自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

珍珠宮

回覆樓主:

你回想下小學時是否老師會分配工作俾全班同學?有時邊有咁多嘢分嚟做?

咁樣要求係咪太自我中心?

RAA    發表於 18-11-14 09:14

子爵府

真係好小題大做,老師無可能對每個同學都照顧得咁細微。呢d要由家長去輔導,如果家長打電話反映,我覺得好怪獸

伯爵府

JoanC 發表於 18-11-13 21:43
你回想下小學時是否老師會分配工作俾全班同學?有時邊有咁多嘢分嚟做?

咁樣要求係咪太自我中心?

明白。祗系佢見有D同學好多嘢做,可能人哋能力强D啦。

伯爵府

mocha20150323 發表於 18-11-13 21:46
真係好小題大做,老師無可能對每個同學都照顧得咁細微。呢d要由家長去輔導,如果家長打電話反映,我覺得好 ...

多謝意見,我都系一時激動先會甘諗。

wcpcelia    發表於 18-11-14 10:24

男爵府

教小朋友自己去問,可以約埋同學A,嘗試主動話比老師知佢地都希望可以幫老師,問老師可否分配工作比佢

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

momo06 發表於 18-11-13 21:38
小朋友小一,今日返學都表現得好開心,同同學相處得亦唔錯。但今日爆發了,事緣系有同學A搶同學B的工作做發 ...

冇需要同老師講呀,一班幾十人

男爵府

2024年龍年勳章

回覆 momo06 的帖子

除左自己開解下個小朋友,其實可以同老師反應下小朋友的要求嘅,只是注意方法,我小朋友都遇到過一些不開心的事,我們有找幾個班主任講返件事,有些事盡量小朋友自己可以解決的我們鼓勵佢自己解決,但畢竟太細,有些情緒上的,心理上的結需要家長協助一下去解決,我們會去做,唔想佢返學驚或唔開心!當然,我們老師真系好好,好有愛心,跟進的特別好,又有他們自己的好方法可以令小朋友接受到!加油

侯爵府

小朋友小一,今日返學都表現得好開心,同同學相處得亦唔錯。但今日爆發了,事緣系有同學A搶同學B的工作做發 ...

樓主,我女都有咁情況
一科有幾個科長,我女幫手派薄,但另一個科長唔比佢派。
我都無投訴了
但有講下,唔派就算啦

大宅

回覆樓主:

其實你小朋友沒有隱形,老師唔會睇佢唔到的,首先平伏自己心情,才能適當地向小朋友分析。
明白媽媽當然最緊張自己小孩的感受,但……人大了,總需要學習“面對”呢個現實世界。正如,全班三十人,個個都想做班長,但每班最多只能選兩個,……… 唔通又打比老師要求增加職位咩

小朋友喊完就無事,家長分析吓正/反面嘅諗法,對他們有幫助!或者鼓勵吓小朋友多啲主動舉手,老師總有一日會叫佢的!

wcpcelia    發表於 18-11-14 10:25

子爵府

鼓勵下佢,叫佢主動d? 下學期會唔會再重新分配工作?

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

小一啦, 仲邉有咁多分工呀?
K2時, 我個小朋友被分配做茶水組組長, 負責幫同學斟水, 而且仲唔止一個組長, 我覺得一啖笑.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

咁就話係被隱形?!宜家啲小學好興一人一職,除了班長,還有什麼組長,IT大使,各科搬簿生,清潔大使,英語大使,安全大使 … 等。樓主你咁快就咁唔開心,可以話你知,越高年班越只會揾好懂事,精英或品學兼優嘅人去做。

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

回覆樓主:

借呢個機會教佢做人要主動啲,
多啲爭取表現,
唔可以再凡事都呀媽幫手出頭了

琥珀宮

我仔學校全班所有人覩職位,連最頑皮嗰個都可以做粉筆長

禁止訪問

伯爵府

baby彤 發表於 18-11-13 21:59
回覆 momo06 的帖子

除左自己開解下個小朋友,其實可以同老師反應下小朋友的要求嘅,只是注意方法,我小朋 ...

我頭先建議過老師需要幫手可以舉手自荐,佢話老師會指定;亦開解佢話今日佢已經幫左老師,亦問老師系點處理今日2位小朋友件事,佢話老師祗系講:好小事唔使喊。就走左。即使我去反映都未知系正面定負面架。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

我唔會和老師講,會同小朋友講表現得好d, 老師會睇到,小二時自然多機會幫老師手。

wcpcelia    發表於 18-11-14 10:26

水晶宮

叫自己小朋友主動少少話幫手會唔會好d?

伯爵府

kurocat 發表於 18-11-13 22:02
樓主,我女都有咁情況
一科有幾個科長,我女幫手派薄,但另一個科長唔比佢派。
我都無投訴了

佢都系科長,但未開過工囉。其實佢都祇系想收下簿派下簿甘咋。

首頁
12345...9

尾頁

跳至