自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

carrina 發表於 18-11-13 23:03
我仔小一嗰時都有試過咁,不過我成日都同佢講,我鍾意比人服侍多過去服侍人,所以嗰d乜長乜長,有咪做囉, ...

睡前我用你呢件事來同佢分享,可能有類似經歷易入耳,佢接受你嘅講法。多謝你!我叫佢老師唔叫就伏低休息下。

伯爵府

kirstyau 發表於 18-11-13 23:59
咁我地小學算好,?去到小4仲人人一職,祈禱長,圖書長,關燈長……… 勁多奇怪長
...

其實佢哋都系1人1職。

侯爵府

momo06 發表於 18-11-13 21:47
明白。祗系佢見有D同學好多嘢做,可能人哋能力强D啦。

咁又唔一定既。
我仔都成日比老師分配佢係學校周圍走去拎野,老師話我知係因為佢坐唔定所以比機會佢郁下

伯爵府

ilikethis2005 發表於 18-11-14 00:06
咁又唔一定既。
我仔都成日比老師分配佢係學校周圍走去拎野,老師話我知係因為佢坐唔定所以比機會佢郁下:j ...

我仔可能就系想做下呢D,摘名果D佢無興趣,因為班長犯錯5次除左鬧仲要炒魷架。

大宅

2018復活節勳章

如果係我就唔會同老師講,反而會同小朋友講,等佢學會接受。

男爵府

回覆樓主:

A搶B既job做,妳既仔仲未有工開,sorry..唔好意思我笑左。其實返學係要學習集體生活,同養成良好既生活同學習習慣,自己表現好優秀,識自律,老師慢慢會比妳擔大旗,學校都好現實㗎,成績好乖巧既學生老師會特別比多好多機會佢地試㗎。

伯爵府

momo06 發表於 18-11-13 21:38
小朋友小一,今日返學都表現得好開心,同同學相處得亦唔錯。但今日爆發了,事緣系有同學A搶同學B的工作做發 ...

完全唔知你講乜:

但今日爆發了,事緣系有同學A搶同學B的工作做發生爭執,我小朋友通知老師並安撫左佢哋。但過後自己好唔開心,仲喊左好耐,因為自己同同學A一樣,返學2個幾月老師從未叫過佢哋做野,好似不存在一樣。

珍珠宮

mandy952 發表於 18-11-13 22:17
我仔學校全班所有人覩職位,連最頑皮嗰個都可以做粉筆長

粉筆長
係做乜架?負責遞粉筆?

侯爵府

momo06 發表於 18-11-13 22:47
佢無想做班長,亦有個職務,祗系無實質野做(比如收、派簿、拎野)。

班長要擇名
我女好想做
係屋企玩擇名

同左佢講要講野叻,聽話... 功課好先有機會

其實女女喊未必唔好
比佢了解好多野唔係想就有
識放懷
同要努力

係好好教育的機會

大宅

回覆樓主:

呢種隱影都好丫。。。我個仔因不善交際,俾同學當佢隱影。。
(利申:都係小一)

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主:

欣賞樓主小朋友
係屋企安排一個職務,比佢認識現實世界東家唔打打西家

男爵府

回覆樓主:

明白樓主是緊張自己小朋友。但我覺得甘小事唔洗打比老師。同仔女講返一班甘多人。輪住分配工作。老師會安排。如再沒改善。會過左半個學期的家長日時再同老師了解下。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

11B 發表於 18-11-13 22:13
咁就話係被隱形?!宜家啲小學好興一人一職,除了班長,還有什麼組長,IT大使,各科搬簿生,清潔大使,英語 ...

我聽過係,小學生做話劇,個個都要做主角,冇人肯扮樹

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

momo06 發表於 18-11-13 21:47
明白。祗系佢見有D同學好多嘢做,可能人哋能力强D啦。

點多法?

侯爵府

小朋友小一,今日返學都表現得好開心,同同學相處得亦唔錯。但今日爆發了,事緣系有同學A搶同學B的工作做發 ...

其實同小朋友解釋,老師並唔係偏心,只係時間問題,大家輪住做,唔須要唔開心㗎!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

咁叫隱形人?

其實小一..邊有咁多野做...
就算去到高小..都唔會全班都有野做啦....
最多咪有D學生去左做風紀...

講真....我仔小學時乜長都有...
鎖匙長,電制長,電腦長,行長,班長,康樂長...連廁紙長都有...
咁咪又係一樣有人乜長都唔係....

明白...初小係會想多D野做..比老師讚既...
不過...依個熱情其實好快過..
到時佢地就唔想做..想小息第一個跑去玩架啦

男爵府

係,我係你就唔會打電話同老師反映,因為太無聊了

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

11B 發表於 18-11-13 22:13
咁就話係被隱形?!宜家啲小學好興一人一職,除了班長,還有什麼組長,IT大使,各科搬簿生,清潔大使,英語 ...

認同。
上到高小,果d職位就真係揀有能力嘅小朋友去做,風紀,風紀隊長...

初小這些職位,真係好小事,小朋友就算無職位喺身,都可以協助下同學,作為家長何必太介意,亦唔需要唔開心,亦唔洗講到隱形咁嚴重

珍珠宮

JoanC 發表於 18-11-13 21:43
你回想下小學時是否老師會分配工作俾全班同學?有時邊有咁多嘢分嚟做?

咁樣要求係咪太自我中心?

同意,唔好話學校,邊間公司,甚至社會上都總有隱型人啦,唔通個個都名成利就咩

子爵府

momo06 發表於 18-11-13 23:10
我無諗過要投訴,上文亦無提過要投訴。我就怕老師好似你地甘,誤會我投訴,俾個班長系樓梯推佢都祇系要佢 ...

主動多D舉手答問題,見到老師主動叫早晨、再見,咁乖就唔會做隱形人。

首頁
23456...9

尾頁

跳至