自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bobomia 發表於 18-11-14 16:35
牙齒印應該係脾虛有濕,條脷腫脹發大頂到啲牙,所以先至有齒印,有錯請指正。
...
大獲..我條脷好似樓主咁有牙齒印唔通係脾虛有濕
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

https://hk.lifestyle.appledaily.com/lifestyle/special/daily/article/20150731/19237541

楊明霞醫師說,中醫講究望聞問切,望診就是看人的氣色面色,紅潤蒼白還是慘青等;聞就是聞聞身體有否散發一些異常氣味;問是問病人有甚麼症狀,身體有甚麼地方不舒服;切就是把脈,或者摸摸身體有沒有腫瘤之類的硬塊。而舌診是望診的一部份,作為對身體狀況的一個參考,但臨床上一定要「四診合參」方為準確。
健康正常的舌頭,「淡紅舌,薄白苔」,意指好的舌頭應該是淡粉紅色,脷苔白色薄薄一層,如果舌頭顏色太深或太淡則是有問題;另外,脷苔太厚同樣不好,如果脷邊有大大小小的牙印,亦反映了身體一些狀況。
如果脷尖深紅,代表心火盛,睡眠質素較差,例如難以安睡、經常有夢。脾氣暴躁的人,脷兩邊會偏鮮紅色,或者有一點瘀色,反映人有肝氣鬱結的問題。脷呈瘀暗色,代別身體血液循環差,因為脷上有非常充盈的血管,如果沒有足夠血液,顏色就會改變。脷苔中間比較厚,代表身體濕氣較重;有部份人完全沒有脷苔,俗稱「光脷」的症狀,代表陰虛火旺,常口乾唇燥,喉嚨痛。如果脷苔偏黃色,代表熱氣。這都是比較簡單的舌診指標。
大家照鏡時伸條脷出來看看,很多時會看到沿着脷有一個個牙齒印,雖然與別人的「牙齒印」不少,但自己與自己有牙齒印,又是甚麼因由?原來都有解釋!如果脷體本身較為肥大,代表此人天生脾胃虛弱。脾胃負責輸送水液到身體不同角落,脾胃弱的人,水液會留在身體裏,而脷能夠反映身體狀況,所以會因水份多而發大,從而壓迫到牙齒,出現一個個牙齒印。一般人如果身體濕氣較重,同樣會有牙齒印現形。
談到這裏,又有疑問:為甚麼用餐時,三不五時會咬到自己的脷?原來人體熱氣時,微循環會擴張,脷亦會因此發大,容易被牙咬到,然後生出痱滋。為免熱氣,大家還是少吃韓式炸雞,轉食中式白切雞算了。
什麼都也自有它盡頭 別要逝去才珍惜今日所擁有

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

你可以Google關鍵字研究吓:脾虛有濕 齒印

象牙宮

回覆樓主:

痛唔痛痕唔痕,比我會狂刷,唔得睇醫生

珍珠宮

2024年龍年勳章

ic34 發表於 18-11-14 16:46
https://hk.lifestyle.appledaily.com/lifestyle/special/daily/article/20150731/19237541

珍珠宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 開心吸收勳章

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

回覆樓主:

諗下自己食過乜,我都試過不過冇你禁黑,應該同我食左金嗓子糖有關。

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

牙齒印應該係脾虛有濕,條脷腫脹發大頂到啲牙,所以先至有齒印,有錯請指正。
...

無錯……全中
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

脾虛濕重
揾中E調理下

中間果撻吾知食左咩攪到咁

伯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 親子達人勳章 親子王國15週年勳章

食左咩餸????
染色染到咁??

侯爵府

畀面勳章

食乜可以咁黑

瑪瑙宮

fionstone 發表於 18-11-14 16:20
食完碗車仔面隔一陣已覺條脷好鞋,回家睇發覺條脷黑左好恐怖,關唔關車仔面事?定本身身體問題?
...

幾多個餸

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

嘩食乜可以黑到咁
感激遇上你~

珍珠宮

ayi1 發表於 18-11-14 16:33
濕重

珍珠宮

...

記得是這樣

大宅

fionstone 發表於 18-11-14 16:20
食完碗車仔面隔一陣已覺條脷好鞋,回家睇發覺條脷黑左好恐怖,關唔關車仔面事?定本身身體問題?
...

我試過類似嘅,冇你咁黑,但係成條脷紫色。
我果時過2日就退左,但嚇餐死

子爵府

HoshiSora 發表於 18-11-14 16:25
另外,見你舌頭邊沿有牙印凹凸痕,印象中反映身體狀況,建議可以去了解一下:fortun ...

身體濕氣重會咁呀, 我都係樓主似係食物色素, 但要注意飲食, 少食生冷生濕既野

伯爵府

bbranger 發表於 18-11-14 16:27
一些食物,如酸梅、黑芝麻糊等,或藥物,如複方甘草片、鐵劑等也容易將舌苔染黑,這只是暫時的現象,不必 ...

我諗諗下呢幾日食過蜈蚣丸,關唔關事?車仔面有蘿蔔,會唔會相沖?2

首頁

尾頁

跳至