1-3歲

跳至

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

Linda_lady 發表於 18-11-26 18:59
今日買左2罐啦, 因為我BB都差不多3歲, 佢早晚仍然都有食奶,
唔知係咪可以Keep住食呢隻3號一段時間, 因為 ...

我女都長期唔夠磅,因為佢食得唔多, 但佢健康就算了。其實你個仔本身胃口好唔好?

男爵府

smile888 發表於 18-11-26 21:58
我女都長期唔夠磅,因為佢食得唔多, 但佢健康就算了。其實你個仔本身胃口好唔好?
...

我個囡佢固體食好少, 而且佢唔太鐘意食肉同菜, 但都肯食飯/面, 仲係要成日飲奶粉.
多數早晚沖8-10安士左右既奶比佢, 下午茶多數飲盒裝鮮奶同餅/面包.
岩岩今日開始沖呢隻Kendamil, 我都有飲過, 真係幾香但唔甜, 呀囡同我都覺得好好飲.

男爵府

Linda_lady 發表於 18-11-27 15:25
我個囡佢固體食好少, 而且佢唔太鐘意食肉同菜, 但都肯食飯/面, 仲係要成日飲奶粉.
多數早晚沖8-10安士左右 ...

你都覺好飲就好啦 你女肯食飯都好呀,我女日日都好似媽7仙咁 食得極少。

大宅

BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

今日同同事傾下, 原來有個同事都係食Kendamil呢隻奶, 佢個仔10個月, 佢話朋友介紹佢食, 佢話食得幾好, 但又唔係因為瘦先食佢, 可能覺得佢全脂營養好, 我見佢自己返工都日日一包全脂奶.

男爵府

smile888 發表於 18-11-27 19:10
你都覺好飲就好啦 你女肯食飯都好呀,我女日日都好似媽7仙咁 食得極少。
...

奶佢都好肯飲, 但固體佢真係食得比較少, 而且而家都已經3歲仍然唔鐘意食肉同菜,
要剪碎撈埋D飯入面先肯食少少, 大粒些都會吐返出黎/含住唔肯吞, 所以佢講野仍然都係一舊舊.
之前都有買返D保兒加營素同ABCD肝油丸比佢食, 而家轉呢隻Kendamil全脂配方奶粉比佢飲,
希望可以改善佢既BMI.

男爵府

WingsBobo 發表於 18-11-28 08:33
今日同同事傾下, 原來有個同事都係食Kendamil呢隻奶, 佢個仔10個月, 佢話朋友介紹佢食, 佢話食得幾好, 但又 ...

係呀, 以我認知, 其實全脂奶營養更加天然同豐富, 會健康D.
我自己都鐘意飲全脂奶/鮮奶, 好少飲脫脂, 一來營養豐富, 二來味道更香濃.

男爵府

Linda_lady 發表於 18-12-3 15:13
奶佢都好肯飲, 但固體佢真係食得比較少, 而且而家都已經3歲仍然唔鐘意食肉同菜,
要剪碎撈埋D飯入面先肯食 ...

但3歲已經要從固體食物吸收喇,飲奶係唔夠架。我諗你真係要餓下佢,等佢食返多d固體。同埋要係d餸度花d心思,等佢開胃d.

男爵府

smile888 發表於 18-12-4 17:55
但3歲已經要從固體食物吸收喇,飲奶係唔夠架。我諗你真係要餓下佢,等佢食返多d固體。同埋要係d餸度花d心 ...

嗯嗯, 不過好多時真係要逼佢食多D肉同菜先肯食多少少, 而家盡量都煲返多D湯水比佢飲.
希望佢大D會係食固體呢方面可以進步多D, 因為已經3歲淨係飲奶都唔夠, 所以我都要花多D心思先得.
岩岩見到Kendamil又有做Promo, 買2罐有$50Coupon送, 計返同上次7折差唔多.
過兩日趁星期5去買同埋睇下到時屈匣氏仲有咩特別優惠先.

男爵府

2019勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Linda_lady 發表於 18-11-15 15:45
呢隻新出架? 未聽過, 睇介紹好似唔錯咁
我都無留意BB飲緊係全脂定脫脂奶粉, 原來BB奶粉都有分全脂同脫脂架 ...

我之前都唔知有分, 係而家先知道BB奶粉都有分全脂同脫脂~
同埋我早排係屈臣氏見佢做緊7折, 所以都買左一罐試試, 呀囡都幾鐘意飲.

就生日!   

