自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

bubu7 發表於 18-11-17 15:53
個個地方都有好/壞處,如只懂呻自己住的地方而去羨慕其它地方,去邊都唔掂。
...

我都係咁話,成日羡慕阿陳師奶幾錢家用,黃師奶老公對佢唔好又無家用,住山頂呀張師奶老公打佢但好多家用.......咁唔鍾意咪離婚去勾人老公囉

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

子爵府

回覆樓主:

澳門只有60萬人左右;香港則有700萬人以上。好難去比較!香港政府唔易做,想去加税;想各區加骨灰位;都有好多人反對,反對!

寶石宮

2024年龍年勳章

抹茶珍珠 發表於 18-11-15 15:19
澳門政府將「加碼」派錢 永久居民每人一萬元
https://hk.news.appledaily.com ...

試下攪移民

幸福可以好簡單

男爵府

cherrie221 發表於 18-11-17 15:53
公屋同經屋唔係同一形式,香港公屋係租嘅(或者可租可買)。澳門經屋係無得租係買嘅(但係平價),或者社 ...

大宅

冬瓜籽 發表於 18-11-17 16:50
咁即係澳門公屋/經屋(平價買但係不可租),即係香港經屋,澳門社屋(超平租,只可租不可買),即香港乜屋 ...

香港邊有經屋姐
澳門經屋(經濟房屋只可買)=香港居屋
澳門社屋(社會房屋只可租)=香港公屋

公爵府

fatgarden 發表於 18-11-15 16:27
你朋友只知取亨盡福利!三重國藉!

咁又未必的。
我都有澳門,香港同澳洲。
咁好多香港人本身係澳門過黎。
之後又移民。其實唔多唔少都有幾個身份。

男爵府

cherrie221 發表於 18-11-17 17:00
香港邊有經屋姐
澳門經屋(經濟房屋只可買)=香港居屋
澳門社屋(社會房屋只可租)=香港公屋

明白了

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

點解我老豆唔係李家誠?
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

其實唔使住澳門都可以攞澳門身分證,因為我之前有個fd同我講, 佢成家人都住香港,係佢地屋企人是但一個有澳門身分證定買咗樓,之後成家就加名懶係住澳門果邊,成家都有澳門身分證攞錢。

大宅

冬瓜籽 發表於 18-11-15 15:28
澳門人也羨慕香港還有民主和港人的守規矩排隊,澳門多勞工和新移民,仲有千方百計嫁過去嗰啲,佢哋都有苦自 ...

完全認同。

首頁

尾頁

跳至