懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

有冇第2胎既媽媽入院催生幾耐開始陣痛
幾耐先生得
參考下😭

大宅

porey918 發表於 18-11-14 16:52
幾耐先生得
參考下😭

第一胎慛生12個鐘完成,第二胎慛生失敗,食全餐。。醫生都估計錯誤

大宅

黃家三少奶 發表於 18-11-15 04:40
第一胎慛生12個鐘完成,第二胎慛生失敗,食全餐。。醫生都估計錯誤
...

咁慘。。。

大宅

porey918 發表於 18-11-15 07:21
咁慘。。。

total 20個鐘,見到bb都值得嘅

男爵府

幾耐先生得
參考下😭

由塞藥開始計就18個鐘先生左出來
回覆 porey918 的帖子

Hi porey918 ,催生產程由藥物引起,過程長短因人而異,醫護人員會一直密切監察準媽媽子宮收縮嘅密度、強度等去調節藥水速度,媽媽亦可以向醫護人員提出止痛需要架~現階段媽媽盡量放鬆,保持愉快心情,BB已經聽到聲音,媽媽有冇同BB傾下計,播音樂俾BB聽呀?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

幾耐先生得
參考下😭

第一胎朝早十點催生,夜晚7點幾生左
第二胎朝早九點催生,晏晝三點幾生左

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-11-15 12:59
回覆 porey918 的帖子

Hi porey918 ,催生產程由藥物引起,過程長短因人而異,醫護人員會一直密切監察準媽 ...

我準備41周入院催生

大宅

leomandy809 發表於 18-11-15 13:57
第一胎朝早十點催生,夜晚7點幾生左
第二胎朝早九點催生,晏晝三點幾生左
...

咁你都算快。幾成功

大宅

porey918 發表於 18-11-15 14:03
咁你都算快。幾成功

陣痛緊時就覺得好漫長
你都加油啦
porey918 發表於 18-11-15 14:03
我準備41周入院催生

恭喜媽媽,好快見到可愛BB ,媽媽每日做呼吸運動和會陰肌肉運動,對分娩有幫助架! 媽媽可以參考以下資料:

https://www.search.gov.hk/viewer.html?url=http%3A%2F%2Fwww.fhs.gov.hk%2Ftc_chi%2Fhealth_info%2Fwoman%2F14744.html

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

...

我都係第二胎催生失敗,食全餐...
事源,醫生估計我仔得5磅幾,而我又中左妊娠糖尿,所以要喺38週安排入院催生。

第一日...醫生話我子宮頸未成熟要塞藥,但好似塞完都冇乜反應
第二日...醫生話我子宮頸仍然未得要塞多一次藥,塞完當晚就見紅喇,但冇陣痛,好輕鬆瞓到第二朝早
第三日...醫生話我子宮頸都係未完全成熟,但唔等喇要推落產房吊催生藥水喇

大宅

...

惡夢開始喇
落到產房初初都仲同姑娘有講有笑,一開始吊催生藥唔夠5分鐘就開始陣痛喇,這種陣痛級數係一下子可以痛得仲勁過順產,順產係一級級咁痛上去,完全係兩回事,好在老公有陪產,但點知痛足十粒鐘都生唔出,之後我仲開始發燒,bb心跳又開始減慢,醫生就話要緊急開刀,落到手術室唔洗半粒鐘就生左了,醫生一拎bb出嚟都即刻講「你梗係生唔到啦,個b咁大粒」

大宅

Yutaki 發表於 18-11-15 18:35
惡夢開始喇
落到產房初初都仲同姑娘有講有笑,一開始吊催生藥唔夠5分鐘就開始陣痛喇,這種陣 ...

好慘痛既全餐經驗

洋房

Yutaki 發表於 18-11-15 18:35
惡夢開始喇
落到產房初初都仲同姑娘有講有笑,一開始吊催生藥唔夠5分鐘就開始陣痛喇,這種陣 ...

亞B出黎幾多磅?

大宅

CMYJ 發表於 18-11-18 21:25
亞B出黎幾多磅?

3.62kg

侯爵府

2011至尊種植勳章 畀面勳章

幾耐先生得
參考下😭

我第一胎催左36hrs ,
第2胎催左10hrs,
以上係穿水計,之前塞藥冇記住時間。

大宅

幾耐先生得
參考下😭

第一,二胎自然生,第三胎催生
第一胎穿水計10小時
第二胎陣痛計4小時 (因為羊膜同bb頭頂一齊出,所以出到嚟先穿水)
第三胎催生,穿水連生埋2小時,勁快!不過醫生話好睇媽媽受唔受催生藥。

大宅

回覆 Sfive 的帖子

我今次第2胎催生都只是3小時搞掂佢1落藥我已經痛爆
咁睇黎我好受d催生藥😂

大宅

porey918 發表於 18-12-23 06:52
回覆 Sfive 的帖子

我今次第2胎催生都只是3小時搞掂佢1落藥我已經痛爆

係呀!但真係因人而異,我大嫂加左藥都要6,7小時

首頁

尾頁

跳至