1-3歲

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大囡現2歲,我懷緊第二胎,因大囡性格好痴身,唔鍾意自己玩要大人陪伴,所以想生多個陪佢有個伴,但都擔心細b初出世會分散左對大囡既注意力,令佢呷醋唔接受細b, 有冇咩書推介有教點處理?

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

書本既話我就冇推薦喇,因為自己仲喺一胎,不過我覺得可以從而家開始同佢講下,第日仲有個細佬/妹出黎之類,等佢慢慢開始接受下

男爵府

gloriehungws 發表於 18-11-13 18:34
大囡現2歲,我懷緊第二胎,因大囡性格好痴身,唔鍾意自己玩要大人陪伴,所以想生多個陪佢有個伴,但都擔心 ...

出來之前你要同佢做思想工作同你一齊期待住細佬或妹。我個仔而家好鍾意個女

男爵府

gloriehungws 發表於 18-11-13 18:34
大囡現2歲,我懷緊第二胎,因大囡性格好痴身,唔鍾意自己玩要大人陪伴,所以想生多個陪佢有個伴,但都擔心 ...

大女2y4m時細佬出世,係會呷醋,我都做左好多思想工作,大女係好錫細佬,不過同時佢唔鍾意爸爸媽媽錫細佬,對於佢黎講,爸爸媽媽係屬於佢的,細佬都屬於佢的,每日都因為呷醋而扭計

男爵府

謝謝各位回覆 我現在都開始同佢講媽媽肚內有個bb,會慢慢變大,跟住會出來。要佢幫手照顧咁。

大宅

回覆樓主:

本身有弟妹嘅,自己回想下當年係點接受,或者問下長老當年係點令自己接受,將自己變返做小朋友咁諗,有時就會明點解仔女有呢D反應,大家都做過小朋友!

男爵府

asukav6 發表於 18-11-14 08:18
本身有弟妹嘅,自己回想下當年係點接受,或者問下長老當年係點令自己接受,將自己變返做小朋友咁諗,有時就 ...

我有個細佬既,但我媽係重男輕女思想,細個我媽會偏心,所以到左自己做人父母,想做得好啲

別墅

回覆樓主:

可能隔2歲應該會好d
我大細女隔歲半
未出世同佢講佢唔明
出左世頭半年冇事
因為未識爭玩具
半歲打後識爬。。7個月開始就爭下生果
10個月開始就識霸地盆霸玩具
而家日日有MMA睇
叫佢讓,分開左佢地都係想打
遲D個細既大個D就真係可能反擊到
我諗勸左,俾唔同玩具佢地玩都係要經歷哩個過程
除左打交,其他時間都有抱抱同KISS細女既
細女見到家姐又好興奮
所以我都好羨慕佢地可以咁天真咁簡單

大宅

坨住果陣就慢慢同佢講下,我覺得小朋友會聽嘅。

大宅

回覆樓主:

女仔情感上普遍敏感啲,所以而家畀定心理準備都差唔多

我而家都陀緊第二胎,大仔未夠歲半,不過同佢講媽咪肚入面有弟弟,佢都有記住,有時仲會打開我件衫錫我個肚。

我打算遲多少少會講有關生bb的故事,同買個bb公仔,教佢點樣幫手照顧弟弟

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

依家要同佢講有細B,佢出嚟要錫佢,問佢會唔會分玩具比佢玩、分奶奶比佢飲?教佢要分享,話比佢知佢做姐姐識好多嘢,細B咩都唔識,要佢一齊教細B。出世後就成日提佢BB唔識自己飲奶所以要幫佢,氹BB瞓覺時就話我地靜啲,等BB瞓咗就可以同姐姐玩,你好想同姐姐玩,但要先氹咗BB瞓覺先,比姐姐感覺自己都好重要,只係BB咩都唔識要父母幫忙。同埋有啲說話一定唔講得:你唔乖我唔錫你錫BB,你唔食我比BB食....之類說話,咁佢會憎死BB。以上親身經驗,細B4個幾月暫時WORK,加油媽媽

禁止訪問

大宅

開心吸收勳章

有人話第一日帶細bb 返屋企既時候買一份禮物比大b, 話係細b 送比大b既,咁樣大b會鍾意bb 多d

大宅

未知自己有個陣,我買左本叫肚臍的洞洞,講未出世既細佬/妹點樣見到將來既媽媽/爸爸/哥哥/姐姐,我大囡成日睇我個肚臍又睇下佢個個,仲會睇埋爸爸同嫲嫲個個 XD
呷醋就實有,我細個個出世個陣,連貓家姐都跟住呷埋一份,宜家大個個會有行為倒退,同細佬一樣要做bb,成日會拎左支奶黎飲

別墅

我啱生完,大女歲半,我陀B時得閒無事就同距講媽咪陀緊细佬,大個你地一齊玩好唔好?距就:嗯,每日早晚只要距訓覺前,訓醒後都一定會錫我個肚
宜家生完一睇到细佬就好開心,反而乖佐無以前咁扭計

大宅

2024年龍年勳章

多個朋友一齊生活,等佢有心理準備多個人一齊

首頁

尾頁

跳至