自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

-Johnnywalker- 發表於 18-11-15 13:32
其實仲有前傳的.
我朋友訂咗兩房SUITE,
佢老公"嚴"貴,

你呢個朋友咁似我朋友既!
佢一家5口要book2間房,我一家3口只要book1間房。佢話小朋友可以一間房,叫埋我女過去。最終小朋友太細,未到訓覺時間都向自跟父母一房。然後,要我夾埋佢間房既錢。佢原本就要book兩間房。
所以,去旅行真係睇到好多人既真實一面。

大宅

-Johnnywalker- 發表於 18-11-15 13:09
若夾阿公錢,
最好一開始講明是用在什麼地方.

你咁嘅情況,點睇都係你朋友夾2份la. 佢地真係明搵你老襯,呢d朋友唔使要

wcpcelia    發表於 18-11-17 15:21

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

cdn 發表於 18-11-15 07:02
一開波夾一舊錢喺果度扣

same
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

謙仔媽咪 發表於 18-11-15 07:01
你哋旅行係點夾錢,係夾1舊錢搵人揸數比錢,還是每餐夾,每次搭車又夾呢。
我2樣都試過ok,係有人話某方法 ...

以前旅行試過, 夾左一舊亞公錢, 食住行用, 買自己野當然自己出!

放下自在

男爵府

sip594 發表於 18-11-17 00:11
佢一家5口要book2間房,我一家3口只要book1間房。佢話小朋友可以一間房,叫埋我 ...
我在出發前已比咗錢佢,
若返嚟先問我咗我會話冇瞓過唔比。
返嚟後佢成日再叫我一齊去旅行,
我儍一次當然唔會再上當。

男爵府

三棵樹 發表於 18-11-16 00:38
妳個情況應該係計大人頭先啱!
即係佢2份,你1份,小朋友大家都有2個就打和
...
完全冇諗過可以咁計,
諗住大家一起出嚟玩唔駛太計較。
但睇咗三日先知唔對路。

珍珠宮

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

放錢入pool搵人揸數

男爵府

-Johnnywalker- 發表於 18-11-17 16:21
完全冇諗過可以咁計,
但睇咗三日先知唔對路。

一定係咁計
大家細路年齡相若,數目相同就易計,
但係大人一定計人頭,唔會計家庭單位
好似你咁,你一個,佢2個,叫餐你叫1份,佢叫2份,總之佢咩都雙份,有乜可能出一份錢 ?
夾阿公原意係方便俾錢,如果唔夾阿公,佢都要自己俾2份啦!

我啲朋友都好勻真,我地唔會揾大家笨,仲會出錢萬歲大家。
有時唔係話計較,去旅行真係要睇下對方係邊個。
其實你咁少人,唔夾阿公都得,得兩家人,各自俾都唔複雜

琥珀宮

畀面勳章

夾公數,每次都相安無事

男爵府

佢一家5口要book2間房,我一家3口只要book1間房。佢話小朋友可以一間房,叫埋我 ...

佢計到咁盡 ?
要計的話,咁嗰間房佢佔4份3,你佔4份1,房錢都應該咁計。
況且你地一間房已攪掂,俾我,我會話唔洗。
我同朋友們去旅行,有時啲細路貪玩,都會話要一齊訓一間房,但唔會咁樣計

琥珀宮

畀面勳章

-Johnnywalker- 發表於 18-11-17 16:21
完全冇諗過可以咁計,
但睇咗三日先知唔對路。

你朋友唔識做,人地出埋聲都未知自己衰乜?定扮唔知?

琥珀宮

畀面勳章

咁你有冇夾錢?

男爵府

littlesister 發表於 18-11-17 17:31
咁你有冇夾錢?

最後,係我頭腦唔清晰時比咗錢!
我之後諗返條數,先知計計咗呢間房錢!
事後,大家細路開學,都好少見面。

別墅

每人一日,每次摺數,每日清

首頁

尾頁

跳至