自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

不如大家齊齊開心share下去過咁多過地方旅行,邊個地方/景點令人最鍾意 最難忘

我來講先
記得果陣同阿妹去澳州旅行,果陣跟團 其中有個自費活動去睇藍色瑩火蟲
最記得入到去周圍好靜 黑到咩都睇唔到,拎住個細個隻手指電筒仔照住條路,沿路行一路見到藍色瑩火蟲 果陣覺得無咩特別
直到最後行到個涼亭一望出去 周圍都係藍色瑩火蟲,真係好靚 好壯觀,成個人企係到呆晒 自然反應拖住阿妹隻手同佢講,好在有來到呢到 真係好靚

到呢家仲好記得個情境

大家有邊個地方令你最難忘呢?

象牙宮

回覆樓主:

最鍾意泰國布吉,陽光與海灘一流!加拿大漫天雪地都唔錯,雖然凍但好靚

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

馬爾代夫,真正人間天堂,去到淨係食瞓浮潛晒太陽,咩煩惱都冇晒

東非,馬賽馬拉大草原,日日喺一望無際既既草原睇住啲動物覓食,覺得自己好渺小

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

瑞士
真係好舒服

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

瑞士, 湖光山色, 世界花園

大宅

回覆樓主

澳洲中部舊大石Ayers Rock果度,有個自助晚餐團叫The sound of Silence, 由黃昏起係野外遠望Ayers Rock欣賞日落,然後係黑潻嘅荒野沙漠食自助餐,一路食一路睇住滿天既星星同銀河,感覺好難忘........

另外一個地方係日本下雪時既白村鄕,點燈日係好靚但多人,非點燈日去就有另一番幽靜嘅美態....

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

馬爾代夫就水清沙幼, 瑞士就湖光山色, 兩個地方都靚

有機會都想睇下瑩火蟲, 雖然我係怕昆蟲

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

仲有最近去左英國湖區, 自駕, 其中一段山路兩邊都一望無際, 個景色好壯麗, 都好深刻

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

印象最好的, 係澳洲

子爵府

中國地方我鍾意百里長城,
一生人一定要去一次。
外國嘅我鍾意好多地方,
各有各特別。

男爵府

回覆樓主:

土耳其嘅綿花堡

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

其中一個 : 北韓
因為全程有人監察住你嘅一舉一動
試過食飽飯,响飯店附近行下其他舖頭(同一條街,3-4個舖咁上下),突然有個人跳出嚟,猛咁用手勢 + 北韓話,趕你返飯店樓下,唔准周圍逛
鬧完之後,佢閃翻响棵樹後面

伯爵府

I9528 發表於 18-11-14 18:10
試過食飽飯,响飯店附近行下其他舖頭(同一條街,3-4個舖 ...

咁有趣

琥珀宮

畀面勳章

ccmoon 發表於 18-11-14 18:20
咁有趣

當時佢跳出嚟,嚇到個心離一離㗎

珍珠宮

siufans 發表於 18-11-14 17:54
中國地方我鍾意百里長城,
一生人一定要去一次。
外國嘅我鍾意好多地方,

百里定萬里?

男爵府

回覆樓主:

其實去好多都好鍾意,約旦Petra,埃及Abu Simbel,暹粒Beng Mealea,泰國Sukhothai,澳洲Lake Tyrrell(天空之鏡) ,馬爾代夫荒島過夜/浮潛/夜潛,馬來西亞熱帶雨林/海龜島睇海龜,蒙古大草原騎馬。

wcpcelia    發表於 18-11-15 16:29

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆 日本成 的帖子

還有螢光蘑菇和天上數不盡的星星, 用肉眼可看到的藍十字星和火星, 至今仍然不能忘記

男爵府

kvnsum 發表於 18-11-14 17:23
澳洲中部舊大石Ayers Rock果度,有個自助晚餐團叫The sound of Silence, 由黃昏起係野外遠望Ayers Rock欣賞 ...

成日都想去下白村鄉 好多人都話好靚

男爵府

I9528 發表於 18-11-14 18:10
試過食飽飯,响飯店附近行下其他舖頭(同一條街,3-4個舖 ...

之前睇電視都有講過話一到夜晚就唔比人周圍行,仲以為係電視誇張,原來係真

子爵府

終極熊貓 發表於 18-11-14 18:28
百里定萬里?
哈哈!打錯咗!
係萬里長城!

首頁
12345...6

尾頁

跳至