懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

Hello 今日第一次去政府醫院產檢,抽左3支血,請問有無人知道這個抽血係check 咩疾病架? 因為佢無講,無知一問,會唔會出去私家抽血檢驗會全面啲?(即會唔會私家驗先會可check多幾種疾病⋯)同埋今個星期應該係第9週了,現在打去預約照T21會唔會太早? 幾week照係正常架?有無好既醫生可介紹? 謝謝大家!

大宅

Meemeemum 發表於 18-11-13 18:11
Hello 今日第一次去政府醫院產檢,抽左3支血,請問有無人知道這個抽血係check 咩疾病架? 因為佢無講,無知 ...

吾知你邊間醫院 廣華會有張紙寫曬d血會驗d乜 無記錯會幫你驗七種定八種野

複式洋房

主要係驗德國麻疹抗體,地中海貧血,RH因子,愛滋,梅毒,乙型肝炎

別墅

chaxxcha 發表於 18-11-13 18:30
吾知你邊間醫院 廣華會有張紙寫曬d血會驗d乜 無記錯會幫你驗七種定八種野
...

我係聯合呀
佢無比紙我
所以我都唔知啲血驗乜疾病-_-

男爵府

我婦產科醫生話私家做要2000幾蚊,叫我去政府驗血就好。

水晶宮

血色素,地中海貧血初步篩選,血型 + Rhesus (+ 或 -), 乙型肝炎抗體,梅毒抗體,愛滋病抗體, 德國麻疹抗體

別墅

Hello 今日第一次去政府醫院產檢,抽左3支血,請問有無人知道這個抽血係check 咩疾病架? 因為佢無講,無知 ...

nifty pro自己7wk已經nk左,9wk bk T21可能有d醫生已full/要12wk先有位啦~快bk

複式洋房

Meemeemum 發表於 18-11-13 18:43
我係聯合呀
佢無比紙我
所以我都唔知啲血驗乜疾病-_-

我都係聯合呀,上星期抽完之後,早2日打電話嚟叫我下星期要返去抽多次,依家都好擔心係咪有問題

伯爵府

係咪唐氏test 果次?

別墅

teddytracy0102 發表於 18-11-14 02:16
我都係聯合呀,上星期抽完之後,早2日打電話嚟叫我下星期要返去抽多次,依家都好擔心係咪有問題
...

請問你係幾多號抽及佢幾多號通知你架? 佢通知你嘅時候冇講到咩原因要返去再抽多次?
我13/11 去抽,雖然佢話有咩事會喺兩星期內通知,但上網見到啲人話通常有問題都係隔三日左右就收到通知,仲諗住而家過左4日個心可以定啲添⋯

別墅

Sweetbabymom 發表於 18-11-14 07:29
係咪唐氏test 果次?

不是啊 係第一次產檢個次啊
btw 今日咁岩去私家醫生到複診,佢話我今日10 Week 2 可以做nifty pro(佢話最好係11 Week 做不過其實10週都已經可以做),咁岩我有今日複診所以就順便做埋,但我月尾先約左政府唐氏,次序好似調轉曬

別墅

Nbs 發表於 18-11-13 21:04
血色素,地中海貧血初步篩選,血型 + Rhesus (+ 或 -), 乙型肝炎抗體,梅毒抗體,愛滋病抗體, 德國麻疹抗 ...

謝謝各位解答!
咁請問係咪其中一樣有問題佢都會通知我?
因為我係冇打乙型肝炎針同應該無打德國痲疹針(這個不確定),所以應該冇抗體,但我上網見到又好似好多媽媽都冇打,會唔會其實好多人都冇打=好平常=佢唔會特別通知話有問題㗎?

水晶宮

Meemeemum 發表於 18-11-17 18:23
謝謝各位解答!
咁請問係咪其中一樣有問題佢都會通知我?
因為我係冇打乙型肝炎針同應該無打德國痲疹針( ...

無抗體好常見,唔會因為無而打電話比你喇,反正你大肚都唔會去補打針。

大宅

Meemeemum 發表於 18-11-17 18:21
不是啊 係第一次產檢個次啊
btw 今日咁岩去私家醫生到複診,佢話我今日10 Week 2 可以做nifty pro(佢話最 ...

要做左唐氏先做nifty pro 嫁?

別墅

sasasali 發表於 18-11-17 22:06
要做左唐氏先做nifty pro 嫁?

我爬文見到大家的次序通常係政府唐氏先再nifty/T21

首頁

尾頁

跳至