婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

請問有無人試過經痛痛了幾個月都唔好?
而且子宮會有發冷感覺,也會尿頻,大便頻?
醫生話應該係子宮內膜異位,如要確診要做腹腔鏡,但我暫時拒絕了,現在食美意避試下,睇下會不會好一點先,但是食左後胃痛,也突然來經來了十幾日都未停(不過血量小,而且有血粒)
晚上會潮熱,睡不好,你們有試過嗎?

大家有無試過唔做腹腔鏡都可以醫到?如中醫,有效嗎?
定我真係要開刀做腹腔鏡先?這個手術傷身嗎?
幾耐復完?
謝謝!

大宅

darlingy 發表於 18-11-13 10:21
醫生話應該係子宮內膜異位, ...

我有朱古力瘤,都係子宮內膜異位一種,我食藥控制到,未使做手術,或者你睇多次婦科醫生問意見。

複式洋房

我有肌腺症,都係子宮內膜異位症嘅一種,有強烈經痛,血崩,經期過長。上個月開始食避孕藥,今次月經只係好左dd咁多,下星期再去睇醫生睇下有乜建議。

洋房

謝謝你們。甘我問下醫生建議先

大宅

回覆樓主:

奇怪,朱古力瘤做超聲波檢查就可以,點解要做腹腔鏡咁嚴重?建議你搵第二個婦科醫生檢查多一次。

水晶宮

tongtongmama 發表於 18-11-15 18:58
奇怪,朱古力瘤做超聲波檢查就可以,點解要做腹腔鏡咁嚴重?建議你搵第二個婦科醫生檢查多一次。
...

子宮內膜移位移左去卵巢就變成朱古力瘤,超聲波睇到。
如果移左去盤腔壁,超聲波係睇唔到,其他掃瞄都睇唔到,最準確既方法就係腹腔鏡睇,睇到有仲可以電走埋佢,分返開d 黏連等。
而樓主既症狀確係好似盤腔子宮內膜移位。

洋房

我剛剛check 到有朱古力瘤,又係因為經痛左一段時間,本來上網睇下點止痛,見到有個check經痛檢查計劃,諗住試下睇婦科,點知就真係check到有事。初時勁驚,好彩醫生好pro好有耐性解釋哂

別墅

不理不理 發表於 18-11-19 20:55
我剛剛check 到有朱古力瘤,又係因為經痛左一段時間,本來上網睇下點止痛,見到有個check經痛檢查計劃,諗 ...

請問什麼係經痛檢查計劃?

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

我做過微創腹腔鏡手術(朱古力瘤),一年後又大痛番(子宮內膜移位)食避孕藥係最有效(經痛),當初食都要半年後先舒緩到無痛。

洋房

SSChoi 發表於 18-12-15 23:52
請問什麼係經痛檢查計劃?

個網可以做test,如果有風險可以約婦科醫生做超聲波,可以減$500,你google search checkmpain睇下

首頁

尾頁

跳至