自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

畀面勳章

hchu06 發表於 18-11-13 19:09
佢唔紅,連廣告都冇乜,可能比老臨 更空閒

喺呢一度都好多人好得閒, 但唔係得閒就讀到㗎.

第一, 就算唔係好忙, 比較空間 , 都要有能力讀. 而且首先要本科係讀過法律。

第二, 佢就算唔考律師牌,佢都可以繼續起娛樂圈賺錢。以佢既 聰明能力,名氣, 慢慢强化,淨係做廣告merchants 都唔會搵得少過一般打工仔。

但係佢 似乎毋忘初衷, 冇畀小小嘅名氣沖昏頭腦, 值得為自己長遠著想。 有啲明星掛住搵錢,讀緊大學都quit 埋啦.

男爵府

DengCK 發表於 18-11-13 21:34
我識人自修兩個月考到。佢係香港PCLL同JD first hon

兩個月就讀得曬咩? 真係唔係好明 .... 照计美國個牌分好多科 ,同埋美國嘅法律同香港嘅法律始終有啲分別.... 兩個月內 讀曬咁多張paper 考到都好勁喎~

翡翠宮

daisy17772 發表於 18-11-13 18:26
Poyau 發表於 18-11-13 13:33

笑死人
終日掛住淘

男爵府

你咁一矢中的嘅

男爵府

babyangie 發表於 18-11-13 19:42
佢個世界唔會得香港咁細啦

香港人嘅世界就係得香港咁細咋嘛。BK 人嘅世仲要喺香港再細啲嘅BK

男爵府

blue02 發表於 18-11-13 22:08

兩個月就讀得曬咩? 真係唔係好明 .... 照计美國 ...

有d分別但唔係完全不同。所以係有d係讀過既(好似係,唔係我讀只係我識得既人讀)。

咁佢真係好勁架喎。undergrad讀另一神科都係first hon. 所以話呢。覺得麥明詩唔係好勁既人有兩種:

一種就係人地口中所講唔抵得
一種就係見識過更多勁人囉

大宅

daisy17772 發表於 18-11-13 21:53
第一, 叫做紀念日, civilised 既做法, 係無人會慶祝,只會記念。

第二, 根據你話呢個國殤紀念日只係 ...

我講緊嘅係美國嘅亡兵紀念日, 你鍾意 喺記念日去籌款討好舊主, 係你自己嘅選擇,冇人會話你有問題。不過人哋唔鍾意捐錢或者捐錢之前問多幾句,你又唔使好似癲狗咁鬧人。

唔係每一個國家都鍾意死氣沉沉咁樣去過佢哋嘅紀念日。 美國嘅亡兵紀念日,人哋係會慶祝,會放假,會遊行,會購物。喺悼念 為國家捐軀嘅士兵嘅同時,亦會慶祝佢哋偉大嘅付出所有帶來嘅和平。 一定要跟你嗰套先會叫做civilised?

端午節係為咗紀念屈原。喺嗰日你見到朋友嘅時候你會同佢講聲端午節快樂,定係拉住佢一齊默哀一分鐘?

男爵府

nsychristy 發表於 18-11-13 19:40

可以做 registered foreign lawyer, 唔可以 advise 香 ...

我反而覺得佢幾well prepared,佢決定考美國牌,應該係啱啱簽藝員合約冇幾耐, 佢應該仲15 16自己係咪適合在呢個圈長遠發展,襯工餘讀書就最好啦.以佢劍橋second up成績 ,唔會入唔返港大嘅pcll,但無論佢full time定part time讀,一來時間未必就到 ,二來太引人注目 呢個美國试可以靜雞雞讀.我反而奇怪, 佢成日話自己唔夠細心, 唔適合做律師 ,我諗佢對自己要求太高 ,大把成績更差都做到執業律師

男爵府

nsychristy 發表於 18-11-13 19:40

可以做 registered foreign lawyer, 唔可以 advise 香 ...

