自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2024年龍年勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

呢幾日我個囝都好抗拒返學, 事源老師喺學校 話佢啲字寫得唔啱, 要擦過再寫 。 我個仔一聽到要擦過再寫就會喊 。今日接小朋友放學時老師又同我講佢又喊。 之後老師用好自豪嘅語氣同我講: " 我叫佢喊還喊唔好喊濕本功課"。 我聽完有啲唔開心, 感覺老師關心本功課多過小朋友,佢得幾歲人,已經好驚,老師仲要漠不關心, 有冇理個小朋友嘅感受?

大宅

elsamaman 發表於 18-11-15 15:42
呢幾日我個囝都好抗拒返學, 事源老師喺學校 話佢啲字寫得唔啱, 要擦過再寫 。 我個仔一聽到要擦過再寫就會 ...

我女曾經都遇過,影響好深!樓主好好處理問題,當年我太信學校,讓小朋友習慣,點知變成怕事,不敢表達,每樣事都會諗得好負面,應為自己唔死都無用,點努力都無用!

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

呢幾日我個囝都好抗拒返學, 事源老師喺學校 話佢啲字寫得唔啱, 要擦過再寫 。 我個仔一聽到要擦過再寫就會 ...

家校教育要一致,如果唔夾,就要唸轉校。唔好迫自己接受。

大宅

2024年龍年勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

Agnes0219 發表於 18-11-15 15:51
我女曾經都遇過,影響好深!樓主好好處理問題,當年我太信學校,讓小朋友習慣,點知變成怕事,不敢表達, ...

我個仔返到屋企仲同我講, 老師話如果佢再寫得唔啱, 要叫媽咪帶佢去睇醫生,佢話好驚, 我唔明點解要用咁嘅方法恐嚇個小朋友囉

fiyue    發表於 18-11-15 16:57

男爵府

無愛心的教育, 孩子點會開心上學

大宅

tester5 發表於 18-11-15 15:54
家校教育要一致,如果唔夾,就要唸轉校。唔好迫自己接受。

其實已經係幼稚園最後一年, 讀埋今年算

大宅

呢個老師真係好差,如果係我會同校長主任投訴或轉班,話曬都要讀三年,再攪唔掂就轉校

大宅

Jumama24 發表於 18-11-15 16:01
無愛心的教育, 孩子點會開心上學

我都係咁諗, 如果返學唔開心, 小朋友點會有心機學習

wcpcelia    發表於 18-11-15 17:17

大宅

elsamaman 發表於 18-11-15 15:59
我個仔返到屋企仲同我講, 老師話如果佢再寫得唔啱, 要叫媽咪帶佢去睇醫生,佢話好驚, 我唔明點解要用咁 ...

我女個老師就話寫得唔好就要見校長...

大宅

無敵大肥婆 發表於 18-11-15 16:04
呢個老師真係好差,如果係我會同校長主任投訴或轉班,話曬都要讀三年,再攪唔掂就轉校
...

係幼稚園最後一年

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

我個仔返到屋企仲同我講, 老師話如果佢再寫得唔啱, 要叫媽咪帶佢去睇醫生,佢話好驚, 我唔明點解要用咁 ...

同老師了解下系咪懷疑小朋友手肌弱?有可能只系小朋友將自己接收到嘅信息講出來。

珍珠宮

咩學校?? 咁離譜??

本身間學校好谷㗎?

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

elsamaman 發表於 18-11-15 16:03
其實已經係幼稚園最後一年, 讀埋今年算

咁就冇辦法。。。唯有捱埋佢。。。加油。

珍珠宮

老師口中的睇醫生係純嚇細路定懷疑佢係讀寫障礙

禁止訪問

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

回覆樓主:

就咁睇, 我感覺個老師要迫d學生一定要識寫d功課, 即使擦哂d功課, 降低學生做功課嘅信心, 學生負面情緒到喊, 都只係叫個學生喊還喊, 唔好整濕本功課就得。仲同家長講, 個學生再寫唔正確就係學生問題就睇醫生。

如果上面我無理解錯, 我真心覺得呢個老師恐怖(語氣恐嚇, 打擊學生信心, 無同理心, 無關愛學生)兼無知(k3學生功課做錯背後可以有好多唔同嘅原因, 佢有無諗過同清楚當中因由)佢有無了解清楚學生嘅能力, 功課要求會否過高/深。因為真係有d幼稚園好催谷學生。

老師絕對會有害群之馬, 忘記咗教育嘅初心。

男爵府

2018父親節勳章

老師非常無愛心,之前我大仔讀幼稚園,校長講過唔好一路寫一路擦字,應該等佢寫完從中搵出邊d寫得靚,同邊個字寫得差作對比,咁樣寫字先有信心,之後擦走個唔靚嘅字再寫

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

colormama 發表於 18-11-15 16:24
就咁睇, 我感覺個老師要迫d學生一定要識寫d功課, 即使擦哂d功課, 降低學生做功課嘅信心, 學生負面情緒到喊, ...

係, 唔係個個幼稚園老師都咁有愛心。
樓主你要搵老師傾傾好, 唔係話投訴, 但可以真心了解吓佢講既說話, 係咩意思。
幼稚園唔同小學, 我覺得老師要有愛心, 唔係講呢類說話打擊小朋友, 咁樣會帶黎反效果, 變成佢唔鍾意寫字, 或者驚佐唔想返學。試下同老師講講, 小朋友接收到既訊息係咁, 睇下老師點解說?

Childhood is journey, not a race.

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

係個別老師咁樣?

首頁

尾頁

跳至