自由講場

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

jyjy1684825 發表於 18-11-18 13:14
我都有諗过希臘,投资移民好平…我真係想退咗休在那边生活架。不过未做research, 唔知係咪理想移居地。
...

如果唔擔心錢生活,我個人非常鍾意希臘

男爵府

大力大力 發表於 18-11-17 16:10

綜援真係養懶人?逾6成為長者 涉新移民支出僅4%。

數字明顯表示大比數新移民申請綜緩!

男爵府

大力大力 發表於 18-11-17 17:25

我喜歡香港唔得咩~

假若你所相信的和表態跟你的行動是一致,你跟你的後代,永留香港,其實是非常值得尊重

大宅

nintendo 發表於 18-11-17 20:55
其實,言談間,已經睇到佢底世。
佢邊有錢移民。
去加拿大幾個禮拜已經好似好巴閉,當正自己係代言人,lo ...

其實我估佢係年紀有返咁上下,根本無再次適應新地方的魄力。佢的情況同我地唔同 佢仔女都大 無我們的需要....佢一生都土生土長香港...係無可能離開。佢都無需要,所以當人地話走,佢無法代入人地的角度諗...當佢係上一年代的人,應該有樓有車啦....佢當然覺得香港好。

我支持有機會就移民,因為有同無真係好大分別。咁當然有條件澳洲/加拿大個d la..華人多 學習生活都簡單好多

大宅

樣禾糖 發表於 18-11-18 10:51
請問要投資邊方面呢?房地定政府債券?thanks
一般係指定既股票或債券,房產都有, 視乎移民公司提供既項目而定。

大宅

ctsang 發表於 18-11-18 17:17
意思係果30萬euro係行政費加100萬既利息?咁如果本身已有100萬euro,唔洗借錢會唔會平d?
...

如果唔洗借錢,咁就係直接投資51.2萬歐或者102.4萬歐, 一般係投資指定股票或債券,投資夠5年就可以賣左佢拎返筆錢,賣就按當時股價/債券價格賣,如果擔心價格波動5年後會蝕,有d公司係會提供保本選擇。
另外亦有公司可以做到比客選擇投資買當地房產申請移民。

大宅

artroboy 發表於 18-11-18 11:28
介意講多d 嗎?想了解多些

岩岩上面都答左。
另外可以講下保加利亞移民既好處係無指定要住夠幾耐既要求(唔洗坐移民監),又唔需要考語言試,入籍後又唔需要keep住任何投資,真係有錢就攪得掂。相比好多國家黎講係容易。

大宅

回覆 scarlett1014 的帖子

2者比較保加利亞會抵d。移民Cyprus要投資200萬歐,入籍後亦需要長期keep住50萬歐既房產唔可以賣,賣左就會取消戶籍。
而保加利亞只要投資51.2萬歐或102.4萬歐(快速移民),而且投資5年後就可以自由買賣。

子爵府

Wish1388 發表於 18-11-18 21:25
岩岩上面都答左。
另外可以講下保加利亞移民既好處係無指定要住夠幾耐既要求(唔洗坐移民監),又唔需要考 ...
Thanks

侯爵府

chillimom 發表於 18-11-17 21:02
佢D friends 都應該係睇華人電視台嘅金山伯伯嗰啲生活方式,一定悶㗎。

其實我諗 ...

我係SF做intern時,食過一間由香港人做老闆既酒樓,好味過香港食既,唔知係咪因爲西人對MSG敏感,定法律限制用之類,食完SF間酒樓都唔覺得口渴,好掛住間酒樓,識去但唔記得個名lu

侯爵府

jyjy1684825 發表於 18-11-18 13:07
香港有基本法,应該唔係話取消就取消倒。中国早早就有明文規定只可擁護一国,移咗民,大陸乜好野都無妳份 ...

你認真架....呢堆字

男爵府

mama01 發表於 18-11-18 22:01
我係SF做intern時,食過一間由香港人做老闆既酒樓,好味過香港食既,唔知係咪因爲西人對MSG敏感,定法律限 ...

SF 食嘢好正,又多不同國家菜,和culture,weekend 去下酒莊!係最愛嘅美國城市!!

侯爵府

chillimom 發表於 18-11-18 22:07
SF 食嘢好正,又多不同國家菜,和culture,weekend 去下酒莊!係最愛嘅美國城市!!
...

同事湊我去睇gay吧&店舖,見識到一個咁豐富文化既城市,係呢世女最開眼界。
intern時,同事咩國籍都有,共事或交流方式都令我人生更精彩。

男爵府

Poyau 發表於 18-11-16 20:28
馬耳他可以一步到位取得公民身份
有馬耳他護照即係如樓上所言歐盟護照
...

有EU passport便可去ireland (南)生活。

男爵府

大力大力 發表於 18-11-16 23:32
其實介不介意說一下,為什麼要放棄熟悉的地方,移去一個完全陌生的國家從頭開始?
...

咁有錢既,唔一定要在香港de-investment, 可以照移民, 照投資在中港啫

首頁

尾頁

跳至