自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章

想八卦下
同友人聚舊,見佢執緊喼準備去好凍嘅地方。傾開原來大不同。
我係嗰種日日要換一套干淨衫瞓嘅人。出街嘅打底衫同褲日日都要換。面嘅冷衫sweater褸就可以一兩年著好多日。
疑如去十四日,我就要帶十三件打底衫,十三件睡衣。友人嚇呆左。佢話佢於街褲可以幾日著同一條就算,睡衣幾晚換一套就唔駛帶咁多。話我做死自己,太姿整。去凍地方咩都多一切從簡就算。
我想知你哋係點執㗎?
以上問題純粹講緊去長途同凍嘅地方。
熱嘅地方唔包括在內。
大家傾下講下分享下心得呀!等我學下野。

pigpigapple    發表於 18-11-15 00:01

大宅

2019勳章

睡衣一定一套著幾日,橫掂都係訓酒店有冷氣。出街衫既話,熱既地方咪一日一件衫,褲就兩三日一件,凍既咪再帶少幾件。
我懶,唔想未出發就帶成10kg咁重既喼

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章

回覆樓主:

我之前返加拿大16日,都係冬天去!內衣褲每日換,面衫都係,褲就著2日先換一條!睡衣帶3套!因為住親戚屋企,仲有乾衣機,所以無帶足十幾日衫!同埋落雪地方有暖氣,都唔使著到好厚!

titytang    發表於 18-11-14 22:51

公爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主

無論去幾多日都好只會帶5天的衫褲。

中途在酒店用laundry service.

侯爵府

回覆樓主:

除咗內衣褲日日換,面衫我著好多日!褲就兩三日,面衫出面仲有件褸,褸我都唔會日日換啦,面衫污糟唔過件褸同條面褲,去凍地方我褲都有打底,我連瞓都著打底衫褲,勁憎出發個喼已經勁重

子爵府

2019新春慶豚圓

我去-30度也會天天唔同衫
其實冬天反而影得多室內!

wcpcelia  :  發表於 18-11-14 14:58

子爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主

佩服十三件睡衣,如去幾個月半年點帶幾百件?睡衣沖完涼上床才著,唔會咁換法。

翡翠宮

睡衣我只帶一套,些上衣一件著兩三日,下身一件著幾日,打底衫帶兩三套,如果好似樓主你咁執,未出發已經煩到暈低

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

無諗過有人去旅行會帶13套睡衣

水晶宮

2019勳章

回覆樓主:

冬天反而唔洗帶咁多衫,內衣會日日換,但上衣同下身幾日先換一次,睡衣只係訓覺著,只帶一套

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

睡衣一套for 幾日:沖涼後先著,唔會太污穢呢

底褲幾多日就帶幾多條加多條士啤添

底衫一件for幾日

男爵府

2019新春慶豚圓

我冬天去日本10日,我只帶3套面衫褲,我善用酒店洗衣,乾衣機,內褲會帶足10日換因爲唔想用人地洗衣機洗內褲,睡衣只帶一套。

夏天去日本7日,我只帶4套面衫褲,又係善用酒店洗衣,乾衣機,內衣褲又係帶足7日,睡衣都係一套。

樓主你咁帶法,去之前又執餐死,返嚟又執餐死

男爵府

同你差唔多,不過睡衣帶三套,每日換嘅衫褲帶五套,面衫帶薄嘅,因為有褸,途中安排洗衫。

子爵府

底衫褲日日換
訓覺衫就3-4日換一套(即去5日帶兩套, 去7-8日帶3套)
如太凍, 打底衫同面衫就隔日換一次
我~好~幸~福~呀~

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

一個人就十三件睡衣, 一家4 口咪52件睡衣?

maywong288    發表於 18-11-14 15:58
sonet    發表於 18-11-14 15:37

別墅

睡衣最多帶兩套, 晚晚沖完涼先著, 污糟極有限.

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主:

去16日歐州, 內衣褲襪16+1, 外套一件, 3條褲, 計埋身上果條就4條, 衫5件.睡衣2件.

伯爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 畀面勳章

plumtree 發表於 18-11-14 13:19
想八卦下
同友人聚舊,見佢執緊喼準備去好凍嘅地方。傾開原來大不同。
我係嗰種日日要換一套干淨 ...

睡衣,打底衫數量真系 如一家人咪一喼睡衣,打底,未計面衫 !我哋睡衣,袜,底底只帶舊的,邊著邊掉,慳唔少位!好爽

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章

咩都唔識 發表於 18-11-14 13:56
底衫褲日日換
訓覺衫就3-4日換一套(即去5日帶兩套, 去7-8日帶3套)
如太凍, 打底衫同面衫就隔日換一次

我件打底衫就係底衫作用,除咗巴巴底底,件打底衫就係你哋嘅所謂底衫。我冇著底衫習慣。

男爵府

回覆樓主:

我本身都唔會有十三套睡衣

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