夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

小白兔xx 發表於 18-11-14 23:50

你而家先諗呢個問題?

子爵府

小白兔xx 發表於 18-11-14 23:50
我今年26歲 拍拖左 5年兩人想組織家庭
我本身有父母做後盾 但男方系好窮
佢單親, 佢呀媽1蚊都冇 都系靠佢 ...

唔洗問亞貴的答案,新户口,膠味濃的post。。

別墅

回覆樓主:

結婚後收入與開支如何平衡?
總不能由父母做後盾!
男友為何工作這麽不穩定?是性格、能力定其他原因?
現在你已知問題多多,結婚後又生兒育女,仲有更多問題要處理呀!

複式洋房

crystal媽咪 發表於 18-11-14 23:52
拍左5年,你而家先諗呢個問題? 唔係介意佢單親或者窮,好似唔定性、冇乜上進心
...

但佢又忍得到我脾氣,同遷我,所以我都好矛盾
我真系唔知點算
我承受唔到分手感受

複式洋房

PTMCYS 發表於 18-11-14 23:57
唔洗問亞貴的答案,新户口,膠味濃的post。。

唔系膠味濃
每人都有迷失ge時候

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

小白兔xx 發表於 18-11-14 23:59
但佢又忍得到我脾氣,同遷我,所以我都好矛盾
我真系唔知點算
我承受唔到分手感受

你仲好後生,畀啲信心,有機會揀個更加好. 三思

複式洋房

2RRMUM 發表於 18-11-14 23:57
結婚後收入與開支如何平衡?
總不能由父母做後盾!
男友為何工作這麽不穩定?是性格、能力定其他原因?

性格 成日打機打到好夜,第二日又成日遲到.
如果遲到好多又射波
以前太遠地方返1.2個月又唔做。
冇上進心
唔知結婚會唔會改變一個人

複式洋房

crystal媽咪 發表於 18-11-15 00:01
你仲好後生,畀啲信心,有機會揀個更加好. 咩都要靠你佢點會唔遷就你唔忍你脾氣 ??但係當你結咗婚生咗小朋 ...

謝謝你。~ 但26歲 仲可以選擇更好嗎。? 哭
我怕失戀(emoji) 我承受不了

寶石宮

小白兔xx 發表於 18-11-15 00:05
謝謝你。~ 但26歲 仲可以選擇更好嗎。? 哭
我怕失戀(emoji) 我承受不了

我見到你回覆其他人,唔好諗住結婚可以改變一個人。好多結婚之前承諾、應承咗好多……婚後或生咗小朋友都會變得好陌生。
有啲咩可取之處值得你為佢而留低??

別墅

小白兔xx 發表於 18-11-15 00:02
如果遲到好多又射波

唔好意思,我認為情況會更差,他是一個沒責任感的人!
婚後有老婆及女家父母睇住,更加有所依賴。
你會更辛苦!

複式洋房

crystal媽咪 發表於 18-11-15 00:08
我見到你回覆其他人,唔好諗住結婚可以改變一個人。好多結婚之前承諾、應承咗好多……婚後或生咗小朋友都 ...

多謝你有睇我回覆 哭
我仲好幼稚以為人系可以改變

sushiroll    發表於 18-11-15 05:53
crystal媽咪    發表於 18-11-15 00:14

大宅

虎到金來勳章 BK Milk勳章

如果遲到好多又射波

可以話比你知: 一個人既性格好難去改變!
你男友同你同齡?
我覺得佢對於自我控制既能力好弱!
如果重視份工, 知道要早起上班, 夠精神工作, 又點會打機打到好夜唔願訓!遲到早退無上進心係人既死症!無得改!
你好好想想呢個人是否能夠行一世?
決定好就唔好後悔!

別墅

回覆樓主:

26歲仲有年青,怕失戀所以選擇結婚?
鼓勵你想清楚。

大宅

好媽媽勳章

其實你只要諗你份人工夠唔夠交租金、水電煤及生活費? 以後有機會變成你養佢。唔好祈望佢改變,以後生活就係咁你可唔可以? 仲有,萬一有左bb你仲要自己負責埋你得唔得?唔好下下諗住靠父母幫佢地冇責任一定要幫你,長貧難顧

瑪瑙宮

5年冇份工做得長,你嫁佢除非你做家庭經濟支柱。
嫁佢,梗係5好喇,但你驚成咁,多数嫁佢,到時又上黎呻辛苦。

子爵府

BK Milk勳章

如果遲到好多又射波

佢唔改就唔好諗結婚喇!

伯爵府

熱血勳章

如果遲到好多又射波

我好肯定話你知,結婚唔會改變一個人
要改變都係佢從心出發改變先得,唔係結婚簽左個名就叮一聲
勸你想清楚
真心...當你結左婚,自己(或者自己父母)付出好多,但仲見到屋企嘅另一半唔上進,唔番工
你會好痛苦!

子爵府

小白兔xx 發表於 18-11-15 00:00
唔系膠味濃
每人都有迷失ge時候

如果誤會了妳, 真係唔好意思喇~

個男仔連對自己, 工作上的責任都無, 怎麼會寄望他對妳日後有責任呢?

我不知妳外表如何? 以男仔已言, 女方靚靚地, 屋企有D, 比佢鬧下有咩所為, 鬧完未又係攬攬錫錫..... 鬧既時候O下咀, 唔駁咀, 再唔係比妳打2權, 妳就會心痛, 覺得佢太好, 可以頂到妳..... 唔知係咪做人耐, 成日見到類似以D case, 大概可以聯想到.... 都係估下o者...

我覺得睇男人, 睇下佢個人的責任感, 對工作的熱誠/責任, 有無愛心, 當熱有幾錫妳(比佢自己)...有沒有為妳打算...

結婚寧缺勿濫...! 對方是否可附托終身呢?

妳另一邊廂說欠10萬咭數, 建議同屋企人商量, 借錢先還左去, 再儲回給家人, 至於結唔結, 妳應有答案啦.

再睇清楚妳需要D 咩, 男人好, 會令妳改變, 珍惜他, 而把妳自己的脾氣收歛, 大家有互動的效果, 繼續進步.

勉強結婚, 又要還家人, 又欠10萬卡數還min pay, 對住老公又咁樣, 為何把自己帶進這樣的處境呢?

RAA    發表於 18-11-15 11:47

子爵府

回覆 小白兔xx 的帖子

你怕失戀,但就唔怕失婚?

我有朋友就係好似你咁,以為結婚可以改變一個人,結咗婚後另一半仍然係不思長進,佢99仲氹佢話你生仔,佢就會定性。唔知佢好彩定唔好彩,一直都未有BB,最後就大家越走越遠,離婚收場。

你自己真係要考慮清楚

首頁

尾頁

跳至