自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

jasmineoj 發表於 18-11-15 23:57
我睇婦科病又係朝朝六點巡房
因為我keep 住覆診,我知佢睇症做手術最晏會搞到幾點
我有一次忍唔住問醫生, ...

一早巡房容易D掌握時間,之後成日又要返診所又要去醫院接生,開刀,都其實好忙! Book開刀都到夜晚

子爵府

Gorgor0612 發表於 18-11-16 00:04
一早巡房容易D掌握時間,之後成日又要返診所又要去醫院接生,開刀,都其實好忙! Book開刀都到夜晚
...

咁我睇開果個係駐院醫生嚟
少咗啲travel time

禁止訪問

水晶宮

jumphigh 發表於 18-11-15 08:33
根本呢到啲人討論重點錯曬。
楼主出post嘅目的係想大家考慮清楚私家同政府生B旣優劣。
冇人認為某一個選擇 ...

認同。尤其最尾嗰句,男人唔參與又話人哋唔參與,參與又要話人哋男人老狗理呢d做乜,真係難服侍。我都知道懷胎十月係好辛苦,但真係好怕有d人講到好似佢大個肚就老公同埋男家全家都欠咗佢咁,好似佢個仔係為人哋而生咁

欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

子爵府

回覆樓主:

樓主,標題「真好笑」呢幾個字出事,有咩好笑人哋呢?

別墅

有錢可揀私家公家,冇錢只可揀公家,你話私家定公家好

大宅

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

對於開刀定順產, 我聽過有一個報告講 順產對bb 係好啲

至於舒唔舒服 有冇尊嚴等等嘅問題, 其實我係想幫老公慳錢 揀公立, 與其鬧老公愛唔愛自己, 反而問下自己: 用平野 對住惡姑娘 呢啲少少苦都唔捱得,點做人阿媽

男爵府

回覆樓主:

田w

男爵府

鄭少拉 發表於 18-11-16 12:04
對於開刀定順產, 我聽過有一個報告講 順產對bb 係好啲

至於舒唔舒服 有冇尊嚴等等嘅問題, 其實我係想幫 ...

如果私家唔駛錢
你會揀政府定私家?

大宅

xela 發表於 18-11-14 10:38
話說隔離舖有人沖口而出,串左個係公家生仔嘅朋友「因為你無去公家生過啫」,追完笑死,私生分分鐘嘈過公家 ...

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170310/bkn-20170310115506273-0310_00822_001.html

睇倒呢單新聞就會知道私院既價值,私家醫院就算產婦未生得,都會有專門一個護士monitor產婦狀況,定時向醫生報告。我都有唔少朋友選擇去私院順產就係甘解。

呢個case如果係私院生,bb一定唔會出事

水晶宮

回覆樓主:

個人選擇
有咩好笑唔好笑

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

tcl2016 發表於 18-11-15 22:34

私家無限死探病時間只限日頭,夜晚夠鐘即趕人走,所以夜晚 ...

我私家生好舒服
日頭探病,好好彩大家都好規矩係休息到
到夜晚直程一覺訓天光啦
Bb有人照顧住,起碼呢幾晚係休息到囉
好多身邊朋友都係公立生完又話下面爆晒又話生完無耐bb係隔離都無得抖,下胎都要去私家
呢個問題成日都出現
無話邊樣優越,只係搵適合自己,自己最舒服囉

大宅

Chchingpig 發表於 18-11-17 08:10
我私家生好舒服
日頭探病,好好彩大家都好規矩係休息到
到夜晚直程一覺訓天光啦

我直情日訓夜訓,係醫生黎先醒因爲知道返屋企無覺好訓,要抖夠先。

我住6人房一D都唔嘈

男爵府

大廚勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主

你太太有某medical situation在私院生係有”需要”係不可笑,其他人在私院生就”真好笑”。That’s hilarious!

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

俾錢買服務嘅嘢,就梗係越肯俾錢服務越好。

有人正常情況下 ,接受正常服務己經無問題,所以唔希望洗多餘錢。

有人希望得到比正常多嘅服務,就梗係要俾多D錢。

珍珠宮

tcl2016 發表於 18-11-17 06:52
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170310/bkn-20170310115506273-0310_00822_001.html

睇倒呢單新聞就 ...

尼個真,所以點解我會覺得公院只係睇彩數~
當好多人話私院器材唔夠公院多時,我係覺得,起碼有人關注先~
無人理你,器材多有咩用。。都唔知你要用~

男爵府

親子皇帝 發表於 18-11-14 11:55
如何井底?可指出嘛?
肯洗錢既人比貴D
唔想洗錢既人去平D

其實肯比錢又咁鍚太太,點解唔去政府做私家症?個個係教授級,有經驗,·又係指定醫生。房又一定係私家病房內。有乜事。最快有照顧就係這群人客。比私家還要好。
我有幸住過政府私家房。真心唔錯。

複式洋房

xela 發表於 18-11-14 10:38
話說隔離舖有人沖口而出,串左個係公家生仔嘅朋友「因為你無去公家生過啫」,追完笑死,私生分分鐘嘈過公家 ...

我同意!我剛剛喺私院做完手術出院,我住左10日院,我都覺得某啲私院啲姑娘對病人衰過公院,政策無限探病時間又係整古病人嘅,例如啲人講電話睇YouTube探病好嘈,仲要喺自己好攰時間隔離成5個6個人一齊探病,好攞命,所以我逼我醫生俾我蚊喉返屋企訓先出到院。

男爵府

之前有jm開topic講去某私院生完d姑娘完全無意識佢排不到小便,又唔肯call醫生,去投訴無處理,係bk講自己的慘況仲勸jm唔好係某私院生因為d姑娘質數低,佢反比人封殺及出律師信告,幾慘

子爵府

我兩胎都私家生,最大原因係有醫生跟住成個過程,同埋想開刀。不過老實我住3人房,真係幾嘈,一日都黑都有人黎探,我第一胎有個同房媽媽,佢勁多朋友黎探佢...好鬼嘈,其實我唔明點解病房可以咁嘈,其實岩岩生完真係需要休息...好想去投訴但其實人地有權8-10pm黎探。到第二胎,同房又係成日同老公朋友嘈嘈嘈。不過比我都揀番係私家,因為全程同一個醫生產檢,又係醫生接生,感覺上安全d

首頁

尾頁

跳至