自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

hidyho 發表於 18-11-15 00:50
佢父母責任大D喎,你都識講爛pat唔係一日半日的事,佢父母如果每日都去幫BB搽patpat,最簡單搽次凡士林,打 ...

睇到依D重火滾呀,自己兩個B已經可以出院,比D心機照顧兩個B同自己好過啦,講到尾又係要賠償

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

taiwoon 發表於 18-11-15 00:33
其實佢琴晚放上fb講
係大孖出左院之後無探過細孖
Del post上報再改口

佢del post都無用

大把人cap 曬圖

侯爵府

mln 發表於 18-11-14 23:18
係私家生的,每隔3一4小時就要入bb房幫手餵奶同換片, 直至半夜12點止。 我試過唔小心搞到屎係bb衫到, 係好 ...

瑪麗每朝7點接曬D BB 去沖涼。 我襯佢去沖涼時倒頭大睡。

大宅

我屯院生..bb出世要入nicu..好似第三日開始爛patpat..姑娘解釋bb痾得密同佢地冇時間好密地幫佢換片.. 有比藥膏搽。
我地係會心痛,但都體諒醫護人士好忙,唔係單對單咁照顧你一個b,唯有搽密d藥膏,出院再好好護理

禁止訪問

公爵府

點會捨得一個星期唔探bb? 我當年生bb 時出事,訓喺病床都掛住bb, 醫生話可以探嗰日,死死吓都要去探。自己出咗院,兩婆都一直輪流去探佢。唔好話照唔照顧,訓得NICU 嘅bb,都好需要父母抱吓摸吓,俾力量佢。我完全無諗過坐唔坐月。

男爵府

好媽媽勳章

nixphoenix 發表於 18-11-15 00:29
住過nicu就知姑娘好忙碌
比起急救、插喉換喉,餵藥,check維生指數等等換片priority要排第幾?
另外早b又初生 ...

無錯, 人地救左佢仔女條命,佢就一星期睇2次,點做人父母
當年我女出世同一間醫院,都有入nicu, 住左差不多10日,d姑娘同嬸嬸都好好,佢地亦好忙好忙,我自己傷口痛都堅持每日10-8返去照顧bb
唔該唔好將照顧自己仔女責任推落人地度

侯爵府

認識瑞士牛牛第三回 DHA勳章 陪月勳章

angrybird4 發表於 18-11-14 22:37
睇到呢單嘢, 留言個個都話對父母,但其實醫院都好大責任

【疏忽照顧?】疑醫院未有 ...

咁對父母就完全冇責任?

伯爵府

jandk 發表於 18-11-15 01:24

無錯, 人地救左佢仔女條命,佢就一星期睇2次,點做人父母

佢講大話
根本大孖出院
之後就無探過細孖

珍珠宮

angrybird4 發表於 18-11-15 00:25
咁醫院開嘅pat pat藥膏 係咪應該好過 萬寧 買得到嗰啲?

萬寧未買過,總之一紅就用醫院開嗰隻,正常藥房可以買到

不過如果BB個pat吾受得,搽乜都係假,我仔第二次紅後,已改成係屋企用水洗,只係出街先用濕紙巾,都係損,第三次紅,用左成個星期藥都無好換,要完全停用濕紙巾先好得返

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

新聞下面d留言,有疑似知情者咁講…

大宅

回覆樓主:

我個女BB時,入咗十日公立醫院,果十日我都陪住佢,返屋企一陣沖涼又返醫院,自己換片餵食,D姑娘好忙,我見其他床有BB冇人理,好慘

禁止訪問

大宅

850212 發表於 18-11-14 23:29
醫院係會定時換片的 ,但無可能一對一金睛火眼mon住bb幾時屙,有揍過bb都知初生patpat好易紅,就算我地自 ...

Agree

公爵府

大安旨意靠醫院,自己唔去探,我嗰時坐緊月第三日阿b入院照燈,我日日都去探,坐到夠鐘為止。

男爵府

其實有時候,搽乜都爛,因為皮薄。

侯爵府

angrybird4 發表於 18-11-14 22:37
睇到呢單嘢, 留言個個都話對父母,但其實醫院都好大責任

【疏忽照顧?】疑醫院未有 ...

醫院有責任,父母更更更大責任。

BB時痾左便便,係街唔能夠即時換,pat pat up左一陣都紅哂。
父母一對一照顧BB,,醫院一對幾先?

子爵府

回覆樓主

分明嗰對父母一個星期先嚟探BB兩至三次咁少,啲人都話佢以為醫院係陪月中心!
注意:本人所發佈的帖子大部份均為轉貼,如本人所發的貼子有任何問題及投訴,如本人所發的貼子有任何法律責任,本人恕不負責!

男爵府

回覆樓主:

餵奶前後換一次,其他時間,姑娘都有其他嘢要做,唔會不停換。

首頁

尾頁

跳至