自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

禁止訪問

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

goat 發表於 18-11-13 18:22
我冇理佢,照出email
好難做呀,唔跟佢又好似話佢英文差過自己咁,好唔比面,死得。
跟又過唔到自己果關,錯晒,又係死。。。

珍珠宮

王國教室勳章

familyking 發表於 18-11-13 18:22
吾係掛!咁基本都.....其實我覺得英文吾好吾緊要,但最忌死撐?

我以前有上司係咁,佢話佢响香港讀大學=中英文好勁,成日笑人外國讀大學無用,佢只聽過oxbridge ,人地讀MIT自己未聽過,話人野雞大學
佢英文錯到無人識睇,Client 問返清楚佢話人廢但錯左又成撐

珍珠宮

Ashleycorina 發表於 18-11-13 18:57
我以前有上司係咁,佢話佢响香港讀大學=中英文好勁,成日笑人外國讀大學無用,佢只聽過oxbridge ,人地讀M ...

諗返一個舊笑話,MIT: made in Taiwan

珍珠宮

王國教室勳章

goat 發表於 18-11-13 18:59
諗返一個舊笑話,MIT: made in Taiwan

侯爵府

Omae 發表於 18-11-13 18:54
好普通又如何 ?

你咁勁, 點解坐唔到佢個位 ?

你咁挑釁做乜?呢個唔係撩交post,想嘈請過主。任何人坐到任何位置都唔係單單靠一樣突出之處。想講嘅係,明知上司寫唔啱,但反而一口咬定話你錯仲要你改,你又無法直接話其實係佢錯果種無奈。

侯爵府

tester5 發表於 18-11-13 18:57
好難做呀,唔跟佢又好似話佢英文差過自己咁,好唔比面,死得。
跟又過唔到自己果關,錯晒,又係死。。。
...

正解。

伯爵府

到!

曾經跟過一個 the manager...(因為佢叫我做 the x 所以我先改一個咁有意思嘅網名!)指住我封 email 話我打嘅 complaint letter 係錯應該係 complain letter...主謂賓動詞形容詞過去式現在進行式全部佢都唔識就『認為』你錯佢先啱,佢最鍾意企你隔離口講跟住前你打個 email send 俾佢等佢出。

本應果間公司福利好唔錯可以做到退休,個個 dept 啲人都做咗好耐係我呢個 dept 啲人年年轉,無人頂得佢順囉因為。

大宅

zone123 發表於 18-11-13 18:39
岩岩琴日新聞先講完!
自己睇片~

利申先,英文好差。
但我見YouTube下面有comment 話please kindly 係formal 用法,我記得我大學同學讀國際學校都有用please kindly

伯爵府

cnicky 發表於 18-11-13 19:47
利申先,英文好差。
但我見YouTube下面有comment 話please kindly 係formal 用法,我記得我大學同學讀國際 ...

我舊上司太子女又係要用 please kindly, 唔用 kindly 話我冇禮貌,自此,我出 email 跟足佢,佢外國大學畢業!但琴日睇報紙又係話唔好 please 加 kindly! 我都唔識分!

公爵府

cnicky 發表於 18-11-13 19:47
利申先,英文好差。
但我見YouTube下面有comment 話please kindly 係formal 用法,我記得我大學同學讀國際 ...

我想講,政府部門由官到低至文員都係用please kindly乜乜乜,從無人話錯或出問題,所以我認為可以照用返。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

zone123 發表於 18-11-13 18:34
我ex老闆娘,
死都要我"please kindly"一齊咁用!
正常please就唔駛 kindly,

please kindly 好核突,不過好多人都係咁寫,包括我個ex boss。 佢d英文其實幾好,但都係 please kindly please kindly 咁寫,好想幫佢delete 佢。

大宅

goat 發表於 18-11-13 18:17
有,最記得係外國客email問我地you don’t have xxx?(大約意思),我覆,no, we don’t have xxx,
上司話 ...

我覺得咁係個外國客嘅英文仲差, 問句應該係Do you have xxx? 如果個外國客係問You don't have xxx, right? 咁樣你老闆係啱。 有錯請其他高人指正。

珍珠宮

pcy307 發表於 18-11-13 20:26
我覺得咁係個外國客嘅英文仲差, 問句應該係Do you have xxx? 如果個外國客係問You don't have xxx, righ ...

所以後來為免又「出事」,我盡量唔答yes/no, 直接reply to the fact, 費是順得哥情失嫂意

男爵府

回覆樓主:

咁please kindly 即係用唔用得? 我用左十幾年

珍珠宮

我想起舊時個老細,年紀做得我媽,成日幫人執英文,有日有個格離部門同事叫左佢做Ms. X, 佢大發雷霆將電郵fw比那人上司要投訴,cc比自己新部門啲下屬同該部門所有人,話佢未婚能用Miss而不是Ms,好少事姐,洗吳洗嬲得咁交關呀

男爵府

小華子 發表於 18-11-13 20:15
我想講,政府部門由官到低至文員都係用please kindly乜乜乜,從無人話錯或出問題,所以我認為可以照用返。 ...

https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20160106/54614540?fbclidIwAR33rLxtANkidlnWW78V0iIK0YSwid1N0TIJfcB15aLjXvSkeYyRuZMT3T4

始終係根深蒂固旣港式英文,流芳百世!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

我以前跟過一個老闆,draft 個email完全無人明,串錯字Chinese English grammar 乜都有,但佢oral 係ok的,我當年日日幫佢改簿費事佢俾其他人笑

大宅

pochario 發表於 18-11-13 17:46
但覺得自己掂,同埋鍾意挑剔你啲英文。例如其實句句子係引用一啲idiom或者phrase,而佢唔知係未聽過定點,會 ...

我舊老細,鬼婆來的,it’s 同its 都吾識分。試過比個客人用紅筆圈住。

伯爵府

pcy307 發表於 18-11-13 20:26
我覺得咁係個外國客嘅英文仲差, 問句應該係Do you have xxx? 如果個外國客係問You don't have xxx, righ ...

係,我記得有學過,如果問句係u dont hv ....? 係答yes, we dont hv .....

Yes意思唔係我有果樣野,係回應佢條問題是“對的” ,之後再講we dont hv...
反而No we dont hv先係港式英文。我唔知有冇錯,因我英文都唔叻,但記得學過....

親子皇帝    發表於 18-11-14 11:11
mohatman    發表於 18-11-14 10:46

首頁
12345...7

尾頁

跳至