懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

剛剛知道係打孖上,本身已經有一個大仔就嚟兩歲
好多嘢擔心
想知陀BB嘅時候身體反應或者有咩需要注意?
同埋經歷過第一胎,知道BB出世照顧實在太辛苦..依家打孖黎仲要有多個大仔,想問下各位媽媽,剛出世嘅時候要預幾多人手?

另外呢到可唔可以加WhatsApp架?媽媽有興趣加入雙胞胎媽媽group pm我好嗎? 或者本身媽媽已經有雙胞胎媽媽group可否加埋我嗎?
謝謝,擔憂人上

別墅

carmen929 發表於 18-11-13 13:37
好多嘢擔心

Hello! 我有一對孖仔,宜家三個月。因為係我第一胎,所以我只係請左一個陪月,屋企冇工人。好彩陪月好幫到手。宜家就有一個褓母幫手,我返工,佢一打二,暫時都ok。

如果你有一個大既,可能要有二個人幫手。

洋房

sfcbb 發表於 18-11-13 14:28
Hello! 我有一對孖仔,宜家三個月。因為係我第一胎,所以我只係請左一個陪月,屋企冇工人。好彩陪月好幫到 ...

好好呀,陪月湊孖係咪會收貴啲?
保姆係點既工作時間同形式,收費?
可唔可以介紹你個陪月俾我?(emoji)(emoji)

大宅

好多嘢擔心

我都係Twins . 已經陀到30週啦。
我都有一個仔仔,不過佢都中學啦。
其實陀Twins 一定比單胎辛苦。訓多點休息多點。

我們有開2018-19 上半年Twins group 架。

別墅

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

複式洋房

好多嘢擔心

我有兩囡,依家陀緊孖仔,我請左兩個工人,因為怕搞唔掂

複式洋房

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

恭喜晒,一次生產就可以有兩個BB.可能會辛苦D,身邊朋友陀孖B就系開刀生產。

民房

民房

大宅

愤怒的小鸟 發表於 18-11-14 23:46
我都是Twins ,可以加我入谷吗?

當然可以啦

民房

pkh0207 發表於 18-11-14 23:47
當然可以啦

感谢(emoji)

複式洋房

好多嘢擔心

我都係有個仔,不過好少少嘅係佢4歲幾啦,我都好多嘢擔心,之前又流血,嚇死人,我比上次陀辛苦少少,以家得6-7週,又冇咁好訓,食嘢又轉口味,冇上次咁食得,又好似有啲想嘔咁,我都想入group,可以加埋我嗎

民房

複式洋房

sfcbb 發表於 18-11-13 14:28
Hello! 我有一對孖仔,宜家三個月。因為係我第一胎,所以我只係請左一個陪月,屋企冇工人。好彩陪月好幫到 ...

請問褓母怎樣搵, 大約幾錢, thank you!

複式洋房

複式洋房

carmen929 發表於 18-11-13 16:30
好好呀,陪月湊孖係咪會收貴啲?
保姆係點既工作時間同形式,收費?
可唔可以介紹你個陪月俾我?(emoji)(e ...

陪月湊孖會貴d呀,同埋難搵d
我搵左幾個朋友介紹既,都拒絕左
後尾我搵陪月中介公司請左一個有湊孖b經驗
我最後要俾1.5倍費用+ agent fee

複式洋房

別墅

horsetail 發表於 18-11-17 15:53
請問褓母怎樣搵, 大約幾錢, thank you!

我上網agent 搵架,上門由12k-20k不等,要睇工作時間同褓母經驗。

大宅

好多嘢擔心

我有孖仔啱啱四個月呀!辛苦到pk,我屋企冇位所以一直冇請工人陪月,我一打二,痾屎都唔得閒!你仲有個仔,哇!到時你一定要搵人幫手先得喎? 佢哋上個月戒咗夜奶我先舒服少少咋

首頁

尾頁

跳至