男爵府

2019勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

bchuma 發表於 18-11-15 14:59
真係咁好? 未試過喔,有興趣

我聽Promoter介紹話呢隻係無棕櫚油, 無魚油, 無基因改造, 無加蔗糖.
話加入左棕櫚油會比較易有便秘問題同影響鈣吸收.
而魚油方面, D深海魚可能會有重金屬同環境污染, 所以會容易引起敏感同濕疹.
因為我小朋友有濕疹皮膚, 一食海鮮就會起敏感同濕疹, 要食藥水同查藥先得.
同埋一轉天氣佢D皮膚就好差, 濕疹又好易返發, 要勁查Cream先得.
所以我會選擇低敏既奶粉, 之前食開低敏惠氏同能恩.
之前試過雅培同美素, 呢2隻食完D皮膚的確會差D.
早排見到有7折做緊, 價錢都OK, 所以買左黎試試, 呢隻都幾岩我個囡飲,
佢本身有少少濕疹, 飲左一排佢D皮膚好返好多, 我覺得有濕疹皮膚既BB都岩飲.

Linda_lady    發表於 18-12-28 01:30
   就生日!   

男爵府

smile888 發表於 18-11-15 20:17
我個女都長期在生長線之下,見埋營養師,轉食佢介紹嗰d奶粉都無效,所以轉食呢隻。 但飲左無幾耐佢都唔食 ...

我個囡都係長期係生長線之下, 有一排我專登買保兒加營素比佢谷一谷,
係飲完肥返D, 可以唔使返去見營養師, 不過佢早排D濕疹好勁,
醫院既兒科醫生話可能佢缺少某些, 好似叫"升", 要抽血驗同再約見營養師睇下.
   就生日!   

男爵府

Linda_lady 發表於 18-11-26 18:59
今日買左2罐啦, 因為我BB都差不多3歲, 佢早晚仍然都有食奶,
唔知係咪可以Keep住食呢隻3號一段時間, 因為 ...

我個個都係3歲, 但仍然早晚要飲奶, 佢食固體都係好差, 真係好難攪.
暫時我見呢隻Kendamil都唔錯, 雖然無4號, 但我覺得可以比呀囡飲多一排3號.
你小朋友佢而家早晚飲幾多安奶? 我個個而家一日仲會飲成14安士奶量, 有時仲會多D~.~
   就生日!   

男爵府

Linda_lady 發表於 18-12-4 21:02
嗯嗯, 不過好多時真係要逼佢食多D肉同菜先肯食多少少, 而家盡量都煲返多D湯水比佢飲.
希望佢大D會係食固體 ...

我都見到做緊呢個優惠, 岩岩上星期5都入左2罐, 可能黎緊星期5再入多2-4罐.
唔知佢係唔係會經常做7-8折呢? 如果係就唔使一次過買咁多, 可以2罐2罐咁買好D.
   就生日!   

男爵府

2019新春慶豚圓

wendy614 發表於 18-12-12 19:08
我聽Promoter介紹話呢隻係無棕櫚油, 無魚油, 無基因改造, 無加蔗糖.
話加入左棕櫚油會比較易有便秘問題同 ...

我b都有濕疹 少量 同你小朋友一樣 我都試一下!

男爵府

wendy614 發表於 18-12-12 19:08
話加入左棕櫚油會比較易有便秘問題同 ...

我BB都有濕疹皮膚, 佢都飲到呢隻Kendamil, 而且飲左一排D濕疹都無咁勁.

男爵府

wendy614 發表於 18-12-12 19:21
我個囡都係長期係生長線之下, 有一排我專登買保兒加營素比佢谷一谷,
係飲完肥返D, 可以唔使返去見營養師, ...

我都想幫我BB驗下對咩敏感, 佢D濕疹都係一時時, 好多時一轉天氣乾燥查唔夠保濕就會起,
有時可能係食物方面引起, 佢食唔到海鮮, 有時嚴重時痕到訓唔到要食藥水同查藥膏先得.
亦有時飲唔岩佢既奶粉時, 皮膚都會比較差, 濕疹都會嚴重D, 飲返低敏奶粉就會好D.
而家比呢隻Kendamil全脂配方奶粉佢飲都幾好, 濕疹方面好似穩定D無咁勁, 體重方面都肥返D.

男爵府

wendy614 發表於 18-12-12 19:32
我個個都係3歲, 但仍然早晚要飲奶, 佢食固體都係好差, 真係好難攪.
暫時我見呢隻Kendamil都唔 ...

我個個都係咁, 真係希望佢大D係食野方面可以進步多D,
佢D表弟表妹15個月同2歲食得好叻食得多過佢,
比佢自己食好少掛住玩, 要逼住餵佢先肯食多少少.

男爵府

bchuma 發表於 18-12-12 23:06
我b都有濕疹 少量 同你小朋友一樣 我都試一下!

你都試下呢隻Kendamil, 我都介紹左呢隻比我D媽咪朋友, 佢地都試緊話唔錯,
而且呢排成日都有做優惠, 岩岩又做完7折, 我估黎緊又會再做優惠,
你可以留意佢地個FB會公佈優惠詳情.

男爵府

2019新春慶豚圓

Linda_lady 發表於 18-12-28 01:46
你都試下呢隻Kendamil, 我都介紹左呢隻比我D媽咪朋友, 佢地都試緊話唔錯,
而且呢排成日都有做優惠, 岩岩 ...

好嘅 多謝你

男爵府

2019勳章

回覆樓主:

Watson's做緊7折

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