我反而奇怪點解呢度JM對佢少女時代一句想從政嘅戲言咁認真,佢性格比較真,演藝圈都未必100 %適合 ,何況從政?其實係香港, 要真正掌權就一定要做官, 由AO/ 政助/親建制公職做起,喺外面圍威餵冇乜用 ,葉劉都係先有做官經驗,袁彌明搞完一輪政黨,都退番落嚟,我諗佢覺得搵真銀重要啲,或賺了人氣人脈夠鐘收割了

男爵府

BEBEkawaii 發表於 18-11-13 13:14
美國牌不可以在港執業 攞黎擺

可以做foreign lawyer

子爵府

blue02 發表於 18-11-13 22:40

我反而覺得佢幾well prepared,佢決定考美國牌,應該係啱啱簽 ...

佢唔係2nd upper

子爵府

daisy17772 發表於 18-11-13 22:07

喺呢一度都好多人好得閒, 但唔係得閒就讀到㗎.

佢10A及Cambridge LLB唔係求其合埋眼就有,但我又唔覺得佢考New York Bar有乜咁神化,只係合理及正面做法。

珍珠宮

blue02 發表於 18-11-13 22:40

我反而覺得佢幾well prepared,佢決定考美國牌,應該係啱啱簽 ...

佢讀香港 pcll 要考 n 科 conversion 先有資格,讀兩年 part time pcll 要做兩年 trainee 先有牌

考 New York bar 佢有個三年 full time llb 已經隨時報得,pass 左完全唔使跟師父都有牌,當然要真係以律師為職業人地要睇佢有乜相關經驗

做律師要既,除左係細心,更重要係世故,即係佢完全唔掂既野。

子爵府

呢個真係笑左 無言

珍珠宮

blue02 發表於 18-11-13 22:42
我反而奇怪點解呢度JM對佢少女時代一句想從政嘅戲言咁認真,佢性格比較真,演藝圈都未必100 %適合 ,何況從政 ...

其實佢份人係唔識撈同幼稚,鍾意贏同出風頭。

以前我都 ok 佢,而家完全唔得了。

男爵府

DengCK 發表於 18-11-13 22:17

有d分別但唔係完全不同。所以係有d係讀過既(好似係,唔係 ...

我反而奇怪佢10a,但係 劍橋考唔返 first honour,因為我知道有另一個dgs嘅10a女生 喺 Oxford law first honour , 另一個 dgs 8A, 都輕輕鬆鬆stanford first honour, 有可能因為劍橋法律系 太多世外高人 ,又或者麥明詩擅長嘅, 其實係考試, 但first honour講求嘅係一種學術方面嘅洞見/ 創見( 唔知你明唔明我講乜)

男爵府

blue02 發表於 18-11-13 22:54

我反而奇怪佢10a,但係 劍橋考唔返 first honour,因為我知道 ...

唔出奇丫,外國讀書考既思路都可能唔同啦?!就好似本地學校同國際學校成績最叻果兩班人都係兩類人一樣

子爵府

anyuser18 發表於 18-11-13 21:09
其實入娛樂圈唔適合佢,有點浪費

同意,向度被人評頭品足,又搵吾到好多錢,咁難為自己做乜?不過好多讀書叻既人係要向難度挑戰

男爵府

nsychristy 發表於 18-11-13 22:52
其實佢份人係唔識撈同幼稚,鍾意贏同出風頭。

以前我都 ok 佢,而家完全唔得了。

我又唔係好覺佢好想出風頭 ,我覺得佢一路係想行一條稍為唔同嘅路, 但其實唔係好知自己想点 。其實佢所謂出風頭, 只不過係facebook抽抽水, 同 fans互動下 , 谷下人氣,我覺得係小兒科, 但唔知點解, 呢度好多jm 會interpret 成好大件事, 想贏 ,我諗係dgs女嘅基因嚟㗎 ,純粹觀點與角度, 可能喺佢哋心目中 每次比賽都要做到最好 全力以赴

珍珠宮

blue02 發表於 18-11-13 23:07
我又唔係好覺佢好想出風頭 ,我覺得佢一路係想行一條稍為唔同嘅路, 但其實唔係好知自己想点 。其實佢所謂出 ...

其實佢話細都唔算細,唔係畢左業咁耐都仲係覺得咩都係比賽我要贏我要贏既格,出左黎社會要有既進步,我睇唔到,暫時淨係見到佢讀書好叻。

首頁

尾頁

跳至