自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

JY1106 發表於 18-11-14 01:00
作為一個DSE有番咁上下成績,做左呢行三年既私補老師,靠佢食飯搵錢去旅行之餘又當係滿足一下自己想做老師 ...

同意,私補老師,好多時兼埋幫學生做心理輔導、樹洞既角色。個學生信任你,先會講佢D私人野你聽,你走得入佢內心,先有機會帶動佢學習。所以補習首先要補既係人心(學生+家長),跟住先係知識。

男爵府

JY1106 發表於 18-11-14 11:18
我係個小小既大學生
你都有道理, 所以做到幾多就幾多啦, 唔強求喇...
不過專做一科都好, 起碼集中好多

點解覺得係性別問題而唔補?雖然我都知Miss係容易有學生D,男女通殺嘛。

專做一科,專做中二以上,上DSE課程最震撼。我係本著呢個方向發展。

講起,各人當然有唔同做法啦,無對錯之分。但遇著個勁既學生,我傾向壓倒性展示自己實力俾佢知,因為強者只會臣服於比佢更強既對象。你讚佢,佢有機會覺得你不如佢,咁佢就會繼續揾個教到野俾佢既對象(當然,呢個可能只係佢以為)。

對程度一般既,我傾向化繁為簡,展示俾佢睇件事可以好簡單,跟住我既方法就可以輕鬆處理。

以上僅供參考交流

禁止訪問

HiPP勳章(1) 開心吸收勳章

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

男爵府

jumphigh 發表於 18-11-14 12:00

補高中唔同初中,其實已經唔需要睇學校嘅出卷類型, 因為 ...

非常同意。學校其實都要跟DSE既趨勢走

大宅

值得收藏的一個post

禁止訪問

男爵府

JY1106 發表於 18-11-14 12:18
岩既, 所以唔關學校事
有部分學校真係幾「乸渣」,出卷模式同DSE有唔少出入,冇理由又要跟掛
...

記得當年中五同中七校內mock,我都無特別溫,因為唔想阻溫公開試既進度。

公開試考得好,邊個會叫你攞個校內試成績俾佢望丫 DSE同理。

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

謝謝分享

子爵府

有心人都要遇上有心人先得既!
聽過幾多私人補習老師上堂講幾句hea做!
Last minute cancel/黎唔到!
下星期去working holiday 都一直冇講,直到家長咁岩想炒佢先講

禁止訪問

子爵府

畀面勳章

大宅

熱血勳章

JY1106 發表於 18-11-14 01:00
作為一個DSE有番咁上下成績,做左呢行三年既私補老師,靠佢食飯搵錢去旅行之餘又當係滿足一下自己想做老師 ...

珍珠宮

回覆樓主:

教書係咁架啦!就算正規教師一樣遇到奇形怪狀家長,正規老師更加無得揀家長添。老師學生,就算補習老師學生,唔係客同 service provider 嘅關係,問題好多人覺得俾咗錢就要佢話事。咁你咁有 idea 你自己教囉,何必搵我?

公爵府

回覆樓主:

希望你會遇到個好學生,到時會更有滿足感

公爵府

hashtag影視迷勳章

我N年前都做過補習,你所說的我明白。
以前也會一肚氣,但現在回望,我會這樣想:家長學生對補習老師有期望,補習老師也會對家長學生有期望,對方與自己期望的有落差,確實會令人洩氣。而且一樣米養百樣人,人人有不同想法,也是無奈。
退後一步想,那些學生表現不理想其實也是有跡可尋的,這樣想會不會對他們多一份同情和諒解?盡力就好,是對你説的,知道自己盡咗力就問心無愧啦!那些學生能否領略你的苦心,就要看他們的造化了。呻下無妨!不要被他們動搖,要繼續做個好老師!一定有學生有福氣領悟的

珍珠宮

2018父親節勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆 mini1204 的帖子

按個讚,好老師難求,好家長難遇...好學生難尋!

水晶宮

難得有heart 嘅補習老師。

首頁

尾頁

跳至