自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

係淘寶都search過一陣架啦,但都想問香港有邊D實體店有得賣呢?(阿女12月尾用,上網睇過呢幾年的年尾平均氣温都係十零二十度左右,應該今年都差不多掛 )

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

上海街英昌,好多學生camping trip都去呢度買

男爵府

畀面勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章

回覆樓主

Nikko 都唔貴。可去鋪頭睇左再上網買平d

http://www.nikkosports.com.hk/index.php?route=product/category&path=121

伯爵府

MM2H 發表於 18-11-15 21:41
上海街英昌,好多學生camping trip都去呢度買

thx

伯爵府

evahui619 發表於 18-11-15 21:57
Nikko 都唔貴。可去鋪頭睇左再上網買平d

http://www.nikkosports.com.hk/index.php?route=product/categor ...

thanks

版主

2018復活節勳章 版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

教協有, NikXX 最平好似100 鬆D, 寫係 for 10C or above, Hotdot 都有. 賣露營用品店當然會有.

阿囡中二至六, 每年12月都跟CAS 去聖誕露營, 佢話從來唔使開睡袋, 其他只係前幾年一月大霧山結冰果次之後果個星期日有開.

佢哋多數係著一條厚運動褲, 上身T裇加制服風褸(果件類似CoreTex 料).

反而 佢覺得營底防水隔熱重要D, 營底下面多數係草地, 晚上會好重水氣, 唔做好隔熱防水, 半夜會好凍. 有D人會買露營地蓆或者瑜伽蓆, 佢就嫌太重太大舊,就用一塊好似"扭扭樂" 果D膠布, 加一塊$12 shop 買既用來放櫃防滑銀色面果種發泡膠棉(買180X60CM).

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

clpapa 發表於 18-11-15 22:34
教協有, NikXX 最平好似100 鬆D, 寫係 for 10C or above, Hotdot 都有. 賣露營用品店當然會有.

阿囡中二 ...

係,其實帳幕內外溫差唔會太大
著羽絨/fleece+風褸其實都可以~
不過阿仔係cub仔,規定要用地蓆同睡袋

伯爵府

clpapa 發表於 18-11-15 22:34

阿囡中二 ...

唔該哂,阿女今次係跟童軍第一次去露營(宿營就去唔少),所以話要準備睡袋時,都要上網搜集定資料

伯爵府

廸卡農有好多選擇呀,平貴都有
可以去佢地網頁睇下先
Search decathlon 就可以搵到

珍珠宮

2024年龍年勳章

野人好索子 發表於 18-11-16 09:40
唔該哂,阿女今次係跟童軍第一次去露營(宿營就去唔少),所以話要準備睡袋時,都要上網搜集定資料 ...

童軍露營除咗一定要齊個人基本裝備外, 組長仲會要求每人背囊容量要幾多L, 因為仲要分擔裝埋全組煮食工具等。
我記得我仔F.1/2露營前會開會, 講每人負責D咩, 咁佢先去買背囊。佢背起個背囊仲高過佢個頭。
我去旺角樓上運動用品舖買, 係銀行中心對面...

伯爵府

BK2002 發表於 18-11-16 10:07
童軍露營除咗一定要齊個人基本裝備外, 組長仲會要求每人背囊容量要幾多L, 因為仲要分擔裝埋全組煮食工具等 ...

係喎,多謝提醒!

子爵府

2024年龍年勳章

提提大家, 如果小朋友是幼童軍/童軍...好多露營用品店都有折的(要出示童軍証便可以了)

首頁

尾頁

跳至