網購天地

跳至
[淘寶] 新世代集運  

首頁

尾頁

大宅

媽媽人 發表於 18-11-15 12:15
各位jm, 想問下有無用開新世代,有件本身得4,5kg, 依家收我體積,成11kg, 入面係個浴室毛巾架,因為之前果 ...

好大機會中伏因屋企人試過,如果唔系大體積用新世代都幾好,大件貨用點對㸃好啲佢唔計體積只計重量

侯爵府

媽媽人 發表於 18-11-15 12:15
各位jm, 想問下有無用開新世代,有件本身得4,5kg, 依家收我體積,成11kg, 入面係個浴室毛巾架,因為之前果 ...

本身有用開新世代,真係冇計,唯有買之前問下賣家寄件會用幾大個盒。

伯爵府

神洲又係計體積,下次細件貨或敏感貨先搵佢!

別墅

bibiwuwu2 發表於 18-11-16 17:20
好大機會中伏因屋企人試過,如果唔系大體積用新世代都幾好,大件貨用點對㸃好啲佢唔計體積只計重量
...

都身想用點對點,但佢地雙11其間唔做集運,所以無得揀佢地,下次真係要試下先得

大宅

ninini 發表於 18-11-16 13:41
我覺得係佢嚴謹咗,以前用都唔咁,我今次有件重貨佢哋都計體積重,有人在第二間集運買同一件貨係計鬆手d架
...

請問邊間集運鬆手D?

大宅

esther_fong 發表於 18-11-15 16:48
新世代都寫明左會收體積重, 咁又唔算話中伏, 係自己無留意啫。 我都試過買把長柄遮, 收左我成5公斤, 運費 ...

我都無注意咁清楚。
即係要問清楚物件重和包裝呎吋來計算用邊間集運。
各位的分享好有用

侯爵府

cccs 發表於 18-11-17 12:37
我都無注意咁清楚。
即係要問清楚物件重和包裝呎吋來計算用邊間集運。
各位的分享好有用

要預計件貨個賣家會唔會用大箱, 有時我買野, 買得多或件貨大件, 我都會問下賣家會唔會用超過50cm長既箱裝。

珍珠宮

esther_fong 發表於 18-11-17 13:00
要預計件貨個賣家會唔會用大箱, 有時我買野, 買得多或件貨大件, 我都會問下賣家會唔會用超過50cm長既箱裝 ...

今次已問賣家尺寸,但與新世代尺寸所報不相符。
唯有收貨後再度吓。

翡翠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

新世代係會計體積重的,但發貨同送貨都超快,樓下又有自取點,所以好值得用,官集冇得比,我冇用官集好耐了

大宅

回覆樓主:

最近用BB集運,單邊長唔過80cm全部都計實重
大家可以試下

男爵府

回覆樓主:

我都俾新世代收過幾次體積重 由5kg 變12kg 但佢快同附近有自提點 服務又好 好似今次淘頭抽 打爛左漏晒出來 佢會WhatsApp 話你知 叫你同賣家講退款

珍珠宮

減齡達人勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

新世代一向都有計體積重,所以如果太大件嘅話分分鐘幾公斤變幾十公斤,但佢哋寫得好清楚係點計,只要收過幾次體積,以後就會學精,知道邊d 應該發過去

別墅

minmin 發表於 18-11-17 16:54
今次已問賣家尺寸,但與新世代尺寸所報不相符。
唯有收貨後再度吓。

我今日收到貨了,實物同佢報果個真係大左少少,想問下你點同佢地講

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

媽媽人 發表於 18-11-20 11:48
我今日收到貨了,實物同佢報果個真係大左少少,想問下你點同佢地講

先計下收多左幾多....

影比佢睇, 同佢講番....
Stay Hungry , stay foolish !!

珍珠宮

媽媽人 發表於 18-11-20 11:48

度咗..真係大咗..
我度尺時影低相, 跟住.WTS 俾佢地...佢回覆..記錄錯誤..
下次集運找扣回15元.

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我又係賴左野呀,訂左啲廚房廁所野,其中最大我相信係晾碗架,最後計左我體積,變左19。xkg..淨嗰件貨都要105人仔運費。
而家浪住响倉未捨得送落黎住

子爵府

sakesakee 發表於 18-11-20 21:21
我又係賴左野呀,訂左啲廚房廁所野,其中最大我相信係晾碗架,最後計左我體積,變左19。xkg..淨嗰件貨都要1 ...

我買咗衣車,吸塵蟎機都怕個盒唔知幾大。

第一次用官集順丰,估唔到17.5 kg 收153人仔咁平,比我預期少好多!

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

minmin 發表於 18-11-20 14:21
度咗..真係大咗..
我度尺時影低相, 跟住.WTS 俾佢地...佢回覆..記錄錯誤..
下次集運找扣回15元.

有退俾你都好,以前冇咁多集運,早期用波仔,當時新世代係第一間有apps嘅集運,我用左好多年新世代,因為成日幫朋友買,預左集運有時未必計到非常準確,點知有次咁啱買左幾件貨,其中4件計體積重,返左來後發現4件3邊都計多,同佢講返,追左幾次都冇跟,自此唔再用。

珍珠宮

小肥§澄 發表於 18-11-20 23:17
有退俾你都好,以前冇咁多集運,早期用波仔,當時新世代係第一間有apps嘅集運,我用左好多年新世代,因為 ...

剛剛成功退咗

珍珠宮

小肥§澄 發表於 18-11-20 23:17
有退俾你都好,以前冇咁多集運,早期用波仔,當時新世代係第一間有apps嘅集運,我用左好多年新世代,因為 ...

剛剛成功退咗

首頁

尾頁

跳至