自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

姐姐來咗差不多一年,做嘢唔算100分,
優: 聽話,和善,對小朋友好,正常人類,勤力,做嘢乾淨,識分莊閒,我奶奶之前對佢好差姐姐投訴完都忍埋佢(現在奶奶不來),現在我媽日日來,姐姐同佢夾到。煮一兩餐都ok,願意每日帶小朋友去公園玩

劣:不能長期獨立煮飯,現在煮飯買送全部我媽做。唔願意學廣東話,我媽在呢點扣哂佢分。小朋友唔太跟佢(在無選擇的情況就會跟),小朋友同佢一起只會睇電視,唔想理佢。有向財仔借錢,我有收到信一次。

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好似唔值得比喎!!

wcpcelia    發表於 18-11-13 16:58

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

只有一位小朋友兩歲半,我份工都算free, 姐姐星期六下午係自由時間,2點後鍾意做咩都得,可以出街, 晚餐我去奶奶度食(routine) 佢唔洗去
星期日紅日必放

之前佢問財仔借錢俾我們發現又問我們借,我俾咗1800元佢話當預先出糧俾佢,因為果時仲有一年半約,話唔洗佢還,當每個月糧扣一百
同埋同佢講本身都想加你100元,所以照出4410(合約金額)

珍珠宮

環保接龍勳章

jacobkit 發表於 18-11-13 08:10
優: 聽話,和善,對小朋友好,正常人類,勤力,做嘢乾淨,識分莊閒 ...

其實都唔算好好,

聖誕/生日我會買份禮物, 新年先封較大利是

唔會强調係bonus

用戶要求終止服務

淨係借財仔已經可以唔洗再續約,仲Bonus

珍珠宮

如果你想佢有進步嘅,就同佢講有咩咩咩缺點
所以呢,2018年度bonus就唔俾你啦,希望你下年有進步可以賺埋份bonus

不過呢,就聖誕,俾一二百佢過節咁

有鼓勵作用又唔係盲俾~
個人意見而已

親子皇帝    發表於 18-11-13 15:10

子爵府

我唔清楚市場水平係點,我見好似好多人都會俾(我睇招聘姐姐的facebook d人差不多個個都寫)
如果俾我最多都係俾一千,因為我同c6都無咩錢(我們現在租緊的樓租值係9500,如果有錢都租貴d改善環境)

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主

點解會俾姐姐星期六free半日?
講真,你姐姐態度雖好,但工作能力below standard.......

子爵府

C.Humphrey 發表於 18-11-13 08:23
講真,你姐姐態度雖好,但工作能力below standard.......
...

因為我在家,我b唔算細,我們屋企好細姐姐早上已搞掂哂d嘢,雖然無講明係半日假,但佢搞掂哂我們就叫佢自由活動

而且我同c6的宗旨係照顧小朋友我們盡量做返,下午我們諗唔到有咩家務俾佢做

珍珠宮

回覆樓主:

借財仔都叫正常人類?

子爵府

mmya 發表於 18-11-13 08:34
借財仔都叫正常人類?

因為有frd在大眾財務做,佢都有請姐姐,佢話十個姐姐九個借,只是僱主知唔知,因為我姐姐第一次來香港,話佢唔借先出奇

公爵府

除非完約bonus,否則唔使俾。
俾左唔會工作更好,反而覺得下次係老憑要俾。

wcpcelia    發表於 18-11-13 16:59

子爵府

C.Humphrey 發表於 18-11-13 08:23
...

係ar, 所以都唔知點處理好,或者點令佢做好d

水晶宮

優: 聽話,和善,對小朋友好,正常人類,勤力,做嘢乾淨,識分莊閒 ...

咁你知唔知佢還哂錢未? 仲有無欠財仔錢?

會唔會係欠agent fee(即agent叫佢借財仔錢還左agent fee先, 之後佢自己分半年還比財仔)?

表現就一般, 唔需要話比獎金, 但聖誕節就比$1~200,當聖誕節禮物。 唔好一開始比咁多, 獎金呢d野, 只會向上升(打工仔心態)。下次比少上次少就可能唔開心。
天空之城, 快樂之地

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

jacobkit 發表於 18-11-13 08:37
因為有frd在大眾財務做,佢都有請姐姐,佢話十個姐姐九個借,只是僱主知唔知,因為我姐姐第一次來香港,話 ...

唔係囉!我請左4個! 得1個借! 我覺得借錢好煩人! 仲有機會越借越多! 我唔會覺得好囉
放下自在

男爵府

咁多bad points 仲有bonus

翡翠宮

牛年勳章

jacobkit 發表於 18-11-13 08:38
係ar, 所以都唔知點處理好,或者點令佢做好d

我係你我會等完約先考慮俾bonus

侯爵府

聖誕送份小禮物以表心意

新年先會俾利是

伯爵府

如果我姐姐咁,我係炒仲俾花紅

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

聖誕 / 生日我會買份禮物,新年先封較大利是

首頁

尾頁

跳至