想生BB

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

網上睇到 氫皮質酮(DHEA)可改善卵子品質,有冇jm食緊?
子宮amh 指數我不低但已超高齡,上次ivf中抽卵有16粒但只有3粒可以用,想再次ivf 增加卵子數目及質量,dhea可以幫到我?
DHEA
DHEA由山藥萃取濃縮而成,山藥含豐富的天然植物賀爾蒙活性成分 ─ 薯蕷皂素(Diosgenin)。薯蕷皂素由於結構式與人體內的DHEA賀爾蒙相似,能夠幫助延緩卵巢衰退,提升可用卵子的數量,進而提高受孕機率。

大宅

ifcsir 發表於 18-11-17 13:59
網上睇到 氫皮質酮(DHEA)可改善卵子品質,有冇jm食緊?

我睇過四個醫生(其中一個係中醫,三個生育科)有兩個生育科同一個中醫都話食supplement eg dhea,cq10,vitamin d,royaljelly,肌純等等係對懷孕或對卵子品質無幫助的,只係對心理有補償。只需要食葉酸400mg就夠,對卵子品質改善,有一位生育科醫生比我食cq10 100mg 同肌純,佢唔建議食Dhea, 因為佢係男性荷爾蒙,女士食比較多副作用例如出暗蒼,甩頭髮等。

我未見四位醫生前已經食緊dhea25mg,cq10 150mg 大概 2.5月,因為check到amh開始偏低,葉酸食咗大概2年了。以家食埋醫生比嘅肌純同cq10 100mg。但我應該會食完以家啲dhea就停食dhea。我覺得如果醫生叫你食就會開俾你食。

大宅

mommy2015 發表於 18-11-17 14:17
我睇過四個醫生(其中一個係中醫,三個生育科)有兩個生育科同一個中醫都話食supplement eg dhea,cq10,v ...

你睇那一位叫你吃肌醇?
吃每天多少份量

男爵府

DEHA係增加卵子數量, 如果你唔係ivf抽卵, 唔應該食DEHA, 要靚卵, 你應該食卵子維他素

大宅

bell18 發表於 18-11-17 22:22
你睇那一位叫你吃肌醇?
吃每天多少份量

係黃醫生開比我的。ovositol myo-inositol 2000mg+ folic acid 200 mcg 可以上網買得到的。每日兩次。

侯爵府

mommy2015 發表於 18-11-17 23:48
係黃醫生開比我的。ovositol myo-inositol 2000mg+ folic acid 200 mcg 可以上網買得到的。每日兩次。
...

請問黄建新?

侯爵府

cavy0511 發表於 18-11-17 22:27
DEHA係增加卵子數量, 如果你唔係ivf抽卵, 唔應該食DEHA, 要靚卵, 你應該食卵子維他素
...

我係ivf, 仲要係高齡,第一次ivf 抽到16粒卵,但成功只有1粒胎同2個襄,可惜是果1個胎亦用左而且不成功,醫生有 建議我再重申一次抽卵, 請教deha是 增加卵子數量?
會增加卵子質素嗎?

男爵府

ifcsir 發表於 18-11-18 17:29

我係ivf, 仲要係高齡,第一次ivf 抽到16粒卵,但成功只有1 ...

以我所知只係數量, 就無話質量有改善

大宅

ifcsir 發表於 18-11-18 17:19
請問黄建新?

寶德黃慧儀

大宅

我做第一次IVF 時問過仁安胚胎專家,佢話都有幫助可以食,我仲有食CoQ10 還原型,中藥,AMH 最近check 升番少少

大宅

Manmanman12345 發表於 18-11-18 20:27
我做第一次IVF 時問過仁安胚胎專家,佢話都有幫助可以食,我仲有食CoQ10 還原型,中藥,AMH 最近check 升 ...
求問AMH真係可以升返咁有用?

大宅

tampopo720 發表於 18-11-19 10:59
求問AMH真係可以升返咁有用?

吾知關邊樣事,因我同時有食中藥,Q10

複式洋房

建議jm去驗下testosterone先,如果過低先食。

如果指數正常的話,食左DHEA 對卵子品質會有反效果。

大宅

babybabybaby123 發表於 18-11-20 00:28

好彩JM 提醒,咁我都要驗下先

關於DHEA 功效,醫生說法不一,以下圖片上網找到的,比大家參考

侯爵府

babybabybaby123 發表於 18-11-20 00:28

即testosterone 子宮amh 指數?
我不低但已超高齡,ivf中抽卵有16粒但只有3粒可以用,想再次ivf 增加卵子數目及質量,dhea可以幫到我?

侯爵府

我睇過四個醫生(其中一個係中醫,三個生育科)有兩個生育科同一個中醫都話食supplement eg dhea,cq10,v ...

我個ivf醫生是在深圳,她説世上没有維他命可改善卵子 ,我希望她是錯
子宮amh 指數我不低但已超高齡,ivf中抽卵有16粒但只有3粒可以用,想再次ivf 增加卵子數目及質量,dhea可以幫到我?

複式洋房

ifcsir 發表於 18-11-21 08:09
即testosterone 子宮amh 指數?
我不低但已超高齡,ivf中抽卵有16粒但只有3粒可以用,想再次ivf 增加卵子數 ...

testosterone 同amh 兩樣野。

有些人是因為testosterone 過低令卵子質素唔好,這些人吃DHEA 可能會有用。

但如果你的testosterone 在normal range 中間的話,表示你的testosterone 足夠。吃了DHEA 會令身體內testosterone 過多,反而可能會有反效果。

侯爵府

我醫生未聽完,已說世上沒有卵子,是可以改變質數

DHEA
DHEA由山藥萃取濃縮而成,山藥含豐富的天然植物賀爾蒙活性成分 ─ 薯蕷皂素(Diosgenin)。薯蕷皂素由於結構式與人體內的DHEA賀爾蒙相似,能夠幫助延緩卵巢衰退,提升可用卵子的數量,進而提高受孕機率。

侯爵府

babybabybaby123 發表於 18-11-21 23:46
testosterone 同amh 兩樣野。

有些人是因為testosterone 過低令卵子質素唔好,這些人吃DHEA 可能會有用。 ...

睾酮 testosterone , 我有在家計會同私家醫生也有全身婦科body check 但無驗過睾酮 , 請教醫生是抽血check ? 婦科?

複式洋房

ifcsir 發表於 18-11-23 13:38
睾酮 testosterone , 我有在家計會同私家醫生也有全身婦科body check 但無驗過睾酮 , 請教醫生是抽血ch ...

你可以自己去仁健/其它抽血中心,同佢講想驗就得。

首頁

尾頁

跳至