自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章

zone123 發表於 18-11-14 07:03
其實grammar錯唔係問題,
好多鬼佬都冇grammar。
而家係在有冇禮貌的問題!

我英文唔叻,但好早已知please kindly唔好一齊用,重複累贅,但未至於錯...所以仲有好多人咁用。kindly比較please來講無咁formal, 我通常對客、對上級用please, 對平輩、對同事用kindly

珊瑚宮

BK2002 發表於 18-11-14 08:06
我英文唔叻,但好早已知please kindly唔好一齊用,重複累贅,但未至於錯...所以仲有好多人咁用。kindly比 ...

please kindly…

講到我都攰,依家見到……心知人哋有幾多斤兩就算,費事浪費時間

珍珠宮

2024年龍年勳章

goat 發表於 18-11-13 21:46
yes, we don't/aren't 先係港式英文, 用左中文思維去答,
廣東話"你唔想交稅?" "係 (i.e. 唔想交)"
...

係,等於我位人頭豬同事咁嘅思維..."雖然"一定要跟"但是"啦!真係見到佢寫齊Although...but...我想挖個窿俾佢,封email出俾外國公司仲要cc俾我哋全team

珊瑚宮

good_pig 發表於 18-11-14 07:46
我都英文好差,我成日學人地講就算

人哋問 How are you?
呢度有位大叔答話 I love you

珍珠宮

2024年龍年勳章

bing-jing 發表於 18-11-14 08:14

講到我都攰,依家見到……心知人哋有幾多斤兩就算,費事浪費時間

可能比較重要嘅事要講兩次,禮多人不怪係我哋少見多怪

珊瑚宮

BK2002 發表於 18-11-14 08:22
可能比較重要嘅事要講兩次,禮多人不怪係我哋少見多怪

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bing-jing 發表於 18-11-14 08:16
人哋問 How are you?
呢度有位大叔答話 I love you

男爵府

15週年勳章

zone123 發表於 18-11-13 18:34
我ex老闆娘,
死都要我"please kindly"一齊咁用!
正常please就唔駛 kindly,

原來please kindly 唔可以一齊用⋯?
但我果個係鬼佬老細

由佢啦 佢出糧 佢鐘意甘寫就甘寫

wcpcelia    發表於 18-11-14 10:44

大宅

taiming 發表於 18-11-13 21:01
係,我記得有學過,如果問句係u dont hv ....? 係答yes, we dont hv .....

Yes意思唔係我有果樣野, ...

學校係咁教。

子爵府

Angel_Rose 發表於 18-11-13 21:42
中學老師話如果未知對方未婚定已婚,用Ms. ,因這個未婚已婚都通用,而Miss.就要100%肯定人地未婚先好用

其實 ...

如果果個人已經好明確咁表示佢未嫁就應該用返MISS

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

goat 發表於 18-11-13 18:17
有,最記得係外國客email問我地you don’t have xxx?(大約意思),我覆,no, we don’t have xxx,
上司話 ...

幼稚園都識答既問題
你老細竟然

男爵府

我舊老闆英文好屎,有次佢叫我寫封emil覆客,寫完比佢睇同改,結果佢自己重新寫過一份比我,但要我用自己名出,果份野仲要cc比其他高層,gramma/生字錯到九彩,己知奶野。於是同其他高層商量後大家話「難為你了…哈哈」結果我只能改返大路既錯別字,其他內容都吾敢改

子爵府

zone123 發表於 18-11-13 18:34
我ex老闆娘,
死都要我"please kindly"一齊咁用!
正常please就唔駛 kindly,

Please kindly..係用咗好多年㗎喎,正確來說不能說錯,可以話現今追求簡約不繁複用法。

子爵府

bing-jing 發表於 18-11-14 08:14

但好多公司標準公司信有咁用(廿年前英資、星資),我知一直有話可以是但用一個更可,但出信依舊一齊寫,其實點解呢?

翡翠宮

唔使咁執著D 文法
一般公司Email 溝通用英文姐,有時錯少少也不是問題,當然寫得一手好英文係令人欣賞啦。

公司出Memo,Notice Or 學校寫Essay etc 就話唔可以出錯, 會比人印象差同扣分.....

講真鬼老都未必全岩啦。就算錯一兩個文法都唔代表人地英文係差既。
同時D上司又唔使老師上身,扮勁改人英文,扮勁同想人好,識分囉

珍珠宮

虎到金來勳章 畀面勳章

artroboy 發表於 18-11-14 09:34
但好多公司標準公司信有咁用(廿年前英資、星資),我知一直有話可以是但用一個更可,但出信依舊一齊寫, ...

如果講以前我真是未見過, 我以前學寫商業書件, 睇過的範例都無見過咁用, 工作上跟過的上司, 以及公司裏外的文件亦未見過, 不過就算我真是當時見到我都只是會心裏面覺得怪但唔會講出口, 而我自己就一定唔會咁寫。

珍珠宮

小華子 發表於 18-11-13 20:15
我想講,政府部門由官到低至文員都係用please kindly乜乜乜,從無人話錯或出問題,所以我認為可以照用返。 ...

please kindly 用法真係好個人。

我做公營機構,好多高高高層都用please kindly,亦有好多高高高層反對用please kindly,因為兩個痴埋一齊用係bad things happens 意思。

不過我唔理,我分開用,唔洗煩。

但有d 文員以為please kindly 係好有禮貌。

子爵府

Protea 發表於 18-11-14 10:19
如果講以前我真是未見過, 我以前學寫商業書件, 睇過的範例都無見過咁用, 工作上跟過的上司, 以及公司 ...

吓⋯⋯咁驚嚇⋯⋯

我做果間係上市公司⋯⋯

每次 email 開頭都係咁,我照跟⋯⋯

子爵府

choco_soup 發表於 18-11-14 10:25
please kindly 用法真係好個人。

我做公營機構,好多高高高層都用please kindly,亦有好多高高高層反對用 ...

,其實係咪應該係出至港式英文⋯⋯

大宅

There's no such thing as "Yes, I don't".

首頁
23456...7

尾頁

跳至