3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

別墅

你們黎緊會幫小朋友打流感針?
原本打算幫小朋友約打針,但是有聽過打咗第一針就要每一年都要keep住打,同埋小朋友的抵抗力會比之前弱,常常病
請各位媽媽給予意見?

大宅

我覺得小朋友返學係要打, so far我小朋友打完都冇問題, 而且亦都冇身體弱左, 不如您去問下醫生意見

男爵府

shan0932 發表於 18-11-13 09:00
原本打算幫小朋友約打針,但是有聽過打咗第一針就要每一年都要keep住打,同埋 ...

打左身體會弱? 我本來都打算打,因為我仔成日感冒,感冒之後就鼻炎。等佢咳好左就打。

男爵府

自從返學後就有打囉
始終學校太多小朋友啦 容易傳染病菌

大宅

shan0932 發表於 18-11-13 09:00
原本打算幫小朋友約打針,但是有聽過打咗第一針就要每一年都要keep住打,同埋 ...

我除左健康院指定既打左,其它都無打。

呢樣野好個人選擇。

打左多一個保障,袁國勇都呼籲打,佢話就算防唔晒都好,起碼中招時病況會無咁差,死亡率會低一點。

記住,打針目的唔係令佢唔病或無咁辛苦,佢一樣會病,病左一樣辛苦。只係,當遇到勁野時,無咁易死。

我無打既原因係,流感雖然可能致死,但死亡率唔算高。咁如果我連呢種唔高死亡率既病都要打,咁我咪仲有好多針去打?

始終打針係有風險,亦有副作用,尤其流感針年年轉,感覺上無果類打左幾十年既針咁安全(利申:純粹感覺,無實証。)。

結論,我會選擇死亡率高既先打,唔想庸人自擾。

伯爵府

回覆樓主

年年都見到哩啲post, 年年都忍唔住回應
流感針打左一年唔代表以後一定要打
人地年年打係因為真心覺得有用有需要, 所以每年繼續打
打完唔會弱, 打左都可以中招, 但病得相對冇咁嚴重
除非有嚴重過敏, 身體太差不宜打之外, 正常健康兒童都應該打
而家網上資料發達, 唔好未了解清楚就人地話咩就信晒(流感針效用有科學數據支持)

子爵府

小朋友今天打完,發燒中。

男爵府

我無打,流感年年都有,未中就打病菌入身體?有唔少人打完即時大病一場。
提升小朋友扺抗力,病左睇醫生多飲水多休息,不過呢d好個人既...

首頁

尾頁

跳至