烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

回覆 keikeiangel 的帖子

我開爐儀式係...先用auto menu嘅 mode 33 洗一次部機內籠, 30分鐘之後洗完抺乾, 之後用 "焗"mode, 230度30分鐘。中間嘅時間用洗潔精洗烤盤、烤網。

大宅

Huen1112 發表於 18-12-4 13:22
回覆 HHCC 的帖子

我起網上買的, Bxxxx in Pro, $4799, 雙11買連運費。起google search 個model no. 拉落 ...

噢,我太心急,昨天已買

大宅

Huen1112 發表於 18-12-4 13:28
回覆 HHCC 的帖子

蒸緊嘅過程唔係好覺佢有蒸汽, 可能我擺得高, D蒸汽又係向上噴。蒸嘅時間就耐過明火啦。 ...

我再量過,機頂不足20cm空間,希望蒸氣真的不多,唔係又要再搵位放

侯爵府

2023年兔年勳章

我在Panashop年度激減期間買$4,9xx,部機23/11送到家,26/11正式開爐。

暫時整過:1)蜆肉蒸滑蛋;2)蒸魚;3)蒸蔬菜;4)蒸冬菇雞翼;5)木瓜雪耳糖水; 6)蒸包點;7)蜜汁叉燒;8)煎比目魚扒

開心有用家可以分享及交流!

老公讚蒸蛋夠滑!

親子王國日誌以外之網誌連結已被刪除

大宅

回覆樓主:

剛買左 $4980 期待收貨

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

Strawberrys 發表於 18-12-20 02:57
我在Panashop年度激減期間買$4,9xx,部機23/11送到家,26/11正式開爐。

暫時整過:1)蜆肉蒸滑蛋;2)蒸魚 ...
請問煎魚脆嗎

侯爵府

2023年兔年勳章

lovelysky 發表於 18-12-27 14:41
請問煎魚脆嗎

我用比目魚扒,解涷後用廚紙吸乾水,只加海鹽及香草在兩面,用Auto14,皮脆,魚扒身我無加粟粉,保持嫩滑;如果加蛋白及粟粉塗勻魚扒身,應該都會脆啊!

複式洋房

回覆 Strawberrys 的帖子

哇, 你整左好多野, 好快上手呀你, 我蒸蛋整過兩次, 都不是太成功, 仲摸索, 應該係比例問題!
希望多D睇到你分享 XDD~

最近加入左個sc100 + sc300嘅FB group, 果度都好多人分享, 不過都多數係果度係小P作品, 希望多D睇到大P嘅分享~!

大家有無本身有加入開嘅gp呢?

侯爵府

2023年兔年勳章

Huen1112 發表於 19-1-11 12:53

哇, 你整左好多野, 好快上手呀你, 我蒸蛋整過兩次, 都不是太成功, 仲摸索, ...

我要日日煑飯,夏天對住煑食爐人都熱溶,所以要好好利用部蒸焗爐。

昨晚試左程式#11白切雞,耗時23分鐘,我整半隻新鮮雞,雞胸及肶肉都嫰滑,但比起用電飯煲整48分鐘,味道較淡。

之前試過跟食譜:香菇蒸雞,我用冷凍雞翼,解凍後用粗鹽洗,冬菇要切細或絲,都好味道。

有試過燉蘋果雪梨紅棗桂圓百合糖水,設定1小時30分鐘,味道可以,水箱水只是用左一半水。

有新嘗試我會再分享的!

Huen1112    發表於 19-1-18 17:10

複式洋房

勁啊! 香菇蒸雞, 下次我又試下先!

侯爵府

2023年兔年勳章

今午試左燉湯三個鐘頭,真的不用中途加水(事前已注滿入水箱),完畢後積水盤只有大半容量水流入。

複式洋房

我試過跟佢食譜整蒜蓉開邊蝦,, 賣相同味道都好得!

大宅

Strawberrys 發表於 18-12-20 02:57

暫時整過:1)蜆肉蒸滑蛋;2)蒸魚 ...

請教點用蒸焗爐蒸蛋

侯爵府

2023年兔年勳章

Sing_mo 發表於 19-1-19 21:26
請教點用蒸焗爐蒸蛋

淨蒸蛋就用原氣蒸9-10分鐘,兩隻蛋+40度水溫180g+少鹽或蒸好後加生抽,攪拌均勻後過濾,蒸好後我會放爈內,等開飯才取出。

#試過有蓋上微波爐保鮮紙及無蓋,兩次分別不大,蛋表面平滑,最後決定以後可以不用。

大宅

Strawberrys 發表於 19-1-20 18:41
淨蒸蛋就用原氣蒸19分鐘,兩隻蛋+40度水溫180g+少鹽或蒸好後加生抽,攪拌均勻後過濾,蒸好後我會放爈內, ...

謝回覆,長知識了

侯爵府

2023年兔年勳章

Sing_mo 發表於 19-1-20 21:14
謝回覆,長知識了

更正:原氣蒸9-10分鐘才是啊!

我參照隨機食譜P.56-57蜆肉蒸蛋,如用急凍無殼蜆肉,完全解凍乾水後可加入蛋液中放入蒸。

下次我會試試用瑤柱絲蒸蛋。

侯爵府

2023年兔年勳章

剛出爐蒸籮蔔糕!

侯爵府

2023年兔年勳章

今晚雙爐出動,不用排隊等入爐才有得開飯啦!
1) 蒸焗爐 - 健康炸薯角,放上及下兩層才足夠
2) 焗爐 - 韓式醬燒豬肋排

民房

爐的蒸氣有積水嗎?蒸汽又係向上噴很大蒸汽嗎?

大宅

Huen1112 發表於 18-11-20 10:31
回覆 HHCC 的帖子

我見之前消委會報告話佢標示嘅內籠空間同實際可用空間都好大出入, 因為佢發熱管是外露嘅 ...

請問300B 是不是可以上蒸下焗?

首頁

尾頁

跳至