嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

2023年兔年勳章

大孖 (1 歲) 前日開始反覆發高燒,尋日睇咗醫生懷疑係玫瑰疹 (醫生話應該唔會係尿道炎,因為如果係尿道炎嘅話食退燒藥都唔會退燒)。由於細孖兩個月前出過,所以今次冇咁驚,同大概知道點處理。
雖然係咁,一日未見疹一日都keep住擔心。。佢冇感冒徵狀,胃口正常,poopoo 正常。退燒時仲鬼打咁精神。

而家只係希望d疹快d出來。。

回覆 sakura888 的帖子

Hi sakura888 ,如果BB因玫瑰疹病毒感染而發燒,退燒後身上會出疹,一般徵狀輕微,唔痕唔痛,紅疹大約維持2-3日能自行康復。BB胃口/poopoo正常,都唔駛太擔心,勤D用肥皂/洗手液洗手,媽媽要俾BB 飲多D 暖水,補充身體水份,仲有助細菌經由排泄物中排出體外添。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

2023年兔年勳章

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-11-15 14:05
回覆 sakura888 的帖子

Hi sakura888 ,如果BB因玫瑰疹病毒感染而發燒,退燒後身上會出疹,一般徵狀輕微, ...

Hello Chloe, 謝謝您的advice。會勤d幫BB洗手同比多d水佢飲。希望佢快d好番。。

請問一下,細孖已經出過,會再比呀哥傳染嗎?需唔需要隔離佢哋。。?

sakura888 發表於 18-11-15 15:30
Hello Chloe, 謝謝您的advice。會勤d幫BB洗手同比多d水佢飲。希望佢快d好番。。

請問一下,細孖已經出過 ...

可以引起玫瑰疹嘅病毒唔只一種,所以細孖出過都唔會終生免疫架。要盡量隔離分開2個小朋友,病毒可以經唾液傳播,記得照顧小朋友之前之後都要洗手,帶口罩,可以換埋衫先照顧另一個小朋友。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

2023年兔年勳章

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-11-15 16:16
可以引起玫瑰疹嘅病毒唔只一種,所以細孖出過都唔會終生免疫架。要盡量隔離分開2個小朋友,病毒可以經唾 ...

明白,謝謝您。

首頁

尾頁

跳至