1-3歲

跳至

首頁

尾頁

男爵府

開心吸收勳章

十三個月bb, 無論麥皮、粟米片、波波米、饅頭、麵包、蛋糕、pancake、生果都系食得唔多,之後要飲四至五安奶,飮後舒服咁瞓一覺。但補左奶又影響午餐/晚餐食固胃口,其實應唔應該比佢補奶?

大宅

回覆樓主:

幾點起身食早餐?
我仔係8點起身6安奶,半個鐘後食麵包/麥皮/通粉,通常都係半碗左右,11點半就再食午餐

男爵府

開心吸收勳章

emmmacyk 發表於 18-11-16 12:50
幾點起身食早餐?
我仔係8點起身6安奶,半個鐘後食麵包/麥皮/通粉,通常都係半碗左右,11點半就再食午餐
...

八點幾九點幾食早餐,食半碗固後再飲四至五安奶,之後好耐都唔識肚餓,差不多一點放high chair 想開午餐已經唔制,唔想食咁

真羨慕你仔仔好食得呀!

大宅

janede1314 發表於 18-11-16 14:46
八點幾九點幾食早餐,食半碗固後再飲四至五安奶,之後好耐都唔識肚餓,差不多一點放high chair 想開午餐已 ...

我仔17個月啦,不過佢係鐘意食嘢嘅,同埋佢郁得勁,消耗得快,所以會快啲肚餓,或者你試下食少少奶先再食固,佢地慢慢胃口會大啲

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

可能你bb比較細食亞,如果會影響下一餐,我就唔會補奶喇

大宅

我會俾嘅,如果佢想食,我都會俾,我都係怕佢唔夠飽。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我會比,BB訓得好D都好重要。

大宅

我唔會補,因為要俾意識佢食正餐先係最重要,奶只係飲品嚟,可能因為我計劃要佢第時返全日N,所以要佢獨立

伯爵府

我自己唔會,一餐還一餐,教返BB咩時間食乜野,唔好亂咁食野!

首頁

尾頁

跳至