想生BB

跳至

首頁

尾頁

別墅

想生小朋友, 但未能成功, 現在調理身體後會選擇做IUI 或去台灣做IVF.

現在心思思考慮轉工, 原因: 我係1人公司 (但有其他同事), 咩野都要自己做哂 (對客, 對廠, 報價, 訂料,會計, SHIPPING) 工作量不大, 可以準時收工. 但要做埋
另一間公司d ( Admin, 寄辨, …) 老闆&上司唔好…. 如果想新年後轉工, 怕要成日請假去覆診 (IUI/IVF), 其次又怕沒有產假 (勞工法例要做每40 星期才可有產假).

子爵府

回覆 Yuyuyu!! 的帖子

你諗住係咪轉工後會去台灣做IVF?咁我諗你就唔好轉工住

以我所知,勞工法例係你第一年賺取的假期係第二年先可以放,當然如果你做的機構可以俾你advance就無問題,否則你一轉工一年內都唔可以放大假,咁你點去做IVF

別墅

回覆 HOPEFORBB 的帖子

睇情況, 有機會去台灣IVF, 如果係咁會請no pay, 但怕會影響工作表現!!!

子爵府

明白,但機構唔一定有NO pay,法例係無no pay leave呢樣嘢。所以唔一定會批你

別墅

回覆 HOPEFORBB 的帖子

係架 咁睇嚟好似唔好轉工住會好d.....想轉工, 唯有等到生完b先, 拎埋產假

子爵府

如果你依家都易拎假,咁應該一動不如一靜,始終IVF請假係一個issue

大宅

Yuyuyu!! 發表於 18-11-15 12:48
想生小朋友, 但未能成功, 現在調理身體後會選擇做IUI 或去台灣做IVF.

除非你份工超忙令自己休息不好,否則最好唔好辭工/轉工。適合做ivf 的工作,應是以唔忙和易拎假為主。老細好唔好,雖然會影響心情,可是轉一份新工也不一定能遇到好老細,因為根本好老細就係不易遇到。而且,要適應一份新工作,也很花精力,也許還令人精神緊張,對ivf 不利。

別墅

回覆 yhyeung 的帖子

你講得哂, 我以家份工唔太忙, 返工冇咩壓力. 一於唔轉工住

民房

一定要(emoji)份輕鬆些

大宅

Yuyuyu!! 發表於 18-11-15 12:48

同埋你一轉工之後有b, 好多僱主係超唔like, 到時無好日子過仲慘

首頁

尾頁

跳至