懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

現在懷孕34週幾,因為現在住屋太擠迫,所以想bb出世後有好環境照顧為大前提,打算搬新屋,但老公家姐反對,話千萬不可搬床,搬什麼都可以,但我就想入院前安頓好所有東西在新屋待產,包括床同衣櫃,因為已給租金,但俾佢家姐講一講,又怕真的動到胎神,另一辦法就我入院時老公才搬床到新屋,出院就回新屋,各位姊妹有沒有經驗和意見可以提議下?

大宅

Suetsuetchun 發表於 18-11-13 20:32
現在懷孕34週幾,因為現在住屋太擠迫,所以想bb出世後有好環境照顧為大前提,打算搬新屋,但老公家姐反對, ...

其實可以等你生完後先立即搬床,因為你都會在醫院兩天,如第一胎! 其實有時,搬左無事就無事,如發生左事,就一定會比身邊的人說三道四! 我曾經有3個月時搬屋,最後小產左!但因為叫搬嗰個係四大長老之一,所以無人會出聲! 但我當然唔會迷信,因為佢停止左生長,上星期我細囡都出世了! 希望比到資訊你。

伯爵府

Suetsuetchun 發表於 18-11-13 20:32
現在懷孕34週幾,因為現在住屋太擠迫,所以想bb出世後有好環境照顧為大前提,打算搬新屋,但老公家姐反對, ...

我個陣都係生佐之後先搬嘅,你生完個日搬都得嘅

大宅

我朋友搬家冇問題

男爵府

我30週左右都搬屋搬床,全程在場,bb安然如期出世。
如果郁一郁張床可以無左個b,咁想落仔嘅人洗咩比錢搵醫生,搬張床出門口個b就會無左架喇,好傳統、又方便又平嘅落仔方法!

禁止訪問

複式洋房

我38週個時又係細屋搬大屋,你拆床前買把新掃把係床上拍拍拍,拍晒成張床,話比胎神知你要拆床唔好整親佢,之前拆同砌既時候你都唔可以在場睇住,我琴日40週生左喇,BB健健康康丫!

別墅

既然大姑奶叫到,咁留番張床生時搬商量咁得唔得?費事有咩事怨天怨地怨你啦~距亦係緊張你同個B

男爵府

無問題嘅,唔需要太迷信,我都搬過,又米平安

大宅

我都剛剛換左樓諗住搬近娘家住方便照顧bb,不過一切都要等生完先。應該生完坐月第一星期叫c6自己搬

已刪除用户

男爵府

其實你生完至少住兩三日,叫你老公係呢幾日搬都得,或者佢搬床時你出街避開甘,不過有人反對既,你最好都商量下先,以免有咩坳叫,以後有得賴

大宅

KILW 發表於 18-11-13 22:41
我30週左右都搬屋搬床,全程在場,bb安然如期出世。
如果郁一郁張床可以無左個b,咁想落仔嘅人洗咩比錢搵醫 ...

我99仲搞笑,琴日送bb床過來,佢叫我叫人地唔好砌住,扭羅絲驚扭到bb,叫我地自己砌。我衣家23w。係咁係度講,驚bb有事,日日都講,好L煩。

男爵府

yukicheung0901 發表於 18-11-14 09:37
我99仲搞笑,琴日送bb床過來,佢叫我叫人地唔好砌住,扭羅絲驚扭到bb,叫我地自己砌。我衣家23w。係咁係度 ...

我奶奶都好好笑,我地想將bb床放入房,但間房冇位所以要將張電腦枱搬出客廳,個時我都就快生啦,佢話咩都唔好攪要等我生左先搬得,但張電腦枱好多野,又要拆先搬到,客廳又要大執位,等我生完先執有排攪又要睇住bb, 到最後我唔老脾同佢講,點都要係我生之前執位,最多執位個陣我出街避開既姐,講到口水乾曬先肯退一步,我都覺得佢地好煩

大宅

其實就冇事嘅, 點會搬一搬床就冇左BB呀
你要考慮嘅只係有家人反對,自己有冇得讓下步,值唔值得搞到關係緊張啫

大宅

cpycpyhelen 發表於 18-11-14 10:27

我奶奶都好好笑,我地想將bb床放入房,但間房冇位所以 ...

我早幾日話想剪短頭髮,廢時d頭髮吸曬d營養。我99講,要剪好快d剪,過咗6個月就唔好剪,驚剪親個bb。佢好鬼迷信。仲話自己開通,我一啲都唔覺

男爵府

yukicheung0901 發表於 18-11-14 11:13
我早幾日話想剪短頭髮,廢時d頭髮吸曬d營養。我99講,要剪好快d剪,過咗6個月就唔好剪,驚剪親個bb。佢好 ...

下,我放產假前一個星期剪左,冇理甘多

大宅

回覆樓主:

唔講迷唔迷信~其實係怕大肚搬d野會整到就唔好, 同埋又多野搞影響心情, 如果屋企人太反對就生完先搬入去~咪廢事煩啦, 不過要注意新搬屋會唔會有甲醛, 呢d無色無味, 會對bb同大肚婆有大影響的, 安排好哂先搬入去

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

睇你信唔信,我同事陀B期間都系遇著要搬屋,好彩BB出世健健康康。

珍珠宮

咁就聽佢一次,生完先搬張床。

首頁

尾頁

跳至