懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我個陣都係坐完月先俾洗頭,沖涼嘅話就只可以抹身,用d唔知道咩水嚟抹。

別墅

cpycpyhelen 發表於 18-11-16 16:55
唔比沖涼,但唔沖涼抱bb好似唔係甘好啦,就算唔比用花灑沖涼,至少都用薑水抺身,洗頭我就一星期一次
...

我要爭取每日用薑水抺身先

男爵府

Connie_cat 發表於 18-11-16 17:01

薑水驅風架,所以冇問題,我日日都抺身,雖然冇沖涼甘但至少感覺良好啲

大宅

Connie_cat 發表於 18-11-16 17:01

我10月尾生左。係醫院已沖左次涼。
唔知係咩心理作用,用薑水沖涼,沖完都好熱下,不停出汗。
我而家日日診我奶奶同阿媽未到我屋企時就會沖定涼,費時俾佢地話。
fyi, 我只頂到7日唔洗頭,又多頭油,又頭痕,真係忍唔到!

珍珠宮

我有沖涼洗頭呀,有時想偷懶都唔得,呀媽要我日日沖涼,頭就可以幾日先洗。佢話唔沖涼,第日個身發臭!

另外啦,如果你唔乾淨,搞到bb就唔好了,初生嬰兒抵抗力好弱,照顧者要保持個人,環境衛生。

子爵府

回覆樓主:

我生2個都冇跟傳統坐月,99係有話過下,不過要沖都冇人阻到我,講黎都費事啦,自己舒服最緊要。
你都好d啦,依家天氣已經唔算熱

大宅

回覆 pigpiglamlam 的帖子

聽日就轉冷, 各位注意保暖

水晶宮

曾經因為其他原因兩星期唔洗得頭,洗頭粉都只能落少少,嗰兩個星期自己都聞到自己發臭,有浸宿味 (有沖涼的只係不能洗頭)。
甘既狀態抱同餵bb, 諗起都

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

依家天氣可以好好吖,唔會太熱,也唔會太凍,我日日都有擦啵。

男爵府

Connie_cat 發表於 18-11-16 12:01
出院第三天,知道坐月要穿長袖衫,唔好吹到風,冇得洗頭沖涼,又出汗,真係好辛苦,當同屋企人呻熱,想洗頭 ...

我日日有煲姜水洗喔。一个星期一头一次。

男爵府

HOPEFORBB 發表於 18-11-16 12:20
回覆 Connie_cat 的帖子

你屋企人唔俾你煲水沖涼?一般係可以沖涼洗頭,不過通常都係煲薑水,桂皮/桂枝水等 ...

我都係呀。

男爵府

KarenC 發表於 18-11-16 12:41
如果唔俾洗頭,用乾洗粉頂住先。

乾粉唔會痕?可以止痕?

別墅

出院第三天,知道坐月要穿長袖衫,唔好吹到風,冇得洗頭沖涼,又出汗,真係好辛苦,當同屋企人呻熱,想洗頭 ...

梗係可以沖涼洗頭啦,不過要用艾葉啊薑皮水洗。洗頭我夏天就一星期洗一次,呢種天氣無冷氣又唔多凍估計3.4日洗一次

珍珠宮

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 大廚勳章

cpycpyhelen 發表於 18-11-16 17:16
薑水驅風架,所以冇問題,我日日都抺身,雖然冇沖涼甘但至少感覺良好啲
...

其實我覺得抹身仲凍! 我有次懶,諗住抹身,但雖然係薑水,但抹完個身濕濕地,仲凍 我開刀第三日已經係醫院沖涼洗頭喇,即刻吹返乾無事,喺屋企都係吹好頭先出廁所 每日沖涼,隔日洗頭,勁大汗個身痴立立唔沖好辛苦
大事化小, 小事化毛.........

男爵府

kmbb519 發表於 18-11-17 18:27
其實我覺得抹身仲凍! 我有次懶,諗住抹身,但雖然係薑水,但抹完個身濕濕地,仲凍 我開 ...

其實我都好抗拒,唔沖涼唔洗頭,只係如果我唔跟住做,啲長老又會有野講,因為尤其我係開刀生既,所以冇得用花灑沖涼,唯有用薑水沖身,自我感覺良好啲

大宅

唔洗頭都沖下涼丫,陪月教最後用熱薑水淋身同抹返乾就得!
我係醫院一早沖咗,生完成身血又出汗抹下點會乾淨架,仲要貼近bb好唔衛生⋯記住扎邊頭髮唔好掂到bb

子爵府

回覆 bchuma 的帖子

會痕,其實你自己feel到啲頭髮痴立立,只係視覺上唔係咁立

珍珠宮

環保接龍勳章

bchuma 發表於 18-11-17 17:55
乾粉唔會痕?可以止痕?

呢層唔清楚
人生本是苦

男爵府

KarenC 發表於 18-11-17 21:54
呢層唔清楚

估計唔得

男爵府

HOPEFORBB 發表於 18-11-17 21:46
回覆 bchuma 的帖子

會痕,其實你自己feel到啲頭髮痴立立,只係視覺上唔係咁立 ...

我坐月人地買支俾我仲係度,無用。視覺效果都無用,一樣痕。又唔係出去。可能要買止痕粉先得

首頁

尾頁

跳至