

大宅

阿B55日 從出世到宜家一路都有嘔奶同噴奶既狀況 17日大既時候有睇左醫生 仲照超聲波 報告話無事 一路體重各 ...

初生係咁,唯有掃風掃清d,飲完奶唔好咁快放落床。。。大大下無事

珍珠宮

BB食得多食得快就會嘔奶嘅,可以試下少食多餐。

複式洋房

黃豆嗎 發表於 18-11-22 02:48
系囖 個個話大大下就好 不過真係好煩

樓主,我囝囝同你BB既情況一樣,餐餐食,餐餐嘔,見到都驚,帶BB去仁濟睇急症,檢查一晚,懷疑係「幽門狹窄」話要做手術,俾仁濟嚇餐死,即時轉威記,去到威記又搞一大餐檢查(吊醫水.抽血等等,手都打腫埋....幾日冇飲過奶..折磨左成個星期...結果..一大班醫生話掃風問題...聽到冇事即時鬆一口氣..但好想爆粗鬧人囉..邊有醫院咁架..檢查結果差咁遠.......最後出院轉左Dr.Bxxxx闊口奶樽+狂掃風.....以家開始好轉,嘔少左...樓主可以試下

男爵府

回覆 黃豆嗎 的帖子

BB 係食人奶定奶粉? 我仔BB 時都係餐餐嘔, 基本係食完, 嘔, 換衫, 換片,跟住又夠鐘食....嘔... 無限loop, 換了幾個樽同奶粉之後, 最後用dr. brown, 又食埋雅x 親護,最終無事.

複式洋房

KAKA_WONG 發表於 18-11-22 12:27
樓主,我囝囝同你BB既情況一樣,餐餐食,餐餐嘔,見到都驚,帶BB去仁濟睇急症,檢查一晚,懷疑係「幽門狹 ...

甘誇張 真係俾區嚇死 好彩睇多幾個醫生 我都換做呢個牌子既奶樽 的確有效 呢幾日好左好多

複式洋房

pekkle_n_friend 發表於 18-11-22 15:15
回覆 黃豆嗎 的帖子

BB 係食人奶定奶粉? 我仔BB 時都係餐餐嘔, 基本係食完, 嘔, 換衫, 換片,跟住又夠鐘食. ...

奶粉 上星期已經換左 如果早點問早d知道呢款奶樽就好啦

複式洋房

sammiso 發表於 18-11-22 10:33
BB食得多食得快就會嘔奶嘅,可以試下少食多餐。

之前都試過 區飽又扭計 宜家轉左奶樽好好多囖

男爵府

黃豆嗎 發表於 18-11-24 12:54
奶粉 上星期已經換左 如果早點問早d知道呢款奶樽就好啦

奶粉換咗情況有無改善?有改善唔洗換樽. 始終初生奶粉奶樽換來換去唔好.

複式洋房

黃豆嗎 發表於 18-11-24 12:53
甘誇張 真係俾區嚇死 好彩睇多幾個醫生 我都換做呢個牌子既奶樽 的確有效 呢幾日好左好多
...

嘔奶改善左.....以家又煩第二樣鳥..訓又訓唔冧,日喊夜喊,除左飲奶同用安撫奶嘴外,其餘時間都係到喊..又唔可以唔抱住佢,驚佢又嘔奶..

複式洋房

我果個都成日嘔 即使掃風er左幾啖氣都仲會嘔 唯有餵完掃完再打直抱佢耐少少先訓

大宅

doris628 發表於 18-11-20 18:45
我對孖仔都係咁,餐餐都要回咁啲奶出黎先安樂,去健康院都係叫密啲掃風、少食多餐、側睡,但學你話齋一餐奶 ...

我個大孖都係咁,一日試過換6件衫,即係餐餐換咁濟,洗都洗唔切呀!希望哩段時間快啲過啦,見到佢咁都好辛苦

男爵府

KAKA_WONG 發表於 18-11-22 12:27
樓主,我囝囝同你BB既情況一樣,餐餐食,餐餐嘔,見到都驚,帶BB去仁濟睇急症,檢查一晚,懷疑係「幽門狹 ...

有無相 我買左 dr brown 但唔知你地話闊係邊隻

我b兩個月多d 幾次噴射嘔 好大量湧出黎 之前唔會咁 我埋身都嘔
te quiero mucho mi amo

複式洋房

bobocheung65 發表於 18-11-30 04:26

我b兩個月多d 幾次噴射嘔 好大量湧出黎 之前唔會咁 我埋身 ...

真係好好用

複式洋房

宜家阿B好左好多 加埋朋友介紹AR奶粉同樽腸絞痛既藥加落d奶度 改善好大 俾各位媽媽參考下

民房

bobocheung65 發表於 18-11-30 04:26

我b兩個月多d 幾次噴射嘔 好大量湧出黎 之前唔會咁 我埋身 ...

你好啊!我都係埋身,BB依家個半月都係未掃風一扶起就嘔出黎,頭一個月都唔會,好驚。想問下你BB依家又大左係咪改善左?

男爵府

黃豆嗎 發表於 18-12-9 21:33
真係好好用

Hello 黃豆嗎
請問你用options呢個款奶樽有無漏奶情況出現?

因為bb未出世之前我都考慮左好耐買邊隻奶樽好,dr.brxxx 或 b free
最後用左鴨仔玻璃寬口奶樽,雖然飲得幾好,但都係日日至小嘔一次奶!

Dr.broxx 因為我見其他jm 同Facebook用戶都反映番話呢隻options 版漏奶漏得好勁,所以最後我無選擇到

男爵府

Babychardonnay 發表於 19-1-3 09:24
你好啊!我都係埋身,BB依家個半月都係未掃風一扶起就嘔出黎,頭一個月都唔會,好驚。想問下你BB依家又大 ...

食奶瓶or 埋身 餵兩oz 就掃風 而家無野啦 一唔掃到就嘔
te quiero mucho mi amo

首頁

尾頁

跳至