時事熱話

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

jonwu 發表於 18-11-16 19:34
好多九七年都未出世嘅人猛話香港前點好點有自由點有人權根本就係神經,九七年前(除左最尾三幾年要刻意放鬆 ...

我以前看過有個港台製作,關於杜葉錫恩的訪問,其中一位嘉賓是馮檢基,他憶述早年他如果要搞社會運動上街派傳單,都要找杜葉錫恩這位英國人陪同,否則沒有英國人出面他會被警察拉翻差館。為什麼警察會怕杜葉錫恩?因為她會向英國老家的傳媒、議員反映港英政府的問題。

七十年代廉政公署的成立,也是由於於杜葉錫恩大力推動。早期的港英政府,貪污情況很嚴重的,看看電影「五億探長」之類就知道。

學校連基本的香港歷史都不教,讓這麼多年輕人變成無知的人,很可惜。

禁止訪問

伯爵府

其實樓主講咁耐已經可以唔駛講落去,留番口氣暖肚好過因為唔會有共識。

覺得講道理係有用嗎?對佢地講中共係當權者,所以係道理係正義。你俾幾多新聞事實出來佢地都唔會理,你指出佢地說話幾多,你唔支持當權者你就係反中你就係漢奸。

呢類人,邊個掌握住權力佢地就跟邊個走,對佢地來講愛國就係聽統治者話,對外愈強勢/gdp愈高作為中國人就有面子,所以統治者害邊個同幾多中國人都好,只要受害者唔係佢地親朋戚友佢地就ok。

正如之前外國有個中國人鬧事俾警察車去墳車就係踐踏中國人人權人神共憤,但大陸有女仔因為不滿習近平稱帝對佢相潑墨拉左去精神病院幾個月到而家都無消息佢地唔會CARE。佢地會鬧英國佬臨走玩民主搞亂香港呀拎走香港好多錢(但當年香港儲備其實極高),但唔會提英國係國共內戰/大躍進/文革時,係共產黨手上救左幾多百萬中國人性命。仲有中國無數咁多單新聞,你估佢地蠢到唔知呢D事咩?佢地當然知,不過一樣鬧,因為係外國同中國呢個對立面上,佢地只會支持中國。

記得走向共和有句對白:中國人需要一個皇帝。中國人數千年都習慣有皇帝,皇帝係唔需要法律同道理,無皇帝佢地就會坐立不安。講到尾根本無野好講。

珍珠宮

一夜傾情 發表於 18-11-16 21:30
針唔到肉緊係唔知痛
因為我地行緊既係基本法.係當初英國爭取返黎
既法案.至少我地唔會比人監視.我地唔會個 ...

你又唔係法律界,又唔係住內地。假新聞就咪上腦啦,睇壊腦架。唔通外國人睇到釘豬健新聞就以為真係有內地部門釘佢大脾?呀,~~~當時有兩位香港大律師在埸實牙實齒架,今日去左邊?亞李大狀&AV仁今日有無出來追討下?真係人唔笑豬睇到都笑。
重有你提果D乜權內地律師,如果好似果位豆鼓眼汅咀果個(忘記個名)做埋D出賣香港人既事,就要承擔後果啦、重有果D教法律教人子弟犯法果D政府收唔到就等天收啦!
律師———一定無壞人?天真呀你

珍珠宮

一夜傾情 發表於 18-11-16 21:31
唔係呀.係美國國會已經出左警告

唔係呀!果D門面野你照單全收?
果然純真

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

一夜傾情 發表於 18-11-16 21:33
呢d野早就有累積啦
好似大陸咁.話中英聯合聲明只係歷史一張廢紙
依家美國咪準備聲全你香港

美國同中國玩野,預左狗屎垃圾都搬出來治罪啦!
佢嘈其他國家唔接收難民,但我自己就係唔使收你吹呀?
美國講乜就係道理呀?

珍珠宮

123blow 發表於 18-11-16 21:50
傻的嗎? 在英治時代佢一定吾教精你吾提吾講啦, 愚民統治殖民地, 等啲人乖乖的!

咩民主嘅重要? 咩法 ...

Well said

珍珠宮

54heima 發表於 18-11-16 03:42
驚都冇用,人類從來不會在歷史中吸取教訓,玩到一定時間必會從新洗一次牌,冇人或國家會永遠強盛,亦冇永遠 ...

是的,太陽底下無新事。

法國人的年代,大家搶著去學法語。
法國落下去了,大家跟著又搶著去學英語。。。
到了現在,連美國總統的外孫都在學中文了。

上次由美國開始引發經濟大蕭條,之後發生了二次世界大戰。。。

我們生於太平的這一代,也會經歷一次大蕭條,見證世界大潮流的轉折點。

滾滾長江東逝水,浪花淘盡英雄;是非成敗轉頭空,青山依舊在、幾度夕陽紅。
白髮漁樵江渚上,慣看秋月春風;一壺濁酒喜相逢,古今多少事、都付笑談中。

大宅

Mm233 發表於 18-11-16 21:47
其實樓主講咁耐已經可以唔駛講落去,留番口氣暖肚好過因為唔會有共識。

覺得講道理係有用嗎?對佢地講中共 ...

算啦,佢哋收咗咁多維穩費,一定要做返啲嘢。

珍珠宮

一夜傾情 發表於 18-11-16 21:53
美國雖然衰
但人地按中英聯合聲明做野嫁
第八章

無所謂啦,反正點都有值口。
如果有另一大國想玩美國大把野可以入罪啦,
佢憑乜嘢鐘意打邊個就打邊個?全球有一半國家係比佢搞到家破人亡
佢自己講民主?我睇唔到有幾民主,只有美國優先!

珍珠宮

jjnothing 發表於 18-11-16 22:01

請問你又收左幾多黑金?
道理唔夠,相反意見就話人收$,學人講民主?

男爵府

jjnothing 發表於 18-11-16 22:01

咁你又收左幾多反共錢呀

伯爵府

Mm233 發表於 18-11-16 21:47

覺得講道理係有用嗎?對佢地講中共 ...

禁止訪問

大宅

樓主 慳番啖氣暖肚啦 你永遠叫唔醒裝睡嘅人架

水晶宮

DoReMi媽媽 發表於 18-11-16 12:38
facebook監控用戶,已經唔係新聞,再講,親子王國係咪已經有深圳親子王國?之前見有會員講喺中國都上到 ...

我答你,我成日大陸出差,夜晚悶悶地,都係靠BK 架咋

珍珠宮

54heima 發表於 18-11-16 03:49
其實好多嘢針對中國的確不公道公平,但當下雖然好多國家(包括西方國家)在經濟上得了中國好處,但彼此有 ...

是的,無論是誰當美國總統,整體大的路線都是一樣的。奧巴馬的時候已經在佈局了,重回亞太。美國的霸主特權太吸引了,如果他們現階段不動手,以後就沒有機會了,他們可以接受霸主特權的消失嗎?!

其實特朗普上台對中國來說是好事,他心急、自私、短視、好權。選一個無恥的人當總統,去做無恥的事,美國人民真會選。美國過去經營的軟實力會被他消耗掉,他喜歡用硬實力!不要臉的人,做事也有俐落的一面,但求達到目的,不擇手段。

首頁

尾頁

跳至